PROGNOZA NIKOLE VIKIĆ-TOPIĆA / Danas i sutra osjet topline preko 40, uskoro osvježenje

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Danas i sutra još će biti vrlo vruće, posvuda iznad 33 ˚C, a u nekim krajevima iznad 35 ˚C

10.7.2017.
15:11
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Na vrhuncu smo drugog ovoljetnog toplinskog vala, koji je izraženiji nego onaj prvi, lipanjski, ali srećom nešto kraćeg trajanja. Najtoplije je danas, ali i posljednjih dana u unutrašnjosti Dalmacije gdje temperatura doseže visokih 38 stupnjeva! Ni u središnjim kopnenim krajevima ni u Slavoniji nije ugodnije s temperaturom oko 35! Međutim, kada u obzir uzmemo i količinu vlage u zraku, osjet topline u kopnenim krajevima je između 39 i 44˚C! Ipak, ima i dobra vijest, a to je da smo se konačno približili dugo očekivanom osvježenju koje stiže sredinom tjedna!

UNUTRAŠNJOST

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Danas i sutra još će biti vrlo vruće, posvuda iznad 33˚C, a u nekim krajevima iznad 35 ˚C. U kombinaciji s vlagom, osjet topline sutra će biti sličan današnjem, preko 40 ˚C! I dalje će prevladavati sunce, međutim, lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina, pa čak i jače nevrijeme. Danas je veća vjerojatnost za to u Slavoniji, a sutra u sjeverozapadnim predjelima.

U srijedu će vrućina malo popustiti, bit će oko 30 ˚C, ali još uvijek ostaje prilično sparno zbog dotoka vlažnog zraka. Navečer te osobito u noći na četvrtak bit će pljuskova praćenih jačim sjevernim vjetrom, koji će donijeti ono pravo osvježenje i nakon duljeg vremena temperaturu ispod 30˚C koja će ostati do kraja tjedna. U petak sunčano, a u subotu ponovno raste mogućnost za kišu i pljuskove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JADRAN

Image

Na Jadranu će do četvrtka još biti vrlo vruće, iako nešto manje nego jučer i danas. Za vikend daljnje blago osvježenje kojemu će pridonijeti i umjerena bura. Temperatura će tad biti oko 30 ˚C. Do kraja će tjedna na Jadranu apsolutno dominirati sunce. Samo su u subotu, a na krajnjem jugu i nedjelju ujutro, mogući prolazni pljuskovi i grmljavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, danas i sutra će temperatura biti još neugodno visoka, ali i opasna za zdravlje! Osjet topline u zemlji je između 35 i 44. Zato, tko može, neka svakako izbjegava veći fizički napor i izlaganje direktnom Sunčevu zračenju. Trebamo se još strpjeti danas i sutra, u nekim krajevima i prekosutra, jer će u drugoj polovini tjedna biti neusporedivo ugodnije.

Više detalja o ovom toplinskom valu, ali i osvježenju koje uskoro stiže možete doznati na našoj Facebook stranici, RTL Vrijeme, te u našim prognozama u 16:30, 18:25 i 19:25, svaki dan na RTL-u! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo