Počinje školska godina /

Divjak ekskluzivno za RTL potvrdila: Plenković će biti na čelu Povjerenstva za reformu obrazovanja

'Ono što sada imamo je obrazovanje koje je prepoznato kao važna središnja tema, i ova koalicija je oformljena oko obrazovanja', kazala je ministrica za RTL

3.9.2017.
19:01
VOYO logo

Sutra počinje škola. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ekskluzivnom razgovoru za RTL otkriva da roditelji djece s posebnim potrebama - dobivaju pomoćnike u nastavi, a počinje i dodatna edukacija asistenata kao i rješavanje pitanja prijevoza. Nakon što je ispitala svoje studente na fakultetu u Varaždinu, ministrica je za RTL otkrila i da će premijer Plenković biti na čelu Povjerenstva za provedbu reforme obrazovanja.

Prošlo je skoro 100 dana otkako ste stupili na funkciju ministrice znanosti i obrazovanja, iz ove točke gledišta jeste li zadovoljni ili vam sada ipak posao na fakultetu izgleda ugodnije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao na fakultetu je ono što ja volim i stvarno me ispunjava, ali ovaj posao ministrice je stvarno važan i potpuno drugačiji.

Čekamo reformu obrazovanja, nemamo ekspertnu radnu skupinu. Tražili ste ostavku rektorice Dijane Vican i htjeli sami voditi stručno povjerenstvo. Premijer se nije složio, i koliko smo mogli doznati – u povjerenstvu ćete sjediti i vi i rektorica zadarskog sveučilišta, a predsjednik bi mogao biti sam premijer. Je li to istina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažniji je zaključak da iduće godine idemo s pilot-projektom izvođenja kurikularne reforme. Što se organizacije tiče najvažnije je osigurati da reforma ide glatko, da onaj koji donosi odluke je u stanju i osigurati resurse i provesti odluke u djelo.

Znači li to da se vi slažete s time da je premijer Plenković na čelu jer on jedini smije donositi odluke?

Mislim da ukoliko je premijer na čelu Povjerenstva to daje posebni značaj reformi i strategiji.

Ali ipak nije stao uz vašu odluku da Dijana Vican odstupi, ona ostaje članica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moramo čekati da postojeće povjerenstvo odradi svoj posao pa ćete onda vidjeti.

Vi ste u politiku došli ravno s fakulteta, a vaša je česta rečenica ' politički akteri stavljaju obrazovanje u ideološke rovove' ... tko točno i na koji način to radi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se zaboravlja je što kaže struka i kako struka vidi obrazovnu reformu, uloga obrazovanja je i u razvoju gospodarstva. To je važno promijeniti.

Ali vi ćete biti peta ministrica u tri godine, zašto mislite da vi to možete promijeniti a nitko od njih nije ili htio ili uspio?

Ono što sada imamo je obrazovanje koje je prepoznato kao važna središnja tema, i ova koalicija je oformljena oko obrazovanja.

Rekli ste da oko informatike ima najmanje primjedbi a od ravnatelja i sindikata možemo ćuti drugačije. Oni koji znaju informatiku dovoljno dobru ne žele raditi za tako malu plaću kao što je profesorska na tako niskoj razini kao što je 5. i 6. razred?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naše analize pokazuju da nije tako dramatično odnosno da imamo dobre i kvalitetne učitelje u osnovnim školama koji pokazuju spremnost za dodatnim obrazovanjem.

S time možemo doći do kraja, gotovo pola milijuna djece sjeda u ponedjeljak u klupe, moraju li i dalje biti strpljivi i čekati reformu obrazovnog sustava, ili imate drugačiju poruku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja mislim da svaki učenik i učitelj sam može provesti reformu ako ima dovoljno entuzijazma i da radimo školu za život a ne za ocjene, zaključila je Divjak.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo