uzgajivači u problemima / Deseci tisuća janjaca preživjeli proljetna slavlja! Doznajemo: Kreće velika rasprodaja!

Do Uskrsa bi inače sve prodali, a sada imaju janjadi više nego ikada

16.5.2020.
12:07
VOYO logo

Janci su mjerama zadovoljni, ali za dozvolu većih okupljanja i to što prije navijaju njihovi uzgajivači. Jer zabrane zbog koronavirusa su im do sada napravile veliku štetu. 

Do Uskrsa bi inače sve prodali, a sada imaju janjadi više nego ikada. Za ljubitelje janjetine je to dobra vijest - jer bi cijena po kilogramu trebala itekako pasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosiljka iz Luščana u ovo vrijeme prošle godine morala je odbijati kupce jer je gotova sva janjad bila prodana. Danas su kupci rijetkost, a ako i dođu, uzmu jedno janje, jer velikih slavlja na kojima bi se i više pojelo još nema. 

"Nikad nam ni jedno nije ostalo do jeseni, a sad ovih 60, 70 komada, kome da ih ja u ovih pola godine prodam? Za sljedeći tjedan imamo 2 komada naručena za petak i to je zasad to. Ne vjerujem da će više tko i naručiti", kaže , vlasnica OPG-a iz Luščana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je u ožujku zaklan 1121 janjac manje nego lani, u travnju 5613 manje, a očekuje se da bi i svibanj trebao biti slabiji za 40 posto. Slične probleme ima i Europa, pa se pokrEnula mjera za privatno skladištenje mesa.

"Naša agencija za plaćanje je isto raspisala tender natječaj za privatno skladištenje na 90, 120 i na 190 dana. Troškovi skladištenja se podmiruju u rasponu od 860 do 950 eura po toni", ističe , direktor Croatiastočara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drastično sniziti cijene

U Europi je cijena već sada pala za 20 posto. Početkom godine je bila na razini 6 cijelih 4 eura po kilogramu, dok je ovog tjedna na 5 cijelih 2 eura. Niže cijene su i u Hrvatskoj.

"Vidimo mi i na našim policama da je cijena u maloprodaji janjaca, više iz uvoza nažalost, isto je ipak nešto manja nego što je bila svih ovih godina", dodaje Bobetić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici OPG-ova i sami su svjesni da moraju drastično sniziti cijene. 

"Ako mislimo da prodamo, da nam ne ostane, mi moramo spustiti cijenu i onda smo u gubitku. Što računate, na koliko će se morat spustiti? Pa sad, ako su žive vage sa 23 kune po kilogramu, možda ću morati dati i za 18 ako bude tko htio kupiti", odgovara , vlasnica OPG-a iz Luščana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po ovakvoj cijeni, ako i neće biti velikih fešti, mnogi bi s omiljenom janjetinom barem malo mogli popuniti svoje zamrzivače.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo