uskoro veliki projekt / Direktor Hrvatskih voda nakon kaotičnog dana tvrdi: 'Do 2023. imat ćemo trajne i čvrste nasipe'

Danas je u Karlovcu vodni val prošao, bez težih posljedica, među ostalim i zahvaljujući onim box barijerama koje smo viđali ovih dana

13.3.2018.
22:22
VOYO logo

182 centimetra ga je bilo. Kuće zametene, krovovi jedva vire. To su bile Delnice 28. veljače. 

Samo dva tjedna nakon rekordnog snijega, u Delnicama ostalo ga je jako malo. U većim količinama ima ga samo u nanosima koje je natiskala ralica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo već 11 godina mjeri količinu snijega u svom dvorištu i podatke šalje meteorološkom centru. Još do prije nekoliko dana spajao je dva štapa da uspije izmjeriti količinu. Sad se otopilo na samo 40 centimetara.

"To sve odlazi u Kupsku dolinu. I ondaa dalje, na žalost prema Karlovcu koji je kritično... čak je i u Kupskoj dolini izliveno na par mjesta", priča nam Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Delnicama je prije sedam dana bilo 168 centimetara snijega, a gruba računica govori kako količina u gradu sadrži vode koja vi napunila 13 tisuća olimpisjkih bazena. 

Nešto niže od Delnica nalazi se Brod na Kupi, gdje se dobro vidi kolika se količina vode slijeva nizbrdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda se slijeva nizvodno, u smjeru Karlovca, u koji nadire sa svih strana. Mrežnica nosi velike količine vode s područja Korduna. U Korani do Karlovca stiže otopljeni snijeg s Plitvica. Kupa nosi otopljeni snijeg preko Slovenije i Gorskog Kotara gdje ga je palo mnogo. A nabujala Dobra iz Ogulina donosi još vode. Srećom po grad, ovaj je put vodu na najkritičnijim mjestima zaustavio zid.

Box barijere su privremeno, ali učinkovito rješenje. Mrežnica je samo dva metra od mene, ali box barijere je drže da nepoplave cestu i kuće koje su 20 metara od mene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani u vrijeme poplava ove su kuće bile pod vodom.

Kad će Karlovac umjesto privremenog u posljednji tren dočekati pravo i potpuno rješenje od poplava za građane je pitanje svih pitanja. Premijer im je sinoć obećao rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iduće godine će se ići sa novim nasipima, sredstvima i našim i sa europskim kako bi se cijeli dio i Turanj i Mala spačva i Mostanj i Logorište osigurali da im se ovakve štete ne ponavljaju", rekao je premijer Plenković.

Zasad se vodostaji smiruju, ali za vikend se očekuju nove, snažne oborine. Slijedi još jedan test - postojanost barijera ali i živaca Karlovčana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL Direkta bio je Goran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, koji je progovorio o tome kako se kritična područja u budućnosti planiraju osigurati od poplava. 

"Do 2023. godine Karlovac bi trebao dobiti trajno rješenje uz pomoć Europskih fondova, koji će nam sa 85% sredstva sufinancirati projekt obrane od poplava, a što se tiče Logorišta i Male Švarče, u iduće dvije godine ćemo napraviti čvrste i trajne naspie", rekao nam je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu:

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo