DEKAN FILOZOFSKOG: / 'Zaštitare sam pozvao zbog mogućeg terorizma. A pojavile su se i provokativne fotomontaže rektora i mene'

Image
23.9.2016.
8:31
VOYO logo

"U vremenu u kojem mi živimo, u kojem su mogući različiti ekscesi, da ne kažem i teroristički, ja sam dužan štititi zgradu". Riječi su to kojima je u emisiji "Otvoreno" HRT-a dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić pojasnio činjenicu da je u zgradi angažirao zaštitarsku službu koja, kako je dodao, treba u određenom trenutku štititi od ekscesa.

Nakon što ga je prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić upozorila da je terorizma bilo i prije 15 dana, a zaštitara ne te da je nedopustivo da studenti tijekom ispitnih rokova ne mogu ući u knjižnicu, Previšić je kazao i kako je zaštitarska služba bila potrebna jer su se na hodnicima fakulteta pojavile provokativne fotomontaže rektora i njega. Dosadašnji predstavnik Studentskog zbora u Vijeću Filozofskog fakulteta Nikica Kolar potom je istaknuo da te fotomontaže nemaju nikave veze sa Studentskim zborom te da se nada da dekan studente ne smatra teroristima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA DRAMA NA FILOZOFSKOM, INTERVENIRALI ZAŠTITARI, DOŠLA I POLICIJA: /

'Ovo su najtamnije stranice u povijesti faksa!'

Image
NOVA DRAMA NA FILOZOFSKOM, INTERVENIRALI ZAŠTITARI, DOŠLA I POLICIJA: /

'Ovo su najtamnije stranice u povijesti faksa!'

Vlahović-Štetić dekanu, među ostalim, zamjera vrlo autokratsko vođenje fakulteta i to što je na sve moguće načine opstruirao postupak pokretanja nepovjerenja dekanu. Kolar je rekao da je ključno nedemokratsko postupanje, primjerice cijeli paket ugovora sa sastavnicama Sveučilišta, kao što je najpoznatiji slučaj s Katoličko bogoslovnim fakultetom. Previšić je nekoliko puta rekao da je cijeli slučaj programiran i ciljan. Rekao je kako je profesor filozofije na Facebooku napisao ''slomite noge zaštitarima'' te da je taj isti napisao manifest ovoga djelovanja, koje je prenio na plenum kao potpuno nelegalno tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nelegalna tijela?

Pomoćnik ministra znanosti Srećko Tomas pojasnio je kako je dekan Previšić u dva navrata uputio zahtjev ministarstvu da se napravi upravni nadzor nad zakonitošću rada Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta. Otkrilo se da je za Studentski zbor izabrano 11, a trebalo je biti izabrano najmanje 13 predstavnika za Fakultetsko vijeće. Prema zakonu se navodi da mora biti najmanje onoliko izabranih u Studentski zbor koliko ih je u Fakultetskom vijeću, rekao je i dodao da za to odgovornost snose i dekan i studenti, koji su mogli reagirati. Tomas je još napomenuo da ni na koji način oni nisu naveli da Studentski zbor treba raspuštati te da po tom pitanju poštuju autonomiju Sveučilišta.

Previšić je kazao kako Studentski zbor Filozofskog fakulteta uopće ne surađuje sa Studentskim zborom Sveučilišta, te da rade što i kako žele i da su fantomsko tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o odlukama koje su donesene u sastavu Studentskog zbora koji je sada raspušten, Vlahović-Štetić pojasnila je da postoje dva pravna tumačenja. Prvo, ako je Vijeće nelegalno, onda su sve odluke toga Vijeća nelegalne. Drugo je tumačenje da je Vijeće nelegalno od trenutka o raspuštanju i po tome je odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana Previšića legalna, pojasnila je. Previšić je na to rekao da je Vlahović-Štetić primjer agresivnosti koja se čini prema njemu i cijelom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo