POTRESNO SVJEDOČANSTVO / 'Pretukao me pred kraj trudnoće, vukao po podu. Rekla sam mu da stane, zbog djeteta, ali je rekao da ga nije briga'

Image
Foto: Ilustracija / Shutterstock

'Imam strah, jer ako je bio sve to spreman napraviti, zašto ne bi bio spreman sad na ulici me naći', rekla je žrtva

25.11.2021.
23:35
Ilustracija / Shutterstock
VOYO logo

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog. Ipak, brojke su u Hrvatskoj i dalje poražavajuće unatoč svim naporima udruga i inicijativama da bi se zaštitile žene -u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena.

Jedna od žena koja je preživjela nasilje svoju je priču ispričala za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pretukao me pred kraj trudnoće'

"Došlo je do te mjere da me pred kraj trudnoće pretukao. Vukao po podu bez ikakvih granica. Kad sam molila da stane, zbog svog djeteta prije svega, rekao je da ga nije briga", rekla je zlostavljana žena, dodajući da je njezin zlostavljač danas slobodan. 

U tijeku je sudski postupak, a zlostavljač je dobio samo zabranu prilaska. "Imam strah, jer ako je bio sve to spreman napraviti, zašto ne bi bio spreman sad na ulici me naći, pretući ili bilo što takvo", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DVA PUTA U ISTOJ SITUACIJI /

Potresna ispovijest Dubrovkinje: 'Izbacio me iz kuće, a kada me našao izudarao me šakama i nogama...'

Image
DVA PUTA U ISTOJ SITUACIJI /

Potresna ispovijest Dubrovkinje: 'Izbacio me iz kuće, a kada me našao izudarao me šakama i nogama...'

Porast nasilja u pandemijskoj godini

Nasilje u obitelji prošle je godine prijavljeno više od 8 i pol tisuća puta, a zlostavljanje je dodatno povećala pandemija, što potvrđuju brojke. Udruga B.a.B.e upozorila je da su se brojke zlostavljanja u pandemiji povećale za 25 posto. No, te su brojke daleko veće jer uz prijavljeno nasilje, postoji i ono neprijavljeno.

Glavni razlog zašto žrtva ne prijavljuje nasilje je nepovjerenje u institucije i strah od stigmatizacije okoline. Osim toga, kazne za zlostavljače su preblage, a žrtva na koncu više vremena provede po sudovima nego zlostavljač u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno osjetljiva skupina su žene s invaliditetom žrtve nasilja. "Te žene su višestruko diskriminirane, pojačano je nasilje u obitelji jer su nasilnici svi članovi obitelji, pojačano je nasilje u institucijama ali i to što nema dovoljno provedbe zakona koji su se nedavno unaprijedili", rekla je za RTL Danas Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. 

Otvoreno šest novih sigurnih kuća

U županijama gdje ih dosad nije bilo, otvoreno je šest novih sigurnih kuća. No, mjesta u njima i dalje nedostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je zabrinjavajuće je što smo u posljednjih nekoliko mjeseci koliko je otvorena sigurna kuća popunili 100 posto kapaciteta. Danas u sigurnoj kući imamo na području županije imamo pet žena i petero djece", kazala je Antonija Jozić (HDZ) županica požeško-slavonske županije. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo