Desetogodišnja Ranka brine o cijeloj obitelji

U skromnom domu šesteročlane požeške obitelji Njegovanović, u Ulici Đure Basaričeka 109, u novogodišnjoj noći neće biti veselo.

30.12.2010.
17:04
VOYO logo

"Kada dođem iz škole, prvo odem do mame i dam joj jesti. Presvučem brata, a moram i djedu dati lijekove. Stari su i ne znaju baš kad što treba popiti", ispričala je skromna 10-godišnja djevojčica za Večernji list.

Otkako je 2009. godine njezinoj 34-godišnjoj majci Radi otkriven tumor na mozgu, desetogodišnja Ranka morala je zaboraviti bezbrižno djetinjstvo i preuzeti mnoštvo obveza na sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto igre s vršnjacima preuzela je brigu o nepokretnoj majci, teško bolesnoj 84-godišnjoj prabaki Ljubici, 75-godišnjem pradjedu Stevanu te trogodišnjem bratu Marku.

Svako jutro njezinu majku njegovateljice dolaze oprati i presvući, no Ranka je hrani, kuha čaj i obavlja sve ostalo što joj treba. Prabaka i pradjed teško se kreću, pa baka malo pospremi i skuha koliko može, ali Ranka se brine o svemu ostalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada dođem iz škole, a to bude oko 12.30, ostavim stvari i onda pogledam što kome treba. Prvo odem do mame i dam joj jesti. Presvučem, ako treba, brata, a moram i djedu dati lijekove. Stari su i ne znaju baš kad što treba popiti. Tada napišem zadaću i učim, poslije se poigram s bratom, malo gledam TV ili čitam lektiru, a spavati idem između 10 i 11 sati, kako kada", kratko je prepričala svoj dnevni raspored Ranka.

Njih šestero žive od očeve plaće. Predrag Njegovanović zaposlen je u SPIN Valisu, a da lakše prežive ovu zimu pomogli su im njegovi kolege i sindikat, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranka unatoč svemu tvrdi kako joj ništa nije teško, a za Novu godinu ima samo jednu želju – da joj majka ozdravi!

Ukoliko želite pomoći obitelji Njegovanović možete to učiniti uplatom na račun Predraga Njegovanovića u Podravskoj banci na broj računa 2386002-1000010160. Poziv na broj je: 3201731311.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo