PODATAK KOJI NAJZORNIJE OCRTAVA RAZMJERE EGZODUSA: / Hrvatice koje su odselile iz domovine rodile više od 4000 djece u Njemačkoj

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U 2017. u Hrvatskoj je zabilježen nikad manji broj rođene djece, dok je broj djece koju su u Njemačkoj rodile majke s hrvatskim državljanstvom premašio brojku od 4000

5.2.2019.
8:38
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Od kada je Hrvatske ušla u Europsku uniju i time omogućila našim građanima da bez problema isele u Njemačku i odu ondje raditi, broj djece u Lijepoj našoj se smanjuje, a majke koje u "obećanu zemlju" odlaze trbuhom za kruhom djecu rađaju upravo u Njemačkoj.

Potvrđuju to i podaci Federealnog statističkog ureda u toj zemlji po kojima je vidljivo da je broj djece koje su rađale hrvatske državljanke nakon 2014. odnosno nakon ulaska naše zemlje u EU naglo počeo rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je u 2017. u Hrvatskoj zabilježen nikad manji broj rođene djece, dok je broj djece koju su u Njemačkoj rodile majke s hrvatskim državljanstvom premašio brojku od 4000, piše Jutarnji list.

Povećanje od 60 posto

Riječ je o povećanju od 60 posto u odnosu na 2016., a treba istaknuti kako se ne radi o potomcima starih doseljenika već onih koji su iz Hrvatske otišli nakon ulaska u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 2013. godine udio djece koju su u Njemačkoj rodile Hrvatice bio je od pet do sedam posto, ali od 2013. situacija se mijenja i već te godine narastao na 12 posto pa potom na 20.

Posebno velik, gotovo deseterostruki rast zabilježen je u udjelu djece hrvatskih državljana koja nisu automatski rođenjem stekla njemačko državljanstvo, a to je jedan od ključnih pokazatelja da se radi o djeci rođenoj u mladim hrvatskim obiteljima koje su se posljednjih godina doselile iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo