ŠTO SE DOGAĐA? / Direkt doznaje: Vlada probila rok, odluka o kupovini borbenih aviona odgođena za dva mjeseca, istražujemo gdje je zapelo

Znamo da je državno stručno povjerenstvo već odabralo svog favorita između švedske, američke, izraelske I grčke ponude, i da je preporuku tog povjerenstva jednoglasno podržao saborski odbor za obranu prije dva tjedna

8.1.2018.
22:12
VOYO logo

Odluka o nabavi borbenih aviona koji će zamijeniti zastarjele MIG-ove odgađala se godinama. A onda se 2017. - zahuktalo. Činilo se da je pitanje dana - kada će se znati koji će to avioni čuvati hrvatsko nebo. No, stvari su se malo zakomplicirale.  

U ministarstvu obrane nadali su se da će se odluka o nabavi donijeti do kraja prošle godine. To se nije dogodilo, prolazi i siječanj, a konačna odluka još nije na vidiku pa se pojavila summja da je postupak zapeo. Naznaku toga - dao je i sam premijer kad je krajem prosinca poručio da bi se već analizirane ponude trebale još dodatno analizirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li istina da je postupak stao - upitali smo ministarstvo obrane. Odgovorili su da je proces donošenja Odluke na državnoj razini u tijeku te da nikakvih promjena nema. "Nakon završetka procesa donošenja Odluke, javnost će pravodobno biti obaviještena", navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

No kad točno, iako smo pitali, u gotovo identičnom odgovoru nije nam objasnila ni Služba za odnose s javnošću Vlade. "Procedura ide svojim tijekom, a o odlukama javnost će biti pravovremeno obaviještena", stoji u priopćenju Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH je ponude zatražio u srpnju, a one pristigle otvorene su u listopadu. Stigle su 4 ponude. Novi američki F16 s cijenom od oko 120 milijuna dolara po komadu, neslužbeno – bio bi najbolji, ali je preskup! Gripen nudi nove avione za oko 80 tak milijuna! 30godina stari F16 Barak Izraleci su, doznajemo ponudili za oko 30 tak milijuna dolara. A rabljeni F16 iz Grčke su navodno najjeftiniji, no ta je ponuda neslužbeno otpala. 

"Primili smo ponude za novi avion, napravili evaluaciju i validaciju istih i sada smo pred odlukom koja je odgađana 15tak godina", kazao je 12.12.2017. ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana kasnije,  14 prosinca - to što su zaključili ministar i njegov tim prezentirali su Saborskom odboru za obranu. "Ministar i njegovi suradnici su prezentirali stanje stvari oko nabave novih zrakoplova HRZ i odbro je zaključio jednoglasno da daje suglasnost na nabavu takvih zrakoplova i to je bio jedini zadatak odbora", kazao je Joško Klisović, Odbor za obranu Hrvatskog sabora.

Sada mišljenje treba dati Vijeće za obranu, a zadnji je korak - odluka koju donosi Vlada. Još donedavno favorit su bili izraleski F16. No iz Gripena, iako danas bez službenog komentara, još ranije su dali do znanja da ne misle tek tako odustati te da bi možda mogli i prilagoditi ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A posljednja, neslužbena informacija, koja je RTL-u potvrđena iz tri izvora - kaže da su s velikim pritiskom krenuli Amerikanci. Navodno razočarani što se otpisalo nove F16 i što se i od njih nije tražilo rabljene, traže da dodatno prouči ponuda Izraela.

"Nama je bilo tamo kazano da je ambicija da se odluka donese u 2017., odnosno bar da se prođe procedura prije konačne odluke, Vlade, no vidli smo da to nije napravljeno, nadam se da će to biti napravljeno u prvom mjesecu", kazao je Klisović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Vijeće ne da mišljenje u siječnju - upućeni u postupak tvrde - bit će to signal da se događa nešto neobično. Samim ponuđačima, neslužbeno doznajemo - rečeno je da će do konačne odluke o odabiru, teške više milijardi kuna - proći još najmanje mjesec ili dva. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo