moguća suspenzija / Divjak odlučila stati na kraj profesoru pedofilu: ministrica zatražila inspekciju u školama u kojima predaje

Divjak je rekla kako je inspekcija izašla na teren i čim dobiju nalaze i argumente to će javno obznaniti

16.5.2018.
18:55
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je njezino ministarstvo promptno zatražilo inspekcijski nadzor zbog slučaja srednjoškolskog profesora s područja Daruvara i Bjelovara koji ima pravomoćnu optužnicu za spolno zlostavljanje djece.

"Čim sam zaprimila tu prijavu prije nekoliko dana, prijava je upućena inspekciji i zatražila sam da se provede inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile te činjenice, a naravno škola jednako tako može postupiti suspenzijom ukoliko je podignuta kaznena prijava", rekla je Divjak novinarima u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit kako je moguće da takva osoba uopće radi u školi, ministrica je ustvrdila kako se "očito dogodila situacija gdje se u nekom intervalu, s obzirom na dokumentaciju koja je trebala biti predana na sam natječajni postupak, dogodilo podizanje optužnice, ako je".

"Zbog tog pravnog vakuma dokumenti koji su bili predani u školu očito su bili takvi da tu nije bilo problema, a sada ćemo ragirati promptno, Ministarstvo je, čim je zaprimilo tu prijavu zatražilo inspekcijski nadzor i odmah se krenulo", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako je inspekcija izašla na teren i čim dobiju nalaze i argumente to će javno obznaniti.

U medijima je objavljeno kako sporni profesor, koji navodno radi u nekoliko škola na tom području, ima pravomoćnu optužnicu za spolno zlostavljanje dvoje djece mlađe od 15 godina, a prema izvorima iz jedne srednje škole u Bjelovaru u trenutku zaposlenja imao je potvrdu o nekažnjavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL je provjerio dva sporna profesora, no, baš kao jučer u Bjelovaru, i danas u Daruvaru ravnateljica tvrdi da je pravomoćno optuženi profesor imao uredne papire. 

"On ima uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak i još smo tražilil to tražimo unazad godinu dana iz Ministrastva pravosuđa potvrdu iz kaznene evidencije da nije pravomoćno osuđivan", rekla nam je Romana Herout, ravnateljica škole u Daruvaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pravomoćno je optužen na Općinskom sudu u Šibeniku 1. ožujka, a u jednoj od škola počeo je raditi mjesec dana kasnije. I ušao u zakonsku prazninu.

"Mi smo zatražili kao županija, ja kao župan od državnih odvjetništava, kako u našoj županiji, tako i u Šibeniku, gdje je naznačeno da je optužnica dignuta da nam se potvrdi da je to točno, ako je to točno", komentira Damir Bajs, župan bjelovarsko-bilogorski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ovog i sličnih slučajeva, iz Udruge Lavice traže strože provjere i brže reakcije.

"Potvrde moraju biti friške, ne stare 6 mjeseci iako zakon kaže 6 mjeseci i trebao bi se tražiti dokaz o neprovođenju postupka, istrage i kaznene prijave", rekla je Anita Papa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporno im je i to što je profesor mogao dobiti posao i potvrde jer kažu, zbog istog je djela već otpušten iz jedne škole.  

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo