DEMANTIRAO CAPAKA I BOŽINOVIĆA: / 'Izgleda da su njemačke vlasti na vrijeme obavijestile HZJZ o zarazi maturanata koronavirusom'

Image

'Na temelju službenih informacija koje sam dobio u Njemačkoj, postoji opravdan razlog da se posumnja u to da hrvatske vlasti nemaju obavijesti o tome da su se njemački turisti vjerojatno,

14.8.2020.
15:09
VOYO logo

Nakon što su njemački mediji objavili da se petnaest tamošnjih maturanata nedavno vratilo iz Hrvatsek zaraženi Covidom-19, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazali su da im iz Njemačke to nije potvrđeno.

Međutim, Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea, za N1 je kazao kako su njemačke zdravstvene službe "s velikom vjerojatnošću" utvrdile da je 15 maturanata iz Njemačke zaraženo na odmoru u Hrvatskoj. Službeno mu je, kaže, rečeno da se u tim slučajevima bez odlaganja odmah javlja vlastima u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: screenshot / N1

NJEMAČKI MATURANTI DOŠLI KUĆI IZ HRVATSKE S COVIDOM: ‘Imali su simptome, ali nisu tražili pomoć, niti se pridržavali mjera’

Image
NJEMAČKI MATURANTI DOŠLI KUĆI IZ HRVATSKE S COVIDOM: /

'Imali su simptome, ali nisu tražili pomoć, niti se pridržavali mjera'

Image
NJEMAČKI MATURANTI DOŠLI KUĆI IZ HRVATSKE S COVIDOM: /

'Imali su simptome, ali nisu tražili pomoć, niti se pridržavali mjera'

'Njemačke vlast odmah obavještavaju službe u drugoj zemlji'

"Na temelju službenih informacija koje sam dobio u Njemačkoj, postoji opravdan razlog da se posumnja u to da hrvatske vlasti nemaju obavijesti o tome da su se njemački turisti vjerojatno, odnosno očito zarazili tijekom odmora u Hrvatskoj", kazao je Matić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je kontaktirao Zavod za javno zdravstvo savezne pokrajine Baden Württenberg, odakle su zaraženi maturanti, te da mu je ondje kasno sinoć potvrđeno kako je procedura takva da se, čim vlasti u Njemačkoj ustanove neku infekciju, pokušava rekonstruirati kako je do nje došlo.

"To se naravno ne može uvijek utvrditi 100 posto. Ali u ovom slučaju, ako je netko u Hrvatskoj bio dva tjedna, a simptome razvio neposredno po povratku u Njemačku, onda se može s visokom vjerojatnošću ustvrditi da se radilo o Hrvatskoj. Njemačke vlasti, nakon što to ustanove, odmah preko Instituta Robert Koch obavještavaju službe u zemlji. Tu nema čekanja jer svaka je minuta dragocjena", kazao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgleda da su njemačke vlasti na vrijeme obavijestile HZJZ", naomenuo je.

Moguće je da Njemačka Hrvatsku proglasi rizičnom

Matić je rekao i da stanovnike Njemačke i Austrije razvoj situacije s covidom-19 u Hrvatskoj zasad previše ne zabrinjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raspoloženje u Austriji i u Njemačkoj, što se tiče njihovih građana, jako je dobro. Sad se vidi koliko je njima drago doći u Hrvatsku", rekao je.

Međutim, dodao je, njemačke vlasti neće imati izbora ako narednih dana broj zaraženih u Hrvatskoj nastavi rasti kao posljednjih nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije isključeno da Njemačka Hrvatsku u narednih nekoliko dana uvede na listu rizičnih mjesta. Ako bi se nastavio rast infekcija, Njemačka ne bi imala izbora, jer mora zaštititi svoje građane."

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo