ČINI SE DA IDEMO PREMA TOME / Skok novozaraženih je velik, cijela Hrvatska ide u crveno? 'Nismo evidentirali nova žarišta, ali...'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Epidemiologinja HZJZ-a kazala je kako danas imamo skok broja novozaraženih od 35% u odnosu na prošli tjedan: 'Skok se događa posvuda, nismo evidentirali nova žarišta, ali može se reći da su u pitanju okupljanja'

8.9.2021.
14:07
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogoršava se iz dana u dan, a svjedoče tome i brojke dnevnih zaraza.

U srijedu je zabilježeno 1237 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je tako broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 5009. Polako se pune i bolnički kreveti: hospitalizirano je 540 pacijenata, od kojih je njih 62 na respiratoru. U posljednja 24 sata preminulo je desetero osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutnu epidemiološku situaciju komentirala je epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Dijana Mayer.

Image
OGROMAN RAST NOVOZARAŽENIH /

U Hrvatskoj 1237 novih slučajeva zaraze, a preminulo je deset osoba: Na respiratoru su 62 pacijenta

Image
OGROMAN RAST NOVOZARAŽENIH /

U Hrvatskoj 1237 novih slučajeva zaraze, a preminulo je deset osoba: Na respiratoru su 62 pacijenta

"Danas imamo skok broja novozaraženih u odnosu na jučer, to je skok od 35% u odnosu na prošli tjedan. Brojevi su očekivani s obzirom na ljeto i povratak s godišnjih odmora. Skok se događa posvuda, nismo evidentirali nova žarišta, ali može se reći da su u pitanju okupljanja", izjavila je Mayer za HTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Hrvatska od sutra biti u crvenom?

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) svakog četvrtka ažurira epidemiološku kartu Europe. Prošlog četvrtka određeni dijelovi Hrvatske (točnije Slavonija i Baranja, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija) iz narančastog su prešli u crveno, a Mayer je kazala kako će vrlo vjerojatno od sutra cijela Hrvatska biti u crvenom.

"Ali pričekajmo do sutra kada ćemo biti pametniji. S obzirom na ovaj nagli skok broja novozaraženih sve je moguće", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mayer je naglasila važnost cijepljenja, poručivši da se radi o jedinom alatu i jedinom oružju koje nam je dostupno u borbi s virusom.

"Postoje punktovi na koje je moguće doći i cijepiti se bez najave. Danas od 16 do 20 sati svi se mogu doći cijepiti u HZJZ i u Školu narodnog zdravlja 'Andrija štampar' u Rockefellerovoj 4, a u Zimmermanovoj 64 svaki dan od 8 do 18 sati", poručila je Mayer za HTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo