pripremite se na čekanje / Počinje bijeli štrajk: Liječnici prosvjeduju zbog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Radit će po smjernicama koje predviđaju 20 minuta po svakom pacijentu

26.6.2018.
7:00
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Zbog nezadovoljstva prijedlogom o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, liječnici primarne zdravstvene zaštite održat će prosvjed u utorak na Markovu trgu u Zagrebu. Također su najavili da će od utorka stupiti u takozvani bijeli štrajk, što znači da će sporije pregledavati pacijente.

>> U utorak bijeli štrajk, u srijedu prosvjed: Liječnici nezadovoljni zakonom poručili - 'Napunit ćemo čekaonice!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici će, kako je najavljeno, raditi strogo prema pravilima struke. Naime, radit će po smjernicama koje predviđaju 20 minuta po svakom pacijentu, što znači da bi na taj način dnevno mogli primiti 40-ak pacijenata, a ne između 80 i 120, koliko je sad dnevni prosjek.

Razlog prosvjedu su izmjene koje je u prijedlog zakona unio ministar zdravstva Milan Kujundžić, i to nakon završene javne rasprave. Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Vikica Krolo kazala je da je donesena drugačija odluka od onoga što se u javnoj raspravi dogovaralo. Kaže kako su poništena dva najvažnija članka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja su tražili, a riječ je o tome da se ukine članak prema kojem postoji određeni postotak liječnika koji moraju raditi u domovima zdravlja i da ordinacije primarne zdravstvene skrbi, gdje uz liječnike obiteljske medicine pripadaju i stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi liječnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udruge traže da se poštuju jamstva koja su dobili tijekom javne rasprave - da će liječnici moći sami birati žele li raditi kao privatnici ili zaposlenici domova zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju", istaknula je prije nekoliko dana Krolo u medijima te dodala kako će, ne ispune li se ti zahtjevi, krenuti u takozvani bijeli štrajk.

Liječnici primarne zdravstvene zaštite sumnjaju da se promjena u zadnji čas dogodila pod pritiskom. "Iz tog prijedloga mi jedino što možemo iščitati je da se dogodila ucjena, opstrukcija, pritisak što god, od strane lokalne vlasti da bi liječnici primarne zdravstvene zaštite ostali pod njihovom kapom", kazala je Josipa Rodić, predsjednica Udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo