DEMANTI TEKSTA: NOVI DETALJI: / Josipa Rimac je zbog vjetroelektrane htjela maknuti točku s dnevnog reda sjednice Vlade; ‘U više navrata me zvala…’

Image

Ispravak C.E.M.P.a na tekst objavljen na Net.hr-u

16.7.2020.
10:59
VOYO logo

Nakon objave teksta na Net.hr-u "NOVI DETALJI: Josipa Rimac je zbog vjetroelektrane htjela maknuti točku s dnevnog reda sjednice Vlade; 'U više navrata me zvala...", reagirao je C.E.M.P. Njihov ispravak, sukladno zakonu, prenosimo u cijelosti:

Image
NOVI DETALJI: /

Josipa Rimac je zbog vjetroelektrane htjela maknuti točku s dnevnog reda sjednice Vlade; 'U više navrata me zvala...'

Image
NOVI DETALJI: /

Josipa Rimac je zbog vjetroelektrane htjela maknuti točku s dnevnog reda sjednice Vlade; 'U više navrata me zvala...'

"Dana 3. lipnja 2020. godine na mrežnoj stranici Net.hr-a objavljen je članak naslova "NOVI DETALJI: Josipa Rimac je zbog vjetroelektrane htjela maknuti točku s dnevnog reda sjednice Vlade; 'U više navrata me zvala...' u kojem su navedeni netočni i nepotpuni navodi o društvu C.E.M.P.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U članku se navodi niz insinuacija da je Josipa Rimac utjecala na razne službenike i dužnosnike kako bi pomogla C.E.M.P.u ishoditi dozvole za projekt vjetroelektrane.

C.E.M.P. je u svim postupcima postupao krajnje odgovorno i poduzimajući korake za zaštitu interesa društva, a to je razvoj i izgradnja vjetroelektrane Krš Pađene. Na tom putu bio je suočen s nizom administrativnih prepreka kada je tražio dozvole i rješenja za koja je smatrao da ispunjava sve uvjete propisane primjenjivim propisima, a koje prepreke je rješavao isključivo na zakonit način. C.E.M.P. nikada nije tražio niti dobio nikakvu dozvolu za koju nije ispunjavao uvjete sukladno primjenjivim propisima i utvrđenoj praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor članka primjerice navodi da je Josipa Rimac pokušala utjecati na predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Tomislava Jurekovića da C.E.M.P.u izda rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača, a da C.E.M.P. za to nije ispunjavao uvjete. Ovo je u potpunosti netočno. Sama HERA je dva dana prije objave spornog članka na svojim stranicama izdala priopćenje u kojem se obrazloženo poziva na primjenive propise po kojima izdaje status povlaštenog proizvođača te zaključuje "Da je u svim upravnim postupcima vezano za stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije HERA postupa i postupa u skladu s propisima kojima se ta materija uređuje uz odgovarajuću primjenu procesnih pravila Zakona o općem upravnom postupku".

U odnosu na navodni utjecaj Josipe Rimac na šefove Hrvatskih šuma da povuku svoja negativna mišljenja, C.E.M.P. je pisanim putem od Hrvatskih šuma tražio da se ista povuku jer uopće nisu niti smjela biti izdana. Hrvatske šume su u postupku uporabne dozvole za vjetroelektranu iznosile da im C.E.M.P. nije nadoknadio štetu. Spor oko naknade štete nema niti smije imati veze s izdvajanjem građevinske i uporabne dozvole, za to postoji sudski put. No povrh toga, takvi posebni uvjeti nisu bili niti zakonito izdani u postupku ishođenja građevinske dozvole za vjetroelektranu. Stoga je C.E.M.P. pisano upozorio Hrvatske šume da se na nepostojeće uvjete niti ne mogu pozivati jer na taj način rade protupravni pritisak na C.E.M.P.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče navodnog pritiska na Ministarstvo državne imovine te skidanje C.E.M.P.-ovog predmeta s dnevnog reda - ovo Ministarstvo može reći da svi investitori vrše pritisak, ali samo zato što godinama ništa ne rade, ne donose odluke o služnosti zbog čega propuštaju naplatiti milijunske naklade. U međuvremenu se promijenio propis koji regulira iznos tih naknada pa su shvatili da će odluke morati donijeti po znatno nižim naknadama za što bi ih netko mogao priupitati te su se zato počeli oglašavati nenadležnima. Dakle, ovo Ministarstvo C.E.M.P.-u nije odbilo donijeti odluku jer na to nema pravo pa izbjegava njeno donošenje proglašavajući se nenadležnim. Zbog toga je C.E.M.P. pokrenu postupak rješavanja sukoba nadležnsti pred Vladom RH koji nije riješen već skoro 4 mjeseca. Napominjemo da iako je brzo rješavanje ovog postupka u interesu C.E.M.P.a njime se ne rješava o nikakvom pravu ili obvezi C.E.M.P.a već se samo određuje tijelo koje zahtjev treba riješiti. I pravno i logično bi bilo da odluku Ministarstva državne imovine izmijeni Ministarstvo državne imovine no C.E.M.P još čeka odluku Vlade o tome.

No nameće se pitanje, ako je Josipa Rimac tražila da se ova točka ukloni s dnevnog reda Vlade, a zadnjih mjesec dana je u istražnom zatvoru, zašto Vlada još nije riješila ovaj predmet?!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo