Tko je novi predsjednik Vrhovnog suda? / Direkt donosi profil Dobronića, Miljević: 'Čeka ga ozbiljan rad'; Aleksić: 'Njegova misija su pravo i pravda'

"Njegova misija su pravo i pravda. On je tome posvećen cijeli život."

19.10.2021.
7:00
VOYO logo

A tko je i kakav je sudac Radovan Dobronić?

Javnosti je prije svega poznat kao sudac koji je u slučaju Švicarskog franka donio spektakularnu presudu protiv 9 hrvatskih banaka i bar po tom pitanju preokrenuo tijek bankarske povijesti u Hrvata. Doduše mnogi su rekli da je ta presuda pravno neodrživa i puna formalnih rupa ali nitko nije osporio da je pravedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I upravo je to glavna i pohvala i kritika na izbor Radovana Dobronića - da smo dobili neku vrst suca Dreda, strip junaka koji ne bira sredstva da ostvari pravdu. Ali sudac Dred se kao i Radovan Dobronić događa u stripu i u društvu u kojem pravo i pravosuđe ne funkcioniraju. Pa je licemjerno kad takvu kritiku upućuju i oni koji su zaduženi da pravo i pravosuđe funkcioniraju.

Recimo suci Vrhovnog suda. Zato je taj vrh sudačkog establishmenta kojemu treba 15 mjeseci da otpravi jednu presudu i 15 godina da je donese i glasao protiv izbora Radovana Dobronića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sreću, njihovo mišljenje u ovom slučaju nije bitno, pa će sad za svog predsjednika i šefa dobiti upravo Radovana Dobronića.

Image
konačno izabran /

Dobronićev prvi potez bit će i provjeriti sumnje predsjednika da je presuda za Fimi mediu posebno vremenski tempirana

Image
konačno izabran /

Dobronićev prvi potez bit će i provjeriti sumnje predsjednika da je presuda za Fimi mediu posebno vremenski tempirana

Iznio je presudu u slučaju švicarac i postao heroj dužnika

"Banke kao profesionalci to nikada nisu smjele ponuditi, nikada", rekao je Dobronić 4. srpnja 2013. 

I to je otprilike sve po čemu ga je javnost pamtila

Ovaj 61-godišnji Čakovčanin, diplomirao je pravo 85-e, pa onda radio u Zagrebačkoj banci osam godina u službi za odnose s javnošću. 96-e postaje sudac Trgovačkog suda, 2006. se kandidirao za predsjednika tog suda, ali nije izabran. 2019. protiv njega je pokrenut stegovni postupak budući da je ispunio 71.7 posto propisane sudačke norme, koja bi trebala iznositi 80 posto. Nakon čega se on kasnije branio da je njegova statistika bila takva jer nije želio "pro forma" ispunjavati normu.

Danas nakon izglasavanja u Saboru kaže kako planira surađivati sa stručnjacima, ali i sa svim sudovima. Zvuči kao fraza - ali upravo to je ono što je nedostajalo, ističe odvjetnik Miljević.

"Onda ćemo imati koordinaciju između najvišeg tijela sudbene vlasti Vrhovnog suda i županijskih sudova koji obuhvaćaju sve općinske sudove i tada ćemo imati dobru sudsku praksu. Bez toga sudovanje će patiti od istih nedostataka od kojih pati zadnjih 20-tak godina. On sigurno neće poreć ono što je do sada govorio, čeka vrlo ozbiljan rad", kaže odvjetnik Veljko Miljević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobronića čeka...

Ozbiljno su kandidaturi Dobronića od samog starta pristupili u Udruzi Franak - pokrenuli su peticiju da baš on dođe na čelo Vrhovnog suda i zato danas slave.

"Njegova misija su pravo i pravda. On je tome posvećen cijeli život. On je presudu u slučaju Franak donio u roku od godinu dana dok je višim sudovima trebalo čitavih šest godina da tu presudu potvrde. Čak je ta presuda možda prva u EU takve vrste jer je sud EU-a nakon njega počeo donositi takve presude", kaže Goran Aleksić iz Udruge Franak. 

Kako će se donositi zajedničke odluke, bit će zanimljivo, jer je od kolega s Vrhovnog suda dobio tek četiri glasa, a njegov protukanadidat 29 - dakle suci kojima sad dolazi kao šef, nisu ga željeli.

"To su ljudi koji uopće ne misle da bi on trebao sjediti među njima. On je preskočio veliku stepenicu, ali mislim da je dovoljno odlučan i mudar. Njegove presude su opširne, složene, citiraju praksu Europsko suda za ljudska prava. Mislim da nije samo sudac Trgovačko suda na nižoj razini bio nego mislim da je imao široke vidike dok je bio na toj razini i mislim da će to preslikati na budući rad", kaže novinarka Telegrama Ana Raić Knežević

A izbor novog šefa Vrhovnog suda nije nikada bio toliko u fokusu javnosti, sve do ove godine. Saga je počela u veljači jer je predsjednik išao mimo procedure.

"Tu bijednu glumu u kojoj si stavljamo perike štikle i glumimo natječaj", rekao je predsjednik Zoran Milanović 25. veljače 2021. 

Njegov izbor je bila Zlata Đurđević – koja je premijeru smetala jer se nije javila službeno na prvi natječaj.

Prepucavanja su trajala tjednima. Dogovora nije bilo.

Onda je i službeno Đurđević odbijena u Saboru

Sapunica s trećim natječajem trajala je cijelo ljeto i nije se činilo da će Dobronić biti taj.

Ali ipak je prije dva tjedna premijer prelomio.

"Malo je vjerovati da bi se netko u budućim postupcima javio bilo tko bolji", rekao je Plenković 5. listopada 2021. 

I budući da je ovaj put cijeli proces izbora bio pod tolikim povećalom za očekivati je da će se pomno pratiti i svaki potez novog šefa Vrhovnog suda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo