Nesvakidašnji događaj / Danas i sutra prvi put jedna strana vojska nastupa na javnoj površini u Hrvatskoj: Pucat će, ali ne brinite, koristit će ćorke

Image
Foto: Profimedia

Svi događaji su besplatni i primjereni za djecu

3.6.2022.
10:05
Profimedia
VOYO logo

U partnerstvu s Hrvatskom vojskom, svjetski poznata Norveška kraljeva garda održat će u petak i subotu pokazne vježbe i mimohode u Splitu i Zagrebu.

Riječ je o jedinstvenom nastupu jedne od najboljih vojnih postrojbi u svijetu u izvedbama pokaznih vježbi koja dolazi u Hrvatsku s čak 130 članova orkestra i vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norveška kraljeva garda zabavit će gledatelje svojim vještinama rukovanja i bacanja oružja, pucanja, marširanja, pjevanja i sviranja u petak u 16 sati na splitskoj Rivi te dan kasnije u Zagrebu na Trgu bana Jelačića u 11 sati i parku Maksimir u 18 sati.

Prvi put da jedna strana vojska nastupa na javnoj površini u Hrvatskoj

Norveška kraljeva garda je vojska norveškog kralja koja se sastoji od 160 djelatnih osoba i 1200 novaka. Kao jedna od 16 kraljevskih gardi u svijetu, na dužnosti je 24 sata dnevno i 365 dana u godini, brinući se za sigurnost kraljevske obitelji. Garda često putuje Norveškom i u inozemstvo te promovira Norvešku pokaznim vježbama i glazbenim izvedbama svjetskog glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Garda ima dvije glavne uloge: služi kao tjelohraniteljska postrojba norveškog kralja i njegove obitelji te čuva četiri kraljeve rezidencije. Postrojbu je oformio švedsko-norveški kralj Oscar I 1856. godine dok su te dvije skandinavske države bile u uniji, a 1888. preselila se iz Stockholma u Kristianiju, kako se tada nazivao Oslo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smiju odgovarati na pitanja o kralju i kraljevskoj obitelji

Gardisti su Norvežanima i turistima Osla najpoznatiji po ceremoniji smjene straže koja se ispred kraljevske palače u Oslu svakodnevno odvija od 13.30 do 14 sati.

Osim čuvanja straže, garda sudjeluje u mimohodima kad god se u glavnom gradu odvijaju važni državni događaji, uključujući kraljevo otvaranje parlamenta, posjete stranih šefova država ili obljetnice velikih događaja iz norveške povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji mit da gardisti ne smiju govoriti, no to nije istina, već samo ne smiju odgovarati na pitanja o kralju i kraljevskom dvoru.

Kraljevski pingvin u činu brigadira kao maskota

Maskota garde je kraljevski pingvin nazvan Nils Olav III. Prvog Nilsa Olava garda je udomila 1972. iz edinburškog zoološkog vrta na inicijativu poručnika Nilsa Egeliena pa je pingvinovo ime kombinacija poručnikova i imena tadašnjeg kralja Olava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi Nils Olav dogurao je do čina narednika, a njegov nasljednik Nils Olav II čak do čina pukovnika te je odlikovan i medaljom za neprekidnu službu i dobro ponašanje.

Nils Olav III ima čin brigadira i nosi titulu viteza norveške vojske, a izvan ceremonijalnih nastupa prebiva u edinburškom zoološkom vrtu, kao i njegovi prethodnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom promaknuća u brigadira, Nils Olav III je u ime kralja Haralda V obavio pregled gardista postrojenih njemu u čast.

Image
Foto: Profimedia

pingvin maskota Norveška kraljevska garda

Nastup na splitskoj rivi i glavnom zagrebačkom trgu

Norveška kraljeva garda će nastupiti 3. lipnja na splitskoj Rivi s početkom u 16 sati dok će je Zagreb ugostiti idućeg dana, dva puta. Prvo će se od 11 sati na Trgu bana Jelačića održati smotra s pripadnicima Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije okupljanja na glavnom zagrebačkom trgu garda će održati mimohod od Zrinjevca, preko Tesline ulice do Cvjetnog trga, a istog dana s početkom u 18 sati održat će mimohod parkom Maksimir uz pokaznu vježbu na livadi iza Vidikovca.

Veleposlanstvo Kraljevine Norveške za gledatelje je osiguralo hrvatske i norveške zastavice, a svi događaji su besplatni i primjereni za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz veleposlanstva napominju da će tijekom vježbi biti ispaljivani ćorci, a sve događaje bit će moguće pratiti u prijenosu uživo putem kanala veleposlanstva na YouTubeu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo