'Dilao' podatke Josipoviću pa ostaje savjetnik?

Josipović se pohvalio da mu je tijekom kampanje u obrani od paraobavještajnog podzemlja pomagao Mesićev savjetnik Saša Perković.

17.2.2010.
15:07
VOYO logo

Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za Globus potvrdio je da jedan od Mesićevih savjetnika kojeg će zadržati na Pantovčaku i Saša Perković. Ne samo da je otkrio da mu ne smetaju negativne konotacije vezane uz Perkovića i njegovu obitelj, nego i činjenicu da ga je Mesićev savjetnik za nacionalnu sigurnost u kampanji informacijama branio od paraobavještajnog podzemlja.

"Gospodin Perković tijekom kampanje puno mi je pomogao da otklonim nasrtaje paraobavještajnog podzemlja koji su bili usmjereni protiv mene, članova moga tima i naših obitelji", rekao je Josipović. Konkretizirao je da mu je Perković pomagao "informacijama i pravodobnim upozorenjima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na pitanje kako je moguće da Mesićev savjetnik tijekom kampanje "dila" povjerljive obavještajne podatke jednom od predsjedničkih kandidata, potražili smo kod Vlatka Cvrtile, dekana zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i bivšeg Mesićevog savjetnika za obranu.

"Sklon sam vjerovati da je riječ o informacijama koje potječu iz neformalnih, prijateljskih krugova, a ne o službenim informacijama sakupljenim u obavještajnoj zajednici koje nose oznaku 'tajno' ili 'vrlo tajno'", stao je prof. Cvrtila u obranu Perkovića i Josipovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušao je objasniti zašto bismo trebali vjerovati da je u obrani Josipovića od podmetanja paraobavještajnog podzemlja Mesićev savjetnik pomagao "samo" neformalnim informacijama. "Naša obavještajna zajednica ne radi analize priča i spinova koje 'kruže zrakom' u predsjedničkoj kampanji, niti smiju sudjelovati u kampanjama", tvrdi Cvrtila. Ističe da je obavještajna zajednica dužna reagirati upozorenjem samo ukoliko nekom kandidatu prijeti opasnost.

Ukoliko je Perković 'dilao' službene informacije prikupljene u obavještajnom sustavu, prof. Cvrtila kaže da bi to bilo protuzakonito, ali i neprimjerno jer je Perković kao formalni savjetnik predsjednika informacije trebao sati svim predsjedničkim kandidatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od SDP-ovaca, Josipović previše ne kritizira rad Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Smatra da Bajić u vrijeme Sanaderove Vladavine nije štitio kriminal, nego da su "neki predmeti u to vrijeme predugo stajali u ladicama". Kao primjer takvih predmeta izdvojio je slučaj Kamioni i slučaj Brodosplit, koji je, kako je rekao, opstruiran iz policije, ali da je ipak Odvjetništvo moglo prije reagirati.

Josipović je u intervjuu Globusu najavio da će od Državnog odvjetništva zatražiti da provede istrage u kojem dijelu rabota paraobavještajnih službi ulazi u kaznenu sferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoizabrani predsjednik pozvao je DORH da u slučaju optužbi protiv Sanadera što prije potvrdi ili odbaci sumnje.

Prethodni članci:

arti-201002160626006 arti-201002150554006 arti-201002160550006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo