ĐIKIĆ TRAŽI ZATVARANJE CENTARA, KRITIZIRAO MARKOTIĆ: / 'Smeta mi kod nje nedostatak kolegijalnosti i iskrenosti. Pa poslao sam joj SMS...'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon što su članovi nacionalnog stožera civilne zaštite komentirali otvoreno pismo koje je potpisalo 26 znanstvenika, jedan od njih, molekularni biolog Ivan Đikić,

7.12.2020.
16:52
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Znanstvenik Ivan Đikić smatra kako sljedeća mjera mora biti zatvaranje šoping centara.

Đikić je u RTL-u Danas kazao kako treba zatvoriti trgovačke centre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad imate ovako velike brojke zaraza će vam se proširiti u gospodarstvo i imat ćemo kompletni kolaps Hrvatske. Da bi se to spriječilo, trgovački centri nisu esencijalni. Vrlo brzo treba se donijeti odluka o ograničavanju rada trgovačkih centara. Da se to napravi na određeno vrijeme i da imamo točne brojke kad ćemo ih ponovno otvoriti", kaže znanstvenik.

Molekularni biolog Ivan Đikić inicirao je stvaranje otvorenog pisma s apelom javnosti i Nacionalnom stožeru civilne zaštite s prijedlozima za uvođenje novih mjera, kojeg je potpisalo još 25 njegovih kolega. Na konferenciji za medije, članovi Stožera komentirali su to pismo, a nakon završetka njihova obraćanja, Đikić je za Index prokomentirao riječi Davora Božinovića, Alemke Markotić i Krunoslava Capaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naglasili smo da je iskrenost u komunikaciji glavni faktor našeg zajedničkog uspjeha u borbi protiv COVIDA-19 u Hrvatskoj. U komunikaciji članova Stožera me najviše zabrinjava neprihvaćanje točnih znanstvenih podataka i očiglednih opasnosti u koje ulijećemo s potpuno nezaštićenim pučanstvom i gospodarstvom. Apel znanstvenika bio je glas razuma i informiranosti građana kao i naše odgovornosti da obavijestimo sve o našim saznanjima", započeo je Đikić.

Dodao je kako se među potpisnicima našlo više kliničkih infektologa i virologa nego u Vladinom znanstvenom savjetu. "Među potpisnicima su i vodeći epidemiolozi, ali i klinički infektolozi u Hrvatskoj, pa i četvero liječnika iz Infektološke klinike kolegice Markotić. Posebno treba naglasiti da su među potpisnicima i vodeći virolozi Hrvatske. Činjenica da Stožer ima samo jednog kliničara i niti jednog virologa je zabrinjavajuća jer je njihovo znanje u ovom trenutku limitirano. Upravo radi toga bismo trebali čuti dobronamjerne savjete i surađivati s vrhunskim stručnjacima iz Hrvatske i svijeta", poručio je naš znanstvenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
26 HRVATSKIH ZNANSTVENIKA I LIJEČNIKA DIGLO UZBUNU: /

'Duboko smo zabrinuti širenjem epidemije, ovo su naše preporuke''

Image
26 HRVATSKIH ZNANSTVENIKA I LIJEČNIKA DIGLO UZBUNU: /

'Duboko smo zabrinuti širenjem epidemije, ovo su naše preporuke''

Neiskrena komunikacija

Potom se vratio na iskrenost u komunikaciji, naglasivši kako članovi javno govore kako su podaci o epidemiji bolji nego u drugim zemljama te da se hvale komunikacijom među bolnicama, koja je trebala biti uspostavljena još u ožujku.

"Neiskrenost u komunikaciji od Stožera traje već zadnjih mjesec dana jer brojni članovi javno govore kako su brojevi niski u Hrvatskoj, bolji nego u drugim zemljama. Oni znaju da to nije istina jer ih podaci koje imaju demantiraju. Mi danas imamo brojeve koji su među najgorima u cijeloj Europskoj uniji, preko 1100 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika, nevjerojatno kad se sjetimo proljeća. Ta agonija traje već zadnjih par tjedana samo radi neodgovornosti Vlade i nepoduzimanja pravilnih mjera. Nažalost, s takvom manipulativnom komunikacijom nastavlja se i danas. Čudno je slušati kako se članovi Stožera hvale time da 'napokon' imaju komunikaciju između bolnica u Varaždinu i Zagrebu. Pa takvu vrstu komunikacije smo očekivali još od ožujka ove godine. Oni bi trebali priznati da se puno toga ne ostvaruje, posebno od onog što je napisano u stručnom apelu", rekao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno ga je uznemirila reakcija ravnateljice Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, Alemke Markotić. "Stožer bi u profesionalnoj i normalnoj komunikaciji sa stručnjacima mogao dobiti pomoć. Mi im i dalje nudimo ruke suradnje i pomoći. Potrebna je jedino iskrenost s obje strane. Upravo to mi smeta kod kolegice Alemke Markotić, nedostatak kolegijalnosti i iskrenosti. Ona je izjavila jučer da nije vidjela apel. Njoj smo poslali apel da ga potpiše i prije nego je poslan u medije. Osobno sam joj poslao SMS da je zamolim da shvati kako je ovo izraz velike zabrinutosti i da bi nam se kao stručnjakinja trebala pridružiti da zajedno s drugim stručnjacima podržimo točne podatke i pomognemo Stožeru. Ona se oglušila i na e-mail i na SMS, a sada priča da nije dobro kad netko kritizira. Koliko neiskreno... Mi ne kritiziramo, mi pomažemo savjetima", uzrujan je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema sukoba među znanstvenicima'

Osvrnuo se i na nesuglasice pojedinih znanstvenika, pa i njega samog, oko interpretacije statističkih podataka te stanja s epidemijom u Hrvatskoj, koje se sve češće pojavljuju u medijima

"Važno je također da javnost zna da je cijela ova šarada o nekakvom 'sukobu znanstvenika' pripremljena u medijskoj kuhinji vlade da bi se izbjegli odgovori na točna pitanja. Nema sukoba među znanstvenicima, nego se radi o pobuni znanosti protiv loših politika i praznovjerja. Simptomatično je da samo trojica savjetnika premijera Plenkovića i dalje brane neobranjivu politiku vlade RH, dok se sedmero savjetnika zalaže za znanstveni pristup. U znanosti ne postoji 'oni se ne mogu dogovoriti' ili 'teško je znati kada svi govore različito'. To su politički spinovi, što se više laže u medijskom prostoru, to je veća zbunjenost ljudi. A jedino što informirani građanin treba je biti educiran da razlikuje točne podatke od lažnih spinova. Znanost je bazirana na podacima. Zaključci se mogu mijenjati, ali uvijek u skladu s podacima. Zato nije bitno tko govori, nego što nam kazuju podaci", zaključio je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo