'Ne smije se ponoviti' /

Detalji nagodbe: formalni vlasnik Agrokora bit će zaklada i dvije tvrtke u Nizozemskoj

Milijardu eura kredita koji je podigao u lipnju prošle godine, Agrokor će refinancirati po zasad nepoznatoj kamati

10.4.2018.
22:25
VOYO logo

Točno godinu dana od početka rada u Agrokoru - izvanredna uprava postigla je dogovor o nagodbi s vjerovnicima. Pohvalio se time u Banskim dvorima premijer Plenković u društvu potpredsjednice Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška, zaključivši kako je spriječena gospodarska i financijska kriza ne samo u Agrokoru, nego i u cijelom gospodarstvu.

Načelni sporazum o ključnim dijelovima nagodbe potpisali su svi ključni akteri – privremeno vjerovničko vijeće, udruga dobavljača I ruska VTB banka - čime je postignut okvir za utvrđivanje pravnog teksta nagodbe. Sama nagodba mora biti potpisana najkasnije za tri mjeseca, do 10. srpnja, kada zakonski u Agrokoru  mora završiti državna intervencija. Tada će vjerovnici postati novi vlasnici Agrokora, a koliko je postizanje nagodbe izazovno - dovoljno govori podatak da u njoj sudjeluje gotovo šest tisuća vjerovnika s preko 57 milijardi kuna prijavljenih tražbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvući ćemo lekcije iz ove priče. Nastojat ćemo da se ovakav scenarij više ne ponovi. Mislim da je temeljni cilj ostvaren. Preostaju još tri mjeseca da zajedno sa svim dionicima osobito s pravnim stručnjacima dođe do finalizacije pravnog teksta i da se ta nagodba izglasa od strane vjerovničkog vijeća", izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Cijeli ovaj proces i restrukturiranje Agrokorovog duga i stabiliziranje njegovog poslovanja nije palo na teret poreznih obveznika. To treba ponavljati, to treba podcrtavati i to ovaj proces čini jedinstvenim u odnosu na mnoge slične procese koji su se vodili u svijetu", kazala je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko će od vjerovnika dobiti koliko Agrokora? Neslužbene informacije kažu da će najviše - čak 40 posto novog Agrokora, pripasti dvjema ruskim državnim bankama, Sberbanci i VTB banci, koje su koncernu i posudile najviše novca. Investicijski fondovi i ulagači koji su nosioci obveznica preuzet će oko 25 posto, među njima je i američki Knighthead fond. Iako pojedinačnog većinskog vlasnika neće biti, ukupno gledano to su dakle Rusi i Amerikanci. Domaće banke i dobavaljači kontrolirat će 10 posto Agrokora, a dobavljači bi prema ovim neslužbenim procjenama, mogli dobiti oko 8 posto. 

"Ovo je vrlo bitan korak jer smo njime održali naš cilj kojeg smo imali da do 10.4. imamo ključne elemente nagodbe, da imamo konsenzus među svim grupama vjerovnika i time smo dokazali da možemo dvesti nagodbu do kraja u sljedeća 3 mjeseca. Vjerujem da će to omogućiti dobavljačima da u najvećoj mogućoj mjeri smanje svoje otpise i vjerujem da je to način koji će omogućiti dugoročnu stabilnost kompanije", kazao je Fabris Peruško, izvaredni povjerenik.

Povjerenik Peruško poslijepodne je objasnio i neke od temeljnih stavki načelnog sporazuma o nagodbi, a mi ga pokušali pojednostaviti: formalni vlasnik Agrokora bit će zaklada i dvije tvrtke u Nizozemskoj, od kojih će jedna biti vlasnik Agrokor Holdinga u Hrvatskoj. To će krovno hrvatsko poduzeće biti vlasnik novih takozvanih zrcalnih kopija Agrokorovih najjačih tvrtki koje će preuzeti imovinu, ali ne i stare dugove prethodnika kako bi mogle nastaviti poslovanje. Milijardu eura kredita koji je podigao u lipnju prošle godine, Agrokor će refinancirati po zasad nepoznatoj kamati, no znamo da će vjerovnicima isplatiti ostatak graničnog duga isplatiti u iznosu od najviše 80 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo