PROVJERITE KAKVO JE VRIJEME / Diljem zemlje upaljen meteoalarm. U Zagrebu upozorenje za hladan val koji je opasan za zdravlje. Kako se zaštititi?

Image
Foto: DHMZ/Neva Zganec/PIXSELL

Za skoro cijelu Hrvatsku upaljen je žuti meteoalarm što znači da je vrijeme potencijalno opasno. Nema upozorenja jedino za Splitsku i Dubrovačku regiju. Već su jučer iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavili da će na zagrebačkom području biti velika opasnost na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje. Na karlovačkom i riječkom području pak je trenutno umjerena opasnost

22.1.2024.
7:43
DHMZ/Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Novi tjedan započeo je većinom vedro, ali po nizinama može biti česta i gusta magla koja bi se mogla zadržati do prijepodneva. Vrlo hladno, osobito na zapadu unutrašnjosti.

DHMZ je na svojim stranicama objavio prognozu prema kojoj će u većini krajeva danas biti pretežno sunčano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslijepodne sa sjeverozapada porast naoblake, a krajem dana i u noći slaba oborina. Na Jadranu će mjestimice pasti malo kiše, u unutrašnjosti oborina na granici snijega i kiše koja se može smrzavati na hladnom tlu. Vjetar većinom slab, od sredine dana ponegdje i umjeren jugozapadni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura od 2 do 7, uz dugotrajnu maglu i niža, a na moru od 8 do 13 °C.."

Za skoro cijelu Hrvatsku upaljen je žuti meteoalarm što znači da je vrijeme potencijalno opasno. Nema upozorenja jedino za Splitsku i Dubrovačku regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ
Image
Foto: DHMZ

Savjeti za hladne valove

Već su jučer iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavili da će na zagrebačkom području biti velika opasnost na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje. Na karlovačkom i riječkom području pak je trenutno umjerena opasnost. Iz DHMZ-a su stoga preporučili građanima da izbjegavaju izlazak na otvoreno ako to nije prijeko potrebno.

Image
Foto: DHMZ
Image
Foto: DHMZ

Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka što je, kažu, posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva. Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo da je jutros u 7 sati u Velom Ratu izmjerena najviša temperatura, 10 Celzijusa dok je u Crnom Lugu - NP Risnjak izmjereno 14,2 °C.

POGLEDAJTE VIDEO: U novi tjedan ulazimo uz hladno jutro, maglu i mraz, ali poslijepodne stiže sunce. Noćas se očekuje i malo kiše

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo