Desnica je HDZ-ov pit bull

HDZ, ruka koja je ovih godina držala pit bulla na lancu, je gotov. Opozicija niti ima muda niti znanja suočiti se s ovom zvijeri, pogotovo ne opozicija, koja po zagrebačkim vilama ždere suši.

21.1.2011.
13:50
VOYO logo

Zadnjih sedam, osam godina dok je Ivo Sanader žario i palio ovom državicom, stvorio se krivi dojam da je problem radikalne desnice u našem društvu skoro pa riješen, da je tema malo pase, a ustvari se radilo o tome da poslušni HDZ-ov pit bull spava na lancu.

Dovoljno se bilo maknuti iz ova dva, tri kilometra kvadratna zagrebačkog centra i načeti temu hrvatskih zločina, Haškog suda, povratka Srba, fašizma i antifašizma, Europske unije ili gej prava, da ti postane kristalno jasno da problem ne da nije riješen, nego da je spomenuti pit bull itekako živahan, da reži i ako lanac malo popusti, svašta se može dogoditi. Ma, zapravo, dovoljno je bilo vidjeti da jedina hrvatska pjevačka zvijezda koja može napuniti stadion, na tom stadionu maše mačem i zastavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pušten s lanca...

Radikalnu desnicu, tog pit bulla, stvorio je HDZ. Za vrijeme Račanove vlasti, HDZ nam je pokazao kako to izgleda kad se taj pit bull pusti s lanca, a kad se Sanader dočepao vlasti, počelo se intenzivno raditi na dresiranju. Da dresiranje djeluje vidjeli smo na primjeru hapšenja Ante Gotovine. Sve je završilo s nekoliko mikroprosvjeda i par razbijenih stakala na zgradi Vlade, nakon čega je policija prilično brutalno počistila Markov trg. Nakon toga – tišina.

... pa dresiran da ne laje...

Kako se to dresiranje odvijalo? Odvijalo se tako što je HDZ preko Đakića zagospodario HVIDRA-om, što je dozvolio da se napuše broj branitelja, zatim tom napuhanom broju dao mirovine i povlastice, tako što je raznim manevrima pojeo ili počistio sve stranke koje su se deklarirale desnije od njega. Dokle je stvar išla govori i zadnje Barišićevo svjedočenje, prema kojem je Marku Perkoviću Thompsonu HDZ platio četiri milijuna kuna samo da začepi dok traje zadnja predizborna kampanja. K'o psu kost da ne laje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat svega toga je bila poslušna radikalna desnica, ali ipak radikalna desnica. Kojoj se, baš kao poslušnom pit bullu, moglo narediti da šuti kad su na tapetu europske integracije, a da zalaje na "komunjare i jugomasone" kad domaće teme to zahtijevaju.

Pas bez gazde

HDZ, ruka koja je svih ovih godina držala taj lanac, je gotov. Sanader je u austrijskom pritvoru, Šeks visi zbog zločina u Osijeku, Kalmeta visi zbog niza afera, Kosorica visi sama od sebe. Opozicija niti ima muda niti znanja suočiti se s ovim pit bullom, pogotovo ne opozicija, koja po zagrebačkim vilama ždere suši. Ukratko, bojim se da će taj pit bull, ta hrvatska radikalna desnica, uskoro ostati bez ikakvog gazde, a to je najgori mogući scenarij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogotovo u trenutku u kojem nas očekuje gomila stvari koja će tog pit bulla potpuno raspizditi. Pritom ne mislim na slučaj Purda, ili onu bombu poslanu u njemačko veleposlanstvo. Ne mislim ni na slučaj Šeks (za njim, bojim se, nitko neće suzu pustiti). Te stvari su samo uvod u spektakl koji počinje. Ma, zapravo, već je počeo. Haško tužiteljstvo za čelnike Herceg-Bosne traži ukupno 240 godina zatvora, pri čemu ih tretira kao 'članove udruženog zločinačkog projekta' na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Uskoro nas očekuju i presude Gotovini, Čermaku i Markaču. Tužiteljstvo je zatražilo kazne od 27 godina za Gotovinu, 23 godine za Markača i 17 godina za Čermaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na kraju i ono najvažnije. Pitanje je trenutka kad će se kresati povlastice braniteljima ili barem skresati njihov broj. Koja će se vlada uhvatiti u koštac s tim problemom, ova ili sljedeća, ne zna se, ali je prilično jasno da će do tog morati doći.

Kako će radikalna desnica, taj pit bull koji je ostao bez gospodara, reagirati na sve ovo, ne znam. Znam samo da se tog pit bulla bojim više od recesije. Recesija, naime, nije naoružana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču