ZAVRŠILA JE DEBATA: / Okršaji Kolinde i Milanovića oko par tema; Škoro se pravdao zbog Merčepa, sve završilo sa ZDS-om, Tuđmanom i Titom

Image
Foto: Pixsell

U debati je sudjelovalo svih 11 kandidata a odgovarali su na deset istih pitanja uz mogućnost replike

17.12.2019.
20:48
Pixsell
VOYO logo
  • Grabar Kitarović i Milanović su se sukobili oko MIG-ova, 'regiona' i migranata
  • Juričan obećao kako će vratiti predsjedničinog prijatelja Zdravka Mamića
  • Dejan Kovač uzvratio Škori zbog njegova stava o vojsci na granici - 'Je li vas dočekala vojska kada ste sletjeli u Kanadu ili SAD'. Predsjednicu je upitao zašto ima bilježnicu ispred sebe i zamolio ju je da je makne
  • Grabar Kitarović kaže kako će RH inzistirati na ispunjenju svih kriterija prilikom ulaska Srbije u EU
  • Katarina Peović je kazala kako je jedino narodno što Škoro ima narodna imovina koju je opljačkao
  • Škoro je poručio kako Hrvati u BiH nisu suvereni te kako vlast koju vodi Komšić nije vlast koju su izabrali Hrvati
  • Kolakušić smatra kako ideološka pitanja poput onog podržava li pravo na pobačaj nisu bitna za mjesto predsjednika RH

22.31 Završne riječi kandidata

Grabar Kitarović je pozvala sve da izađu na izbore. "Kao vaša predsjednica tijekom pet godina prešla sam svaki pedalj države i temeljem toga nastao je moj program", kazala je. Poručila je kako je sve što je čula večeras popis lijepih želja, ali rijetko tko ima program. "Nudim vam zajedništvo, nikad više mi ili oni", poručila je referiravši se na slogan Zorana Milanovića iz prošlih kampanja.

Juričan: "Sve što vam ovi majstori ponude ja nudim duplo". Pozvao je mrtve da glasaju za njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolakušić: "Najveće građansko oružje u demokraciji je glas na izborima", rekao je. Pozvao je sve da izađu na izbore.

Kovač: "Hrvatska koju danas imamo rezultat je Zorana Milanovića kao premijera i Grabar Kitarović kao predsjednice", kazao je. Pozvao je sve da izađu na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: "Hrvatski građani, kao vaš predsjednik vratit ću pristojnost. Kao političar, radio sam i griješio - suprotstavio se bankama, donio zakon o švicarcima. Ne tražim veće ovlasti, smatram ih putom u tiraniju", kazao je.

Orešković je kazala kako kandidati koji vode su kandidati koruptivne Hrvatske te kako će uz njih zemlja nastaviti istim smjerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peović je kazala kako je onda kandidatkinja radničke ljevice.

Pernar je rekao kako su sve zemlje u dugu jer je novac definiran kao dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škoro je kazao kako je imao tremu uoči sučeljavanje, a za vrijeme sučeljavanja mislio je kako je to "žali Bože vremena". Rekao je kako je čovjek koji se bori protiv sustava i nudi povećanje ovlasti. "Sve mi miriše na krađu jer treba jednog kandidata unijeti u drugi krug", kazao je.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

POGLEDAJTE FOTKE S PREDSJEDNIČKOG SUČELJAVANJA: Stigli su svi kandidati

Image

POGLEDAJTE FOTKE S PREDSJEDNIČKOG SUČELJAVANJA: Stigli su svi kandidati


23.19 Stav o pozdravu Za dom spremni

Škoro je rekao kako je to pozdrav fašističke NDH, ali i postrojbe HOS-a iz Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đapić je kazao kako je u ratu bio za dom spreman, a to je i danas.

Grabar Kitarović je rekla kako treba prestati raspravljati o ideološkim pitanjima. "ZDS" je bio ustaški pozdrav, ali na insignijama HOS-a znači nešto drugo. On je i dandanas legalan, a dok je legalan tako i ostaje. U replici je kazala kako nije pristala na ostala sučeljavanja jer ne želi podcijeniti ostale kandidate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan je rekao kako nam Škoro, Grabar Kitarović i Đapić uvaljuju ustašluk, a on je za korupciju.

Milanović je kazao kako bi oni koji se pozivaju na Tuđmana trebali pogledati njegove istupe o tome kada govori o tome kako nam to radi međunarodnu štetu. "Ustavni sud je utvrdio da je to poziv na mržnju". U replici je Milanović rekao kako je najbolja demografska mjera poštena vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


23.10 Što za vas znači Franjo Tuđman, a što Tito?

Škoro: "Franjo Tuđman je čovjek koji će ostati zapisan velikim slovima u povijesti hrvatskog naroda", rekao je. Isteklo mu je vrijeme, a Škoro je kazao: "Nisam ništa rekao o Titu, ali neću na njega trošiti repliku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolakušić je kazao kako su i Tuđman i Tito pobijedili u ratu, a u miru su imali dobrih i loših stvari.

Peović je kazala kako je Tuđman vodio zločinačku politiku u BiH te je odgovoran za "istočni grijeh", pretvorbu i privatizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Biste li sudjelovali na Gay prideu ili Hodu za život?

Škoro je kazao kako bi sudjelovao u Hodu za život, dok je Grabar Kitarović poručila kako sudjeluje jedino u Vukovarskoj koloni sjećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan je kazao kako je za njega tamo pitanje može li se tamo krasti, ako može on ide.

Babić je rekao kako ne želi odgovarati na ovo pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: "Ja sam ideološko biće, imam neke vrijednosti. Ovo je ideološko pitanje, politika je ideologija. Njemački biskupi su prije par dana donijeli zaključak da je homoseksualnost prirodna pojava."


Tekst se nastavlja ispod oglasa

22.55 Je li vjeronauku mjesto u školama?

Škoro je rekao kako u Hrvatskoj živi 90 posto vjernika te kako ne vidi to kao problem da vjeronauk bude u školama. U replici je odgovorio Milanoviću kako imovina nije "predana" nakon Drugog svjetskog rata, nego je "oteta" Crkvi.

Grabar Kitarović: "Iskreno ne vidim u čemu je problem, vjeronauk nije obvezni predmet", kazala je. "Mislim da je to stvar opće kulture", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: "Vjeronauk može, ali isključivo kao izborna nastava, što trenutačno nije", rekao je kazavši kako vjeronauk mora biti zadnji sat, a ne usred nastave.

Image
Foto: Twitter

Juričan gleda u bilježnicu predsjednice

22.47 Pravo na pobačaj je sljedeće pitanje koje je postavljeno kandidatima.

Milanović je kazao kako je to pravo na izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pernar je kazao kako se raspravlja o nerođenoj djeci, a hrvatski vojnik Josip Briški je bio u Afganistanu. Kazao je kako je tu smrt predsjednica mogla spriječiti da nije podržala našu vojsku u Afganistanu. "Bio sam na njegovu sprovodu u Sesvetama, ali tamo predsjednicu nisam vidio", rekao je.

Grabar Kitarović je kazala kako život počinje začećem, ali nije za zabranu pobačaja jer to ne bi riješilo problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolakušić je kazao kako ovo pitanje nema nikakve veze s radnim mjestom predsjednika Republike.

Škoro je rekao kako je protiv pobačaja i za zaštitu života od začeća do smrti.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

22.30 Postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, da ili ne?

Kovač je kazao kako je bio dijete rata i provodio vrijeme u skloništu. "Sada želim da se priča o budućnosti i bit ću legalist i poštivat ću odredbe".

Milanović je rekao kako je ovo idealan teren za trgovce mržnjom. "Ovo je pitanje zakona, vladavine prava", rekao je i dodao kako bi opet napravio isto kao što je radio kada je bio premijer. Podsjetio je kako u Vukovaru na grobljima nikome ne smetaju ćirilica i latinica na grobljima.

Grabar Kitarović je kazala kako su brige Vukovaraca egzistencijalne, ali i ratne rane. "Zašto forsiramo ćirilicu", upitala se.

Kolakušić je kazao kako moramo biti legalisti.

Škoro se pravdao zbog izjave da će pomilovati osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa. "Čisto iz humanih razloga", kazao je u replici. Prethodno ga je zbog toga žestoko kritizirala Peović.


22.15 Kakvu politiku Hrvatska treba voditi prema BiH?

Kolakušić je kazao kako trebamo voditi dobru gospodarsku politiku, kako je to ključ.

Milanović je rekao kako se u minutu ne može odgovoriti na to pitanje. "Svesti jednu zemlju na minutu, to nitko nije zaslužio. Ja sam tu za jedinstvenu BiH, tamo živi pola milijuna Hrvata", rekao je i podsjetio kako je kada je "doslovno gorilo", referirajući se na prosvjede u BiH, on kao premijer otišao u Mostar.

Škoro je rekao kako je BiH država hrvatskog naroda. "Hrvati u BiH trenutačno nisu suvereni. Vlast koju vodi Komšić nije vlast koju su izabrali Hrvati", rekao je.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Grabar Kitarović poručila je kako Hrvati u BiH moraju imati jednaka prava kao i ostala dva naroda. "Sigurnost i stabilnost BiH nam je u interesu", rekla je predsjednica spomenuvši dugu granicu.

Juričan je kazao kako predsjednica na "službeni put" u BiH šalje predstavnike HDZ-a poput Zdravka Mamića i Miroslava Kutlu te kako ih treba malo aktivirati.

Dejan Kovač je žestoko napao predsjednicu. "Vodili biste državu, a čitate iz bilježice. Molim vas, maknite to".

Anto Đapić jedini je kandidat koji je sjeo na stolicu.


22.00 Treba li Hrvatska blokirati Srbiji ulazak u EU dok se ne riješi pitanje nestalih osoba? Pitanje je to za sve kandidate

Kolakušić je kazao kako o RH ne ovisi hoće li Srbija ući u EU. "To je politika više razine, o tome nas nitko neće pitati. Odlučit će Francuska i Njemačka koja drže cijelu Europsku uniju".

Dejan Kovač je kazao kako je riječ blokada malo prejaka. "Ja sam uvijek za dijalog", poručio je i kazao kako treba gledati prema budućnosti.

Zoran Milanović je rekao kako ne trebamo blokirati Srbiju. "Kada se ljude plaši regionom, to je valjda srpska riječ za regiju. Sa zemljama bivše Jugoslavije imamo 30 posto izvoza", rekao je. "Naši interesi nisu takvi da bismo bilo kome prijetili", rekao je.

Orešković je kazala kako Kolakušiću treba reći kako će se Hrvatsku itekako pitati treba li Srbija ući u EU. U replici se referirala na Kolakušića kazavši kako ne razumije procese u EU-u.

Škoro je rekao kako Srbija treba ući u EU kada ispuni najviše demokratske standarde koja je ispunila Hrvatska.

Grabar Kitarović kaže kako će inzistirati na ispunjenju svih kriterija prilikom ulaska Srbije u EU. "Nisam ja izmislila riječ region, izmislili su je prošli predsjednici", kazala je.

Peović je u replici kazala kako je jedino narodno što Škoro ima narodna imovina koju je opljačkao.

Image

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

21.48 Trebaju li hrvatskoj ratni avioni, sljedeće je pitanje za kandidate

Grabar Kitarović je kazala kako se moramo uzdati u sebe i svoje oružane snage. "Tu je i borbeni avion o kojem se odluka godinama odgađala", rekla je. Indirektno je napala Milanovića kazavši kako je problem i korupcija oko remonta MIG-ova - što se događalo za vrijeme Milanovićeve vlade.

Milanović je kazao kako MIG-ovi lete, o čemu je neki dan govorila legenda zrakoplovstva Ivan Selak. Optužio je Kolindu za zloupotrebu ovlasti jer traži od DORH-a da istraži taj slučaj.

Škoro je kazao kako je vojska ponos Hrvatske te kako mora biti dobro opremljena jer se i zemlje u susjedstvu ubrzano naoružavaju.

Juričan je kazao kako je "platio misu" da Krstičević bude taj koji će voditi hrvatsku vojsku. "Nadam se da će on voditi sve nabave", kazao je. U replici je rekao kako Hrvatska u NATO-u mora biti jer se tamo krade i tamo je velika količina novca koja se može "maznuti".

Image

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

21.45 Grabar Kitarović je iskoristila repliku te kazala kako ne dopušta da se hrvatsku policiju vrijeđa.

Milanović je upitao razmišlja li itko što bi vojska radila na granicama - "Želim da se to osvijesti, što bi vojska radila", kazao je.

Dejan Kovač je pitao Škoru je li ga kada je sletio u Kanadu ili SAD dočekala vojska. "Ja sam jedini bio prognanik", rekao je Dejan Kovač.

Image

21.35 Treba li slati vojsku na granice, drugo je pitanje koje su dobili kandidati.

Aktualna predsjednica je kazala kako vojska treba doći u pomoć policiji u nadzoru granice. "Za sada policija tvrdi da im pomoć nije potrebna", kazala je.

Kolakušić je kazao kako je zakon o nadzoru granice izvanredan propis te kako samo treba primjenjivati zakon.

Milanović je kazao kako nazivati situaciju iz 2015. kaosom može samo isprazni um. "Mi smo elegantno transportirali ljude. Danas policiji treba pomoć", rekao je.

Škoro je rekao kako je granica svake zemlje pa tako i RH te kako granica nije švicarski sir. "Trebamo čuvati granicu i sigurnost", rekao je Škoro.


21.30 Krenule su i prve replike - Grabar Kitarović je kazala gospodinu Juričanu kako su njegova izlaganja jako zanimljiva, ali ne vidi kako će to pomoći Hrvatskoj. "I još jedno - svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno", kazala je predsjednica.

Anto Đapić bio je nezadovoljan što Juričan omalovažava predsjednika Tuđmana. Ovaj mu je uzvratio kako to nije tako, kako je baš danas bio ispred restorana u kojem su se Kutle i Tuđman znali družiti.


21.25 Kako biste se borili protiv korupcije, prvo je pitanje na koje su odgovarali kandidati.

Aktualna predsjednica Grabar Kitarović je kazala kako su ustavne obveze predsjednika u okviru tajnih službi kojima se može djelovati. Kazala je kako bi poticala suradnju tajnih službi na ovom prostoru te kako se godinama bori s korupcijom.

Image
Foto: HRT

Kolakušić je poručio kako je istraživanje EP-a pokazalo da više od 50 posto novca kroz javne nabave nestane te kako je nužno promijeniti Ustav kako bismo se borili protiv korupcije.

Milanović je rekao kako su ovlasti predsjednika ograničene, ali kako predsjednik može pokazati svoj primjer, družeći se s ljudima koje bira i paziti s kim se druži, odaslati signal.

Image

Škoro je kazao kako je on jedini privatni poduzetnik te kako se on kao poduzetnik susreće sa stvarnim problemima korupcije.


21.20 Katarina Peović je kazala kako ju je sram biti u istoj prostorji sa Škorom zbog toga što je kazao kako bi pomilovao ratnog zločinca Tomislava Merčepa.

Ivan Pernar je poručio kako je jedini tu koji traži promjenu monetarnog sustava te za slobodu izbora cijepljenja.

Miroslav Škoro je kazao kako mu je žao što nije bilo sučeljavanja na RTL-u i Novoj TV. "Ja se ispričavam. Ovo je u režiji Kolinde i ona se mora ispričati", kazao je.


21.15 Mislav Kolakušić je kazao kako su ovo najvažniji izbori u povijesti. "Sve je na narodu. Ovi izbori su test inteligencije naroda - hoće li ostati kod kuće ili će preuzeti odgovornost", kazao je.

Dejan Kovač je poručio kako neće pričati bajke te kako se njegova vizija temelji na zdravom razumu.

Zoran Milanović je rekao kako želi da zemlja bude sretnija i slobodnija te kako ima što za ponuditi. "Imam veliko iskustvo i politiku smatram časnim poslom. Na građanima je da odluče".

Dalija Orešković je kazala kako je večeras tu u ime poštenih i razumnih ljudi te kako je Hrvatska oteta država od stranačkih elita i političkih kartela.


21.10Grabar Kitarović je kazala kako je u proteklih pet godina podigla reputaciju zemlje na najveću moguću razinu. Slušala je narod te je na temelju toga nastao program na kojem traži povjerenje. "Maknula sam Hrvatsku iz regiona", poručila je predsjednica i dodala da je nametnula pitanje demografije.

Dario Juričan je kazao kako je njegov program jednostavan i razumljiv. "Ja sam tu za malog hrvatskog čovjeka. Želim vratiti prijatelje gospođe Kitarović - Zdravka Mamića, Kutlu...".

"Milan Bandić tu ima dva svoja žetončića - gospođu Kitarović i gospodina Škoru kojem je darovao kućicu na adventu", kazao je Juričan.

21.05 Debata je krenula predstavljanjem svih 11 kandidata. Voditelji su ponovili format sa šest pitanja iz ovlasti pitanja i četiri pitanja iz svjetonazorskih tema. Svaki kandidat ima i pet replika.

Krenulo je uvodno obraćanje kandidata.

Nedeljko Babić kazao je kako njegov program osigurava 400 milijardi kuna investicija.

Anto Đapić poručio je kako se za slobodu borio i politički i vojno te kako se odlučio zbog toga kandidirati za ovu poziciju.


20.58 Kandidati su na svojim mjestima:

20.50 Svi kandidati su došli na sučeljavanje, objavio je na svom Twitteru HRT-ov novinar Damir Smrtić.


Ove će se nedjelja održati prvi krug predsjedničkih izbora. Ako nitko od kandidata ne osvoji većinu glasova, što je prema anketama izvjesno, drugi će se krug održati 5. siječnja 2020. godine.

Večeras se na HRT-u s početkom u 21.05 sati održava prva debata kandidata za predsjednika na kojoj će sudjelovati svih 11 pretendenata za mjesto na Pantovčaku.

Predizborne ankete pokazuju kako su troje glavnih kandidata - aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je u vodstvu, Zoran Milanović i Miroslav Škoro - unutar statističke pogreške.

Škoro i Milanović nezadovoljni formatom

Grabar Kitarović je odbila sučeljavanje na RTL-u i Novoj TV, a Milanović i Škoro poručuju kako se odazvala HRT-u isključivo zato što je prisutno svih 11 kandidata pa neće biti prilike za sadržajniju raspravu i više vremena za ključne kandidate. Ogorčen nedostatkom sučeljavanja i ovim modelom je i četvrti prema anketama Mislav Kolakušić.

Uoči debate HRT je objavio kako će ona trajati dva i pol sata te kako emisija ima strogo zadani format. Tako će svi kandidati imati jednako vremena za slanje poruka biračima, odgovaranje na pitanja i iznošenje replika.

Deset pitanja i pet replika

Sve ih očekuje deset istih pitanja - na šest pitanja s područja ovlasti predsjednika i unutarnje politike imat će po minutu za odgovor, a na četiri svjetonazorska pitanja po pola minute.

Svaki kandidat ima pravo na pet replika koje može rasporediti kako želi te replika može trajati 30 sekundi, dok nije moguće odgovoriti na repliku.

Kandidati imaju pravo i na uvodnu i završnu riječ.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo