BRZINA IZMEĐU 115 I 180 KM/H / DHMZ analizirao stravično nevrijeme: 'Jedna od najjačih grmljavinskih oluja otkada postoje mjerenja'

Image
Foto: Screenshot RTL Danas

Napominju da su njihove prognoze izdane 18. i 19. srpnja predvidjele mogućnost nevremena praćenog jakim vjetrom te upozorile na opasne vremenske prilike u kontinentalnoj Hrvatsko

20.7.2023.
17:46
Screenshot RTL Danas
VOYO logo

U Zagrebu i istočnoj Hrvatskoj su jučer izmjerene brzine vjetra između 115 i 180 km/h, što ih svrstava među najjače zabilježene na ovom području, priopćio je u četvrtak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), dan nakon olujnog nevremena u kojem su poginule četiri osobe

"Primjerice na Plesu je izmjeren udar od 115 km/h. Prema sadašnjim analizama to je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu otkada postoje mjerenja", navodi DHMZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon središnje Hrvatske, nevrijeme je sličnom žestinom zahvatilo još brojne gradove na istoku zemlje, primjerice Lipik, Slavonski Brod i Županju, a izmjerene su brzine vjetra i do 180 km/h.

Image
OLUJA KAKVU NE PAMTIMO /

Naš reporter javio se mjesta gdje je pala dizalica: 'Započela je sanacija, ulica je i dalje blokirana'

Image
OLUJA KAKVU NE PAMTIMO /

Naš reporter javio se mjesta gdje je pala dizalica: 'Započela je sanacija, ulica je i dalje blokirana'

Osim velikih brzina udara vjetra, zabilježene su i velike količine kiše. Tako je, primjerice, u samo 10 minuta u Zagrebu palo od 20 do 35 litara po četvornom metru. "Da je kiša nastavila padati tim intenzitetom za sat vremena palo bi 150-200 litara kiše po četvornom metru", navode iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju da su njihove prognoze izdane 18. i 19. srpnja predvidjele mogućnost nevremena praćenog jakim vjetrom te upozorile na opasne vremenske prilike u kontinentalnoj Hrvatskoj

"Prilikom približavanja sustava iz Italije preko Slovenije stupanj upozorenja je jučer, 19. srpnja, iza 15 sati podignut na najviši - crveni. Dok narančasti stupanj znači da je vrijeme opasno, crveno znači da je izuzetno opasno. Pritom je važno pratiti na koji se parametar (temperatura, vjetar, grmljavina…) odnosi upozorenje", podsjetili su iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedećim danima mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, s obzirom na to da je atmosfera i dalje nestabilna nad kopnom, a mjestimične kiše može biti već večeras, dodaju.

U drugom dijelu petka te osobito u noći na subotu postoji mogućnost za izraženije grmljavinsko nevrijeme, ne samo u unutrašnjosti, nego i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, stoji u prognozi DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo