DANAS JE PROSVJED PROTIV OBITELJSKOG NASILJA: / Inicijativa #spasime objavila zahtjeve i dosta su konkretni

Image
Foto: Instagram/ Jelena Veljača

Više od 46.000 ljudi priključilo se inicijativi #SPASIME, koja 16.

16.3.2019.
9:33
Instagram/ Jelena Veljača
VOYO logo

U subotu se u Zagrebu održava prosvjed inicijative #SPASIME. Cilj inicijative, koju je pokrenula Jelena Veljača, je osvijestiti rastući problem obiteljskog nasilja, kojem su žrtve u pravilu oni najslabiji; žene i djeca. No skupina ne traži samo senzibilizaciju javnosti te da se institucije trgnu i počnu štititi one najslabije nego zahtijevaju i prilično konkretne izmjene zakona.

“Pozivamo predstavnike vlasti i institucija da postrože odnos prema obiteljskom nasilju, te neodložnom promjenom postojeće prakse naprave prvi korak u smanjenju nasilja i prije uvođenja nužnih zakonodavnih izmjena. Zahtijevamo dodatnu edukaciju profesionalaca u sustavu koji rade sa žrtvama nasilja - policija, pravosuđe, centri za socijalnu skrb, medicinski/e i odgojno-obrazovni radnici/e, kao i kontinuirano ulaganje u bolje uvjete njihova rada. Kao dugoročni održivi odgovor na obiteljsko nasilje potrebno je kreirati učinkovit sustav potpore žrtvama, pružanje kontinuirane adekvatne psihosocijalne pomoći u svrhu prevladavanja trauma, bez dodatne stigmatizacije, osude i krivnje, ali i odgovarajući rehabilitacijski tretman nasilnika, te edukaciju opće javnosti”, stoji, uz ostalo, u uvodnom tekstu zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Zakonodavne izmjene i izmjene provedbene prakse

- nasilje u obitelji obavezno kvalificirati kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj do izmjena zakona neodložna uputa višeg državnog odvjetništva iz čl. 5. POSLOVNIKA DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA i UPUTA RAVNATELJSTVA POLICIJE da se tjelesno nasilje i spolno uznemiravanje u obitelji kvalificira kao kazneno djelo nasilja u obitelji iz čl. 179.a KZ-a - obavezna uputa sudovima o zaštiti dostojanstva i sigurnosti žrtve nasilja u obitelji kao strane u postupku sukladno čl. 6. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Poglavlju VI. Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - obavezna primjena zaštitnih mjera iz čl. 13. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji tako da će se, sukladno čl. 52. Konvencije, prednost uvijek dati sigurnosti žrtava ili osobama izloženim riziku.

Izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- u čl. 10. st. 1. tako da se brišu t. 1 i 4 - u t. 2. iza riječi "djeci" dodaje se "članu obitelji ili bliskoj osobi" - u čl. 12. st. 4. riječ "može" zamjenjuje se riječju "će", iza riječi "potrebi" briše se riječ "može" - u čl. 14. st. 1. riječ "može" zamjenjuje se riječju "će" - u čl. 15. st. 1. "može se izreći" zamjenjuje se s: "izreći će se" - u čl. 16. st. 1. "može se izreći" zamjenjuje se s: "izreći će se" - u čl. 17. st. 1. "može se izreći" zamjenjuje se s: "izreći će se" - u čl. 18. st. 1. "može se izreći" zamjenjuje se s: "izreći će se"

2. Edukacija i prevencija

Poduzimanje sljedećih mjera i aktivnosti, propisanih Konvencijom te utvrđenih Nacionalnom strategijom zaštite od nasilja u obitelji, a za koje su u državnom proračunu za 2019. godinu osigurana sredstva: - kontinuirana međuresorna suradnja na prevenciji, sankcioniranju te javnom osuđivanju obiteljskog nasilja, sukladno već potpisanom Sporazumu o suradnji za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pravosuđa

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo unutarnjih poslova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo obrazovanja i znanosti

- organizacija sveobuhvatne državne EDUKACIJSKE kampanje NULTA TOLERANCIJA NA NASILJE, s naglaskom na obavezu svakog pojedinca da spriječi i prijavi nasilje u obitelji - organizacija OBVEZNIH stručnih i periodičnih EDUKACIJA I SENZIBILIZACIJA svih službenika i djelatnika koji u svome radu dolaze u doticaj s djecom i žrtvama nasilja o postupanju u takvim slučajevima, ranom prepoznavanju znakova nasilja - koordinacija između Državnog odvjetništva, policije i centra za socijalnu skrb - mjesečni sastanci s temom prijava za obiteljsko nasilje i transparentno izvješćivanje o statističkim pokazateljima incidencije obiteljskog nasilja - u obrazovni sustav OBVEZNO I NEODLOŽNO uvrstiti edukaciju o obiteljskom i rodno uvjetovanom nasilju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Osnaživanje institucija sustava

- uspostava OBITELJSKIH SUDOVA pri općinskim sudovima - uspostava neovisnog tijela koje ima ovlasti po prijavama građanki i građana vršiti nadzor nad radom institucija uključenih u pojedinačni slučaj - izvaninstitucionalna podrška skloništima i savjetovalištima koje treba razumjeti kao integralni dio sustava zaštite žrtava, financijski ih podržati te uključivati u multisektorske timove u pojedinim slučajevima nasilja - uvođenje zasebne, 24 sata dnevno i 7 dana tjedno dostupne, telefonske i internetske službe za podršku žrtvama nasilja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo