Tribina Hrvatske paneuropske unije / Davor Ivo Stier: U Hrvatskoj još uvijek ima onih koji ne vole što Hrvatska postoji

Image

Ulaskom u Europsku uniju nismo izgubili državnost

8.5.2019.
22:15
VOYO logo

"Nažalost u Hrvatskoj i danas postoje oni koji ne vole što Hrvatska postoji“, izjavio je saborski zastupnik Davor Ivo Stier na večeras održanoj tribini „Političke promjene u svijetu i izazovi pred Europskom unijom“ koju su u Zagrebu organizirali Hrvatska paneuropska unija i Zaklada Konrad Adenauer. 

„Da nismo 2011. ušli u Europsku uniju, danas bismo i dalje bili na trusnom tlu   balkanskih zemalja. Zato je bilo u nacionalnom interesu postati članicom Europske   unije i od toga Hrvatska danas ima velike benefite, od geopolitičkih do ekonomskih.   Ulaskom u EU nismo izgubili državnost“, kazao je Stier. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćanske vrijednosti u Europi

Stier je kazao kako je uloga demokršćana borba za Europsku uniju koja neće biti suprotna kršćanskim vrijednostima koje definiraju i hrvatski identitet.


 „Kao što ideja nacionalne države nije u sukobu s europskim idejama, ni kršćanske vrijednosti nisu u sukobu s europskim vrijednostima iako se to često u javnosti tako želi predstaviti, posebno s ljevičarskih pozicija čiji se predstavnici pozivaju na ljudska prava, ne znajući da su upravo kršćanski mislioci odredili poimanje ljudskih prava i dostojanstva. Europa se ne može razumjeti bez kršćanstva.“, dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o ekonomiji, ali i o proširenju Europske unije.

„Europska unija će biti snažna onoliko koliko će biti snažna svaka pojedina članica   EU-  a. Zato vjerujem da novi europski proračun treba biti kohezijski, i da će sredstva   biti raspoređena za jednak razvoj  kako bi između zemalja bilo što manje razlika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Interes u jugoistočnim zemljama


Proces proširenja Europske unije izgubio je stratešku važnost i nadam se da će summit u Zagrebu iduće godine pomoći europeizaciji zemalja koje još nisu članice.
Kriteriji se moraju poštovati, a reforme ubrzati. Nama je u interesu da zemlje jugoistoka Europe budu članice Europske unije, posebno Bosna i Hercegovina“, 
naglasio je Stier te dodao da su europske rezolucije o Bosni i Hercegovini dugo sadržavale samo borbu protiv separatizma, koji jest problem, ali do 2014. malo tko je spominjao problemeunitarizma i centralizma.

„Te smo godine rezolucijom ukazali i na taj veliki problem Bosne i Hercegovine. Nama nije u cilju dominacija nad BiH, ali ne želimo ni dominaciju nekih drugih u Bosni i Hercegovini, a svjedoci smo da je toga bilo tijekom povijesti“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Uskoro nam slijede europski izbori, a to je 28 izbora u svakoj od zemalja sa specifičnim, ali i zajedničkim temama.To je narav Europe i svaka će zemlja izabrati tko će predstavljati europske građane u  Europskom parlamentu.Nacije su se prirodno oblikovale i to ne treba zanemariti, i bila bi greška brisati nacionalne identitete i specifičnosti“, zaključio je Stier. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo