Divljanje na Fejsu - djeca biraju najdeblje, najružnije...

'Omalovažavali su ga putem interneta. Napravili su grupu protiv njega na Fejsu i pozvali sve koji ga mrze da se priključe, i mnogi su se učlanili.

15.2.2011.
18:51
VOYO logo

Učenica jedne srednje škole iz Pule svjesna je da bi se takve stvari vjerojatno trebale reći odraslima, ali svi u pravilu šute, kaže, jer misle da ih se to ne tiče ili se boje da će, ako progovore, i njih početi maltretirati.

Glas Istre ne otkriva identitet svoje sugovornice, kako i sama ne bi postala žrtva cyberbullyinga ili elektroničkog nasilja, koje je postalo svakodnevna pojava među mladima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje, koje već možemo smatrati zlostavljanjem jer se događa dva do tri puta mjesečno i češće, doživljava 4,89 posto djece. Pokazalo je to netom objavljeno UNICEF-ovo istraživanje, provedeno u 23 osnovne škole, u kojem je sudjelovalo više od 8.000 djece i roditelja te oko 1.000 učitelja.

Grupe mrzitelja

Dobiveni rezultati ukazuju na paradoks da se najviše vršnjačkog nasilja događa na Facebooku, MySpaceu i drugim sličnim socijalnim mrežama, premda su one stvorene upravo za druženje i uspostavljanje kontakata. Nasilnici organiziraju izbore za najdeblje ili najružnije dijete u školi, osnivaju se grupe mrzitelja određene osobe, otkrivaju tajne, objavljuju kompromitirajuće fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dovoljno je da si drukčiji pa da te počnu vrijeđati - zbog različitog stila odijevanja, ako slušaš drukčiju muziku ili zato jer si druge nacionalnosti. Ponekad komentiraju neku tvoju sliku na profilu, svašta napišu i onda to svatko može pročitati. Većinom se pišu laži, kleveće se, a najgore je kada naprave grupu protiv tebe i napišu da se svi koji mrze tu i tu osobu učlane u grupu na Facebooku. Na internetu nema baš puno zaštite za nas mlade, a koristimo ga svi", kaže druga srednjoškolka iz Pule.

Jedan učenik otkriva da se puno tučnjava dogovara putem Fejsa. "Ako ti netko u školi ili na ulici nešto kaže, napišeš mu na profil da ćeš se negdje potući s njim, i tako krene", komentira učenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvredljive poruke, ismijavanje, ruganje....

Čak 20 posto djece je na Facebooku i sličnim stranicama doživjelo neki oblik nasilja u zadnjih nekoliko mjeseci. Slijede SMS-ovi na mobitelu, a dobar dio djece imat će neko neugodno iskustvo u chat sobama. Najčešće je riječ o uvredljivim porukama, ismijavanju, ruganju, prijetnjama i drugim oblicima maltretiranja. Nerijetko nasilje počne u stvarnom prostoru na školskom hodniku, igralištu, a kasnije se preseli u virtualni prostor ili obrnuto.

"Lani je policija u Istri zaprimila desetak dojava o maloljetničkom vršnjačkom nasilju putem interneta. - Najčešće prijavljuju roditelji i djelatnici škola. Uglavnom se radi o probijanju profila na Facebooku ili iznošenju uvredljivih sadržaja o nekome na mreži, kao i otvaranju raznih grupa protiv određenih učenika s ciljem nanošenja sramote", rekla je Vedrana Milovan, specijalizirana službenica za maloljetničku delinkvenciju pri PU istarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102120078006 arti-201101250046006 arti-201101260228006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo