DOBRE VIJESTI ZA ZIMOGROZNE /

DHMZ prognozira: očekuje nas još jedna iznadprosječno topla zima

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prema sezonskoj prognozi Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, što se temperature tiče, bit će to najvjerojatnije još jedna iznadprosječno topla zima, navodi DHMZ

2.12.2015.
9:27
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Kao što je studeni, prema još uvijek neslužbenim podacima, bio u većini krajeva iznadprosječno topao, slično će se nastaviti i u prvih desetak dana prosinca, priopćio je Državni hidrometeorloški zavod, koji, uz dozu opreza, najavljuje i iznadprosječnu zimu.

Prema klimatološkoj raspodjeli, zima je počela 1. prosinca. Prema sezonskoj prognozi Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, što se temperature tiče, bit će to najvjerojatnije još jedna iznadprosječno topla zima, navodi DHMZ. Napominje kako to međutim ne znači da neće biti kraćih razdoblja hladnog vremena, odnosno razdoblja s ispodprosječnom temperaturom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se oborine tiče, očekuje se količina oko uobičajene ili malo veća od toga. To također ne znači da ponegdje nije moguća količina manja od prosječne, ali i razdoblja s lokalno izraženijim viškom oborine.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DHMZ-a, navodi se da je ta prognoza u skladu sa sezonskom prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF), čiji je član i Hrvatska. Na prošlotjednom sastanku predstavnici nacionalnih meteoroloških službi zemalja jugoistočne Europe složili su se glede izgleda za nadolazeću zimu i objavili dokument o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz njega se može vidjeti da se za područje Hrvatske predviđa iznadprosječno topla zima uz veće pozitivno odstupanje srednje temperature od višegodišnjeg prosjeka u kopnenom dijelu. Količina oborina očekuje se u granicama prosjeka, uz malo veću količinu od uobičajene ponajprije u sjevernim kopnenim krajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo