PLIN ĆE POSKUPJETI ZA 20 POSTO? / Otkriveni detalji sa zatvorenog sastanka u Vladi

Image
Foto: PIXSELL, Duško Jaramaz

Premijer Andrej Plenković sastao se jučer s predstavnicima Ministarstva energetike.

22.2.2017.
9:12
PIXSELL, Duško Jaramaz
VOYO logo

Vlada će od 1. travnja djelomično, a istog datuma iduće godine i potpuno liberalizirati tržište pa tada država više neće imati mogućnost uplitanja u cijenu plina, piše Novi list. Djelomičnom liberalizacijom tržišta koja će na snagu stupiti 1. travnja, plin bi trebao poskupjeti za 15 do 20 posto.

Image
VLADA VEĆ IMA RAČUNICU? /

'Plin će poskupjeti više od 20 posto, to je politička odluka, a vrludanjem zbunjuju javnost'

Image
VLADA VEĆ IMA RAČUNICU? /

'Plin će poskupjeti više od 20 posto, to je politička odluka, a vrludanjem zbunjuju javnost'

Loš politički trenutak

Liberalizacija za Hrvatsku nije došla baš u pravom trenutku jer je unazad godinu dana cijena plina na svjetskom tržištu porasla dvadesetak posto. To je za Vladu Andreja Plenkovića nezgodan politički trenutak, baš uoči lokalnih izbora, dok bi struja trebala poskupjeti nakon izbora u svibnju, prema neslužbenim informacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućih godinu dana će regulatorna agencija HERA moći određivati maksimalno dopuštenu cijenu plina po kojoj će se on onda moći prodavati po kućanstvima. Glavna komponenta konačne cijene bit će nabavna cijena plina pa će poskupljenje tako osjetiti baš svi.

Kako su cijene plina na tržištu porasle, sumnja se da će i konkurencija moći ponuditi niže cijene u odnosu na monopoliste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena plina u Hrvatskoj niža nego prosjek EU-a

Vlada smatra da bi potpuno otvaranje tržišta bilo još pogubnije za građane pa se odlučila za djelomičnu liberalizaciju tržišta od 1. travnja ove godine, a za potpunu tek od 1. travnja iduće godine. Tada se država više neće nikako moći uplitati u cijenu plina. Bit će to bitna razlika, s obzirom na to da je cijena plina u Hrvatskoj uvijek bila regulirana pa je tako bila niža nego drugdje u Europi.

Sto kilovata plina u Hrvatskoj trenutačno košta 4,3 eura, a prosjek EU-a za gotovo je dva eura viši. Jeftiniji plin nego u Hrvatskoj imaju samo u Rumunjskoj, Bugarskoj i Poljskoj, a najskuplji je u Švedskoj, gdje je cijena viša od 11 eura, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo