DETALJI CJELODNEVNE DRAME U VLADI: / Ministar Barišić se čak osam sati opirao svojoj smjeni: 'Premijer nije htio biti grub...'

Image

Navodno se sada već bivši ministar obrazovanja punih osam sati opirao tome da napusti svoje ministarstvo.

10.6.2017.
9:56
VOYO logo

No premijer nije popuštao, već je mirno, ali ustrajno objašnjavao Pavi Barišiću važnost izbjegavanja novih izbora, zbog čega HDZ mora formirati novu vladu s HNS-om.

"Premijer se želio na pristojan način rastati s Barišićem. Nije htio ništa lomiti preko koljena niti prema bilo kome biti grub. Okolnosti su bile takve da Barišić nije mogao ostati, s obzirom da je na tome ministarstvu inzistirao HNS. Barišić na to u početku nije htio pristati, no na koncu je ipak morao prihvatiti ovakvo rješenje", navodi izvor iz HDZ-a, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno trebao preuzeti drugo ministarstvo

NOVI OBRAT, HNS DOBIVA DVA MINISTARSTVA? BARIŠIĆ POKISAO IZAŠAO IZ ZGRADE: ‘Još nismo završili’

Image
NOVI OBRAT, HNS DOBIVA DVA MINISTARSTVA? BARIŠIĆ POKISAO IZAŠAO IZ ZGRADE: /

'Još nismo završili'

Image
NOVI OBRAT, HNS DOBIVA DVA MINISTARSTVA? BARIŠIĆ POKISAO IZAŠAO IZ ZGRADE: /

'Još nismo završili'

Tijekom pregovora u jednom je trenutku čak procurila informacija kako bi Barešić ipak mogao ostati ministar, samo ne obrazovanja nego rada. No to navodno nije želio niti premijer Andrej Plenković, niti sada već bivši ministar, inače i premijerov osobni prijatelj s kojim ga veže i zajedničko članstvo u Hrvatskoj paneuropskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim za ministra, situacija je bila neizvjesna i za njegove ljude u ministarstvu. Tek su krajem poslijepodneva obaviješteni kako svi oni ipak ostaju na svojim položajima.

Brojne optužbe i napadi

SVEUČILIŠTE U AUGSBURGU POTVRDILO: Pokrenuta je službena istraga oko autoplagijata Pave Barišića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od samog početka ove Vlade ministar obrazovanja bio je njena najslabija karika. Zbog optužbi da je plagirao svoje znanstvene radove još prije pola godine napali su ga i politički protivnici i dio javnosti. Preživio je glasovanje o nepovjerenju jer oporba nije uspjela skupiti potrebnih 76 glasova. I već onda članovi Mosta nisu htjeli dati svoj glas protiv smjene Barišića, već su ostali suzdržani, tako da nije bilo natpolovične večine niti 'za', ali niti 'protiv' smjene ovog ministra.

U međuvremenu protiv Barišića je pokrenuta prijava na Sveučilištu u Aupsburgu zbog plagiranja svoje doktorske dizertacije. U slučaju da se tvrdnje iz prijave potvrde, Barišić bi mogao ostati bez titule doktora znanosti. Ali to više neće biti premijerov problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike