IMAMO 3603 NOVOZARAŽENIH I 56 PREMINULIH: / Vlada raspravlja o strožim mjerama; Slovenci procijenili kad bi pandemija mogla završiti

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Danas su zabilježena 3603 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj porastao na ukupno 20.

25.11.2020.
7:12
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo
  • Danas su zabilježena 3603 nova slučaja zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je ukupno 20.691
  • Preminulo je 56 osoba, a ukupno je od početka epidemije zabilježeno 1501 umrlih od posljedica zaraze
  • 2136 pacijenata je na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru njih 240
  • Nove mjere će obuhvatiti ugostiteljstvo, školstvo, kulturu, sport i promet, a bit će predstavljene u četvrtak

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Zagorju osmero umrlih, priprema se covid odjel i u Krapinskim Toplicama

15:08 Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 167 novozaraženih koronavirusom, osam je osoba umrlo, a kapaciteti u bolnici u Zaboku su popunjeni te se i u Krapinskim Toplicama priprema covid odjel koji će moći primati srednje teške pacijente.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da je testirano 517 osoba, a još se čeka stotinjak rezultata. Umrlo je osam osoba pozitivnih na koronavirus, oporavilo se 88, a 1463 osobe su u samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ono zašto nam dan nije dobar i zašto je situacija ozbiljna i alarmantna je da na današnji dan u bolnici imamo 78 pacijenata, a 12 od njih je na respiratoru”, rekao je Ferek Jambrek te dodao da su 34 pacijenta smještena na covid odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

Rekao je i da je u školama na području Krapinsko-zagorske županije stanje stabilno. Pozitivno je 36 učenika u 22 škole, a 817 ih je u samoizolaciji, 24 razreda su u samoizolaciji, a devet ih radi po modelu C, to jest online. Pozitivno je i 18 djelatnika u školama, a 36 ih je u samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnica Službe za internu medicinu Opće bolnice u Zaboku Marija Marković rekla je da je situacija alarmantna i loša.

„Naši kapaciteti su stalno na rubu. Mi trenutno imamo dva slobodna mjesta, a sedam pacijenata u izolacijskoj jedinici hitnog bolničkog prijema”, istaknula je Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Željko Kolar rekao je da su s kapacitetima došli na kraj jer je u bolnici 78 bolesnika, a službeno imaju 75 kreveta.

„Dao sam nalog i Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice da se pripremi covid odjel koji će moći primati srednje teške pacijente”, rekao je župan te dodao da će se teški primati u Opću bolnicu u Zabok, a lakši u covid odjel u Stubičkim Toplicama, gdje se kapacitet može povećati za još 30 kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da su u bolnicu stigla dva nova respiratora, a od početka epidemije Krapinsko-zagorska županija je za dodatnu opremu izdvojila 925 tisuća kuna. Nabavljena su četiri respiratora, tri instrumenta za visoki protok kisika i pet monitora za praćenje životnih funkcija. S obzirom na to da se pokazalo da to nije dovoljno, donesena je odluka o nabavi dodatnih pet uređaja za praćenje životnih funkcija i pet za visoki protok kisika.

Govoreći o novim mjerama, Kolar je istaknuo kako očekuju prijedloge Nacionalnog stožera, a ako u dogovoru sa županijskim Stožerom civilne zaštite i strukom procijene da predloženo neće biti dovoljno učinkovito, zatražit će i strože mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je od 28 socijalnih ustanova na području županije s više od 1500 korisnika i 900 zaposlenih virus ušao u njih 13, zbog čega se povećao broj hospitaliziranih pacijenata u starijoj i visokoj životnoj dobi s popratnim bolestima koje su uzrokovale i veću smrtnost.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić rekao je kako su nabavljeni brzi testovi kojima će se koristiti prilikom trijaže kako bi utvrdili na koji je odjel potrebno smjestiti bolesnike i smanjili mogućnost prodora virusa u bolnički sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

167 novozaraženih i osmero preminulih u Krapinsko-zagorskoj županiji

15:00 - "Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 167 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama s područja sljedećih jedinica lokalnih samouprava: Grad Donja Stubica (4), Grad Klanjec (7), Grad Krapina (21), Grad Oroslavje (13), Grad Pregrada (6), Grad Zabok (12), Grad Zlatar (4), Općina Bedekovčina (9), Općina Budinščina (4), Općina Desinić (5), Općina Đurmanec (5), Općina Gornja Stubica (7), Općina Hrašćina (2), Općina Hum na Sutli (6), Općina Jesenje (1), Općina Konjščina (2), Općina Kraljevec na Sutli (1), Općina Krapinske Toplice (11), Općina Kumrovec (1), Općina Lobor (6), Općina Marija Bistrica (7), Općina Mihovljan (4), Općina Novi Golubovec (2), Općina Petrovsko (3), Općina Radoboj (3), Općina Stubičke Toplice (2), Općina Sveti Križ Začretje (10), Općina Tuhelj (1), Općina Veliko Trgovišće (4), Općina Zagorska Sela (2) i Općina Zlatar Bistrica (2). U istom je razdoblju preminulo 8 osoba pozitivnih na SARS CoV-2. Izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih.

Oporavilo se dodatnih 88 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 1.134. U samoizolaciji se nalazi 1.463 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 78 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 12 na respiratoru. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalaze se 34 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2", priopćeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Vlada će predstaviti nove ekonomske protumjere

14:58 - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je u srijedu da će svaka nova epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru, a svojevrsno obeštećenje gospodarstvu predstavit će se uskoro. “Do sada smo pokazali da se znamo kompenzacijskim ekonomskim mjerama nositi s pandemijom”, poručio je ministar Aladrović u izjavi medijima najavivši da će s novim epidemiološkim mjerama koje će se donijeti zbog pogoršane epidemiološke situacije, Vlada predstaviti i ekonomske protumjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte OVDJE.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cenzura u zdravstvenom sustavu

14:57 - Nakon što je ministar Vili Beroš početkom studenoga objavio optimistične statistike o respiratorima, htjeli smo razgovarati s onima koji s tim respiratorima rade, a to su prije svega anesteziolozi i anesteziološki tehničari. Namjera je bila ispitati u kakvom su stanju respiratori s kojima se radi, i s kojim se problemima susreću oni koji s njima rade. I to širom Hrvatske, u bolnicama koje najčešće ostaju skrivene od medija.

Mnogi su odmah rekli da ne smiju govoriti, da o tome mogu govoriti samo ravnatelji. Osobe koje su ipak pristale govoriti, inzistirale su na anonimnosti, jer “bi mogle imati problema”. Već u tom trenutku bilo je jasno da se po diktatu iz Ministarstva zdravstva, iz PR tima zaduženog za komuniciranje u vrijeme koronavirusa, pokušava centralizirati sva komunikacija, da je zaključak kako je nedopustivo da novinari sami pokušavaju doći do liječnika unutar sustava, jer bi tako mogle u javnost dospjeti i informacije ili podaci koje “centrala” ne želi pustiti javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte OVDJE.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiolog Kolarić pozdravlja uvođenje strožih mjera

14:54 - Epidemiolog Branko Kolarić pozdravlja najavu ministra unutarnjih poslova i načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davora Božinovića, da će uskoro biti donesene još strože epidemiološke mjere. On smatra da će usprkos strožim mjerama priljev novozaraženih u bolnice biti velik i u sljedeća dva-tri tjedna. “Zabrinut sam zbog situacije i pritiska na naše bolnice. Cilj nam je s ovim mjerama spriječiti da se takvi kapaciteti pune”, kazao je Kolarić.

Kolarić je podsjetio da je on još prije mjesec dana tražio uvođenje strožih epidemioloških mjera. “Mislim da bi bilo manje oboljelih da smo ih ranije uveli, ali pustimo sad to. Cjepivo samo što nije. U sljedeća dva ili tri mjeseca moramo što više smanjiti štetu od ove epidemije i sada je najbolje vrijeme za najstrože mjere koje Hrvatska može podnijeti”, smatra Kolarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte OVDJE.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokijska guvernerka traži od građana da izbjegavaju sve 'nepotrebne' izlaske

14:42 - Tokijska guvernerka zatražit će od građana da izbjegavaju sve nepotrebne izlaske, te da se mjesta koja poslužuju alkohol rano zatvore, dok se zemlja bori s rekordnom zarazom, javili su u srijedu lokalni mediji. Japan je imao relativno slabu epidemiju covida-19, s 2000 umrlih i 135.400 zaraženih te nije nametnuo strogu karantenu kakve su bile u drugim zemljama. Međutim sada se bori s trećim valom te je proteklih dana zabilježio rekordne dnevne brojeve zaraženih.

Ni jedan guvernerkin novi poziv neće podrazumijevati kazne za nepridržavanje. Čak i izvanredno stanje proglašeno u proljeće tijekom naglog porasta zaraza nije uključivalo kazne za one koji su se oglušili o pozive da ostanu kod kuće. Tokio je zbog zaraze već podignuo razinu upozorenja na najvišu unutar ljestvice od četiri razine, a nacionalna televizija NHK prenijela je da će guvernerka Yuriko Koike sada pozvati stanovnike da se "suzdrže od svih izlazaka koji nisu potrebni niti hitni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I drugi lokalni mediji izvijestili su o očekivanom guvernerkinu pozivu, dodajući da će također zatražiti da se mjesta koja poslužuju alkohol zatvaraju u 22 sata, počevši od subote, otprilike tri tjedna. Tvrtke koje se pridržavaju uvjeta moći će dobiti naknadu.

Premijer Yoshihide Suga rekao je prošli tjedan da je Japan u "maksimalnoj pripravnosti" zbog virusa, a njegova vlada prisiljena je na zaokret u kontroverznoj kampanji domaćeg turizma. U početku je ustrajala na tome da neće smanjivati ​​takozvanu kampanju Go To, ali je preokrenula smjer i omogućila pojedinim regijama da same izaberu žele li odustati. Iz programa koji subvencionira putovanja unutar zemlje u pokušaju da pomogne turističkoj i hotelijerskoj industriji dosad su isključeni teško pogođena Osaka i grad Sapporo na sjeveru zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Donirani uređaj za ventilaciju spasio 20 splitskih pacijenata od respiratora

14:34 - Zahvaljujući donacijama uređaja za ventilaciju bolesnika, u ovom slučaju oboljelih od koronavirusa, Klinici za infektologiju splitskoga KBC-a, 20 od 30 pacijenata spašeno je da ne završi na respiratoru, u bolnici imaju 11 takvih uređaja, a za određeno vrijeme očekuju još njih osam. Splitska bolnica raspolaže s 11 takvih uređaja, od kojih je pet donirano. Dva je uređaja kupio Odvjetnički zbor Splitsko-dalmatinske županije, dva županija i jedan splitska građevinska tvrtka Spegra, a dio je stigao s drugih odjela bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donacija Odvjetničkog zbora, koji je u rujnu kupio prvi takav uređaj te u studenome drugi i monitor vitalnih funkcija, bila je povod i drugima pa je ovih dana na Križine stigla nova donacija i od splitskog Ogranka udruge sudaca, koji su kupili i monitor vitalnih funkcija. Uređaj za ventilaciju bolesnika županijski su odvjetnici preko zagrebačke tvrtke Tehnomedike kupili na Novom Zelandu jer ih u Europi, točnije Njemačkoj, odakle su se nabavljali, više nema u prodaji. U donaciji za uređaj za terapiju visokog protoka kisika te za monitor vitalnih funkcija sudjelovali su odvjetnici iz cijele županije.

Šef Klinike za infektologiju splitske bolnice dr. Ivo Ivić rekao je za Hinu da je donirani uređaj za ventilaciju oboljelih osoba velika potpora oboljelima od koronavirusa koji imaju potrebe za kisikom te znatan broj njih oslobađa od respiratora. Istaknuo je kako dosad u drugom valu epidemije, zahvaljujući tom uređaju, 20 od 30 bolesnika nije završilo na respiratoru.

"Da nemamo taj uređaj, svih tih 30 pacijenata bi trebalo biti intubirano. To je nevjerojatno kako je taj uređaj jedna korisna i dobra stvar. Važno je reći kako su donatori vidjeli problem, raspitali se o njemu i spontano reagirali. Odvjetnici su na neki način bili prvi koji su bolnici donirali uređaj za ventilaciju oboljelih osoba, zbog čega smo im zahvalni", istaknuo je dr. Ivić.

Rekao je kako u bolnici trenutačno imaju 11 takvih uređaja, a s obzirom na to da je riječ o uređaju koji uvelike pomaže bolesnicima, nadaju se da će do kraja godine, kako im je županija i obećala, dobiti još dva, te šest od mjerodavnog ministarstva.


Zaražena Osječanka putovala javnim prijevozom, kazneno je prijavljena

14:31 - Osječko-baranjska policija kazneno će prijaviti 51-godišnjakinju koja je, iako joj je dijagnosticirana zarazna bolest covid-19, javnim prijevozom otputovala u drugi grad na području te županije, izvijestila je u srijedu policija. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da se 51-godišnjakinja, s područja te županije, nije pridržavala epidemioloških mjera i izolacije, koja joj je određena od 9. do 18. studenoga zbog dijagnosticirane zarazne bolesti covida-19, te je napuštala prebivalište i putovala javnim prijevozom.

Policija sumnja kako je okrivljenica 16. i 17. studenoga svjesno napustila mjesto prebivališta te se koristila javnim prijevozom kako bi otputovala u drugi grad na području županije, čime je uzrokovala opasnost od širenja zarazne bolesti među ljudima. Policija će mjerodavnome državnom odvjetništvu protiv nje podnijeti kaznenu prijavu zbog sumnje u širenje i prenošenje zarazne bolesti.


U čakovečkoj bolnici slobodno samo 30 posto kapaciteta

14:20 - U čakovečkoj bolnici trenutačno se liječe 94 covid pozitivna pacijenta, a budući da je pripremljeno 130 postelja, zdravstveni sustav je na gornjoj razini mogućnosti zbrinjavanja jer je slobodno samo 30 posto kapaciteta, upozorio je u srijedu ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak. Bolnicu u Čakovcu posjetio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, koji se sastao s vodstvom bolnice i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Ravnatelj bolnice rekao je da je od 94 hospitalizirana covid pozitivna pacijenta njih 13 na respiratoru.

"Još imamo pozitivan prirast jer smo otpustili osam, a primili 12 pacijenata. Imamo i desetak pozitivnih liječnika, što nam još ne predstavlja prevelik problem, ali i ta dinamika porasta broja zaraženog osoblja je vidljiva“, izjavio je Novinščak. Dodao je da je u bolnici još slobodno 30 posto kapaciteta od 130 postelja. "Ali trenutak je u kojemu moramo jasno iskomunicirati da je zdravstveni sustav prenapregnut, na svojim gornjim nivoima mogućnosti zbrinjavanja“, rekao je ravnatelj čakovečke bolnice.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal iznijela je podatke o trenutačno 1312 zaraženih te o 14-dnevnoj incidenciji, koja je iznad 1400. "Jučer bilježimo najveći postotak pozitivnih testiranih osoba, koji je dosegnuo čak 57 posto. Ukupno testiranih bilo je preko 400, a to je zaista velika brojka koja se i danas nastavlja sličnim trendom“, izjavila je Payerl-Pal.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec i ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo složili su se da strože mjere kasne. Luetić je rekao da se u bolnici vide posljedice epidemije. "Što se tiče samog uzroka, promišljamo da su trenutne mjere koje su na snazi nedostatne i da ovakav priljev pacijenata kojem svjedočimo u čakovečkoj, a još više u nekim drugim bolnicama, jednostavno prenapreže zdravstveni sustav“, izjavio je predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Dodao je da ni nakon tri tjedna na nacionalnoj razini nisu donesene strože mjere koje je tražila struka. "Ono što imamo sad na sjeveru, da u jednoj županiji ne rade ugostiteljski objekti, a u drugoj rade, zapravo ne rješava naš epidemiološki problem jer će se prelijevanje zaraženih odvijati na razini dnevnih mikro migracija“, rekao je Luetić. Upozorio je da je, s ovakvom stopom umrlih, "korona na putu da postane vodeći uzrok svih umrlih na dnevnoj razini u Republici Hrvatskoj“.


Slovenci procjenjuju da bi epidemija mogla biti zaustavljena za najmanje tri mjeseca

13:56 - Slovenski premijer Janez Janša kazao je u srijedu da bi prema optimističkim očekivanjima epidemija koronavirusa u Europi i Sloveniji mogla biti zaustavljena u iduća tri mjeseca odnosno kad se počne masovno primjenjivati cjepivo. "Vlada već priprema novi zakonski paket pomoći gospodarstvu i građanima za vrijeme nakon izlaska iz epidemije, no to se neće dogoditi do kraja ove godine. No, optimistički se nadamo da će do toga doći u roku tri mjeseca i da će cjepivo koje dolazi uspješno zaustaviti širenje epidemije u Europi i Sloveniji", kazao je Janša zastupnicima u parlamentu.

On je predstavio šesti zakonski paket pomoći zbog posljedica koronakrize kojim se poslodavcima, građanima, nezaposlenima i drugim kategorijama odobravaju subvencije od oko jedne milijarde eura. Opozicija lijevog centra kritična je prema vladi jer smatra da nije na vrijeme poduzela mjere za obuzdavanje epidemije, te uspjela smiriti drugi epidemijski val unatoč svim restrikcijama.

Oporba najavljuje da će glasovati protiv vladinog zakonskog prijedloga da se prekršitelji epidemijskih mjera drakonski kažnjavaju globama od tisuću do deset tisuća eura, jer smatra da bi bolji učinak, umjesto kažnjavanja, imala bolja komunikacija i objašnjavanje mjera, uz više empatije prema pogođenim slojevima stanovništva u ovoj krizi. Predložene kazne višestruko su veće nego što je sadašnja kazna koja iznosi 400 eura.

Situacija se s epidemijom još ne smiruje, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani u srijedu glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin, komentirajući trenutno stanje. Prema objavljenim podacima vlade, u zadnja je 24 sata umrlo još 43 oboljelih, dok je bilo još 2226 novozaraženih, treći najveći broj novih zaraza u jednom danu do sada. U vrlo opterećenim covid bolnicama sada je 1297 bolesnika, od čega 202 na intenzivnim odjelima, a u nekima od njih upozoravaju na kritičnu situaciju koju za sada nekako uspijevaju kontrolirati.

"Stalno moramo improvizirati i to nas iscrpljuje u pogledu resursa i kadra i to stanje ne može trajati unedogled", kazao je na vladinoj konferenciji za novinare dr. Gregor Prosenc iz mariborskog Kliničkog centra (UKC), navevši da su krajem prošlog tjedna zbog preopterećenosti i manjka postelja morali neke od oboljelih prebacivati u druge bolnice širom države. Trenutno je u toj bolnici 218 oboljelih, od čega 47 na intenzivnom odjelu, a Prosen je kazao kako se sumnja da je do nove eksplozije širenja virusa došlo prije desetak dana u vrijeme okupljanja za Martinje.

Prema preliminarnoj analizi koju je napravio slovenski nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) dosta razloga za porast infekcija u zadnje vrijeme treba tražiti u radnim sredinama koje ne poštuju sve propise u pogledu osobne zaštitne opreme i sredstava i gdje do neželjenih kontakata dolazi primjerice u pauzama ili kod jela i pušenja.

Predstavnici ministarstva za rad i socijalnu politiku potvrdili su da je stanje u domovima za starije i dalje teško, mnogo teže nego u prvom epidemijskom valu, pa je tako od 20. srpnja do danas u njima umrlo 580 štićenika, unatoč svim poduzetim mjerama zaštite i koordinatorima za obuku i primjenu mjera koje je odredila vlada. Situaciji sa širenjem virusa u domovima doprinose i neadekvatni prostorni uvjeti jer je u domovima mnogo štićenika, a građeni su prije više desetaka godina, upozorila je državna tajnica u tom ministarstvu Marija Ribič.


Studija: Uočene mutacije koronavirusu ne omogućuju još brže širenje

13:53 - Koronavirus koji rezultira razvojem covida-19 neprestano mutira šireći se svijetom, no čini se da mu nijedna od trenutačno uočenih mutacija ne omogućuje još brže širenje, objavili su u srijedu znanstvenici s Instituta za genetiku Sveučilišnog fakulteta u Londonu (UCL). U studiji koja je koristila globalne podatke o genomima virusa u 46.723 osobe oboljele od covida-19 iz 99 zemalja, znanstvenici su otkrili više od 12.700 mutacija virusa SARS-CoV-2.

"Na sreću, otkrili smo da nijedna od ovih mutacija ne utječe na još brže širenje covida-19", rekla je Lucy van Dorp, profesorica s londonskog Instituta i jedna od glavnih istraživačica u studiji. Dodala je da "ipak moramo biti jako oprezni i nastaviti s praćenjem tih novih mutacija, osobito u trenutku kada se postupno uvode cjepiva."

Otprije je poznato da virusi čitavo vrijeme mutiraju, a neki se, poput virusa gripe, mijenjaju i češće od drugih. No dobro je to što je većina mutacija neutralna. Treba istaknuti da neke među njima mogu biti korisne, a druge štetne za virus, a posebno je važno voditi računa o tomu da ih neka cjepiva mogu učiniti manje učinkovitima, piše Reuters. No kad se virusi mijenjaju u ovom smjeru, cjepiva se moraju redovito prilagođavati kako bi se zajamčilo da će ih uspjeti učinkovito uništiti. Prva cjepiva koja su pokazala djelotvornost protiv bolesti što je izaziva SARS-CoV-2 trebala bi uskoro dobiti regulatorna odobrenja te bi se s cijepljenjem moglo početi i prije kraja godine.

Francois Balloux, profesor na londonskom University Collegeu, koji je također radio na studiji, rekao je da njezini rezultati zasad ne predstavljaju prijetnju učinkovitosti cjepiva protiv covida-19, no upozorio je da bi njegovo skoro uvođenje moglo izvršiti nov selektivan pritisak na mutaciju virusa, koji bi mogao pokušati "zaobići" reakciju čovjekova imunosnog sustava. "Vijesti o cjepivima izgledaju sjajno", rekao je. "Virus će u budućnosti možda pribjeći mutacijama, nastojeći izbjeći djelovanje cjepiva, ali sigurni smo da ćemo ih odmah uspjeti uočiti, što će nam omogućiti 'nadogradnju' cjepiva na vrijeme bude li ona potrebna."

Rezultati istraživanja mutacija, o kojima su preliminarna nerecenzirana otkrića objavljena još u svibnju, u cijelosti su, nakon što su prošla recenzije brojnih stručnjaka, objavljena u srijedu u časopisu Nature Communications. Članovi istraživačkog tima s britanskog UCL-a, Sveučilišta Oxford, s francuskog Sveučilišta Réunion i Centra za međunarodnu suradnju u agronomskom istraživanju (CIRAD) analizirali su genome virusa 46.723 ljudi s covidom-19 iz 99 zemalja, koje su prikupili do kraja srpnja 2020. Među više od 12.706 identificiranih mutacija, čini se da se njih oko 398 pojavilo više puta i neovisno jedan o drugome, kažu znanstvenici koji su se fokusirali na proučavanje 185 mutacija za koje su ustvrdili da su se pojavile neovisno najmanje triput za vrijeme pandemije. Nisu otkrili dokaze o tomu da bilo koja uobičajena mutacija povećava mogućnost prijenosa virusa. Rekli su da su najčešće mutacije za virus bile neutralne.


Glas poduzetnika traži pomoć sektorima ugroženima strožim mjerama

13:45 - Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite najavio još strože epidemiološke mjere koje bi bile na snazi do Badnjaka, a ponajviše usmjerene na ugostiteljske objekte, priopćenjem se oglasila udruga Glas poduzetnika. Apeliraju da se pomogne sektorima koji će biti najviše pogođeni novim mjerama.

Više doznajte OVDJE.


Istraživanje: Socijalna distanca najučinkovitije sprječava širenje zaraze

13:44 - Znanstvenici Paul Tupper i Caroline Colijin sa sveučilišta Simon Fraser u Burnabyju u Kanadi razvili su model s pomoću kojeg su testirali učinkovitost preventivnih epidemioloških mjera. Njihova studija, objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazala je da je najučinkovitiji način za sprječavanje širenja bolesti Covid-19 – održavanje socijalne distance. Njihov model također je pokazao da nošenje zaštitnih maski i ograničenja okupljanja mogu biti učinkoviti.

Više doznajte OVDJE.


257 novozaraženih i 1 preminula osoba u Međimurju; formiran tercijarni respiracijski centar

13:40 - "Današnje rekordne brojke u Hrvatskoj i susjednim regijama prati i Međimurska županija. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 445 osoba, od čega su evidentirana 257 slučaja osoba pozitivnih na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 125 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 312. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 21 367 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije, čime se dolazi do podatka od više od četvrtine stanovništva testirane na COVID 19.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirana su 94 pacijenta pozitivna na virus COVID 19, od toga je njih 12 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 8 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 13 covid pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirana je jedna preminula COVID-19 pozitivna osoba, muška osoba stara 66 godina, sa dodatnim kroničnim bolestima. U zdravstvenom sustavu na virus COVID 19 je pozitivno 10 liječnika i 17 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 4 liječnika i 10 medicinskih sestara.

U svega 36 sati osposobljen je izvanbolnički tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije. Na taj način je osigurana daljnja održivost zdravstvenog sustava jer je osposobljeno 50 soba sa 80 kreveta opremljenih svom potrebnom medicinskom opremom, mobilnom ljekarnom, televizorom i internetom. Izdvojeni prostor organiziran je kao preventivna mjera zbrinjavanja bolesnika pozitivnih na virus COVID 19, te će biti u funkciji samo ukoliko kapaciteti Županijske bolnice Čakovec ne budu dovoljni za smještaj i zbrinjavanje svih pacijenata", priopćio je županijski stožer.


197 novozaraženih i 10 preminulih u Varaždinskoj županiji

13:13 - "Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 197 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testiran je ukupno 521 uzorak. Varaždinska županija ovime u posljednjih tjedan dana broji 1776 novih slučajeva, a broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika ima izuzetno visoku vrijednost od 1050.

Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 46%, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 38%. Broj hospitaliziranih se povećao pa se trenutno na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 212 osoba s težom kliničkom slikom. 16 ih se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja od čega 14 na respiratoru.

Preminulo je 10 osoba pozitivnih na COVID-19, od kojih je 6 bilo na respiratoru, što nažalost broj preminulih tijekom ovog mjeseca povećava na 73. Ukupno je do sada od početka ožujka evidentirano 76 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.

S kućnog liječenja otpušteno je 210 osoba. Ovime je od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih na području Varaždinske županije dostigao brojku 7072. Aktivnih je 2263", priopćeno je.


Šveđani namjeravaju proizvoditi cjepivo Moderne u Francuskoj

12:53 - Švedski Recipharm, najveći podizvođač farmaceutskog sektora u svijetu, objavio je u srijedu da planira proizvoditi doze Moderninog potencijalnog cjepiva protiv covida 19 u središnjoj Francuskoj.

Farmaceutski sektor uvelike se oslanja na specijalizirane podizvođače, kojima prepušta čitav niz poslova, od razvoja do proizvodnje lijekova, dok se sam fokusira na otkrivanje i prodaju, prema Wikipediji. Švedski Recipharm najveći je podizvođač farmaceutskog sektora u svijetu, s pogonima u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Izraelu i Indiji, pokazuju podaci na internetskoj stranici.

Danas su objavili da su s američkom Modernom, koja je prošli tjedan izvijestila da je njezino potencijalno cjepivo protiv covida 19 spriječilo zarazu kod 94,5 posto sudionika u ispitivanju, potpisali pismo namjere o proizvodnji. Konačni dogovor očekuju u prosincu. U Francuskoj imaju četiri tvornice a cjepivo planiraju proizvoditi u pogonu u Montsu. Financijske pojedinosti posla nisu objavili.

Europska unija dogovorila je u utorak nabavu do 160 milijuna doza Moderninog kandidata za cjepivo, čime bi potencijalna zaliha cjepiva protiv covida 19 porasla na gotovo dvije milijarde. Nijedno potencijalno cjepivo nije još dobilo zeleno svjetlo kao pouzdani instrument u borbi protiv covida 19 koji je do sada usmrtio više od 1,4 milijuna ljudi širom svijeta.


1505 novozaraženih i 34 preminulih u BiH

12:52 - U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno nešto više do 1500 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali je zabilježen manji broj smrtnih slučajeva nego prethodnih dana jer su od utorka preminule 34 osobe kod kojih je zaraza ranije dijagonosticirana. Od utorka su provedena testiranja nešto više od 3100 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 1088 osoba iz Federacije BiH te kod 417 iz Republike Srpske. Pojedinačno je najviše zaraženih bilo u Banjoj Luci, gdje su registrirana 104 nova slučaja, a u Sarajevu ih je bilo 90.

Dnevni broj novozaraženih u BiH već je dva tjedna znatno niži nego u drugim državama regije, no ta zemlja ipak bilježi razmjerno veliki broj smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom. Od početka epidemije u ožujku do sada je umrlo više od 2400 zaraženih, a i u danima smanjenog broja novozaraženih svakodnevno je umiralo više od 40 osoba. Do srijede je ukupni broj slučajeva zaraze od ožujku povećan na nešto više do 83 tisuće.

Za razliku od Hrvatske i Srbije, u BiH nema najave uvođenja strožijih mjera ograničenja. Osim u distriktu Brčko, u drugim dijelovima zemlje dopušten je rad gotovo svih proizvodnih i uslužnih djelatnosti iako je radno vrijeme ograničeno do 22 ili 23 sata. Tijekom noći u Federaciji BiH na snazi je zabrana kretanja za sve osobe, osim onih koje u to doba rade.


463 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:50 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1276 obrađenih testova danas su 463 novooboljele osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 168, Imotskog 5, Kaštela 36, Komiže, Makarske 1, Omiša 12, Sinja 84, Solina 17, Starog Grada 7, Trilja 33, Trogira 4, Visa 2, Vrgorca 1, Vrlike 4, Brela 1, Dicma 4, Dugog Rata 7, Dugopolja 8, Hrvaca 16, Jelse 4, Klisa 3, Lećevice 1, Lovreća 3, Muća 5, Okruga 1, Otoka 12, Podbablja 2, Podstrane 10, Postira 2, Prgometa 1, Primorskog Doca 3, Šestanovca 2, Šolte 1, Zmijavaca 1 i Ciste Provo 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 189 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2625 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 153 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 16 osoba nalazi na respiratoru", javio je stožer.


82 novozaraženih i jedna preminula osoba u Šibensko-kninskoj županiji

12:34 - "U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 82 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; 32 osobe s područja Šibenika, 15 osoba s područja Knina, 14 s područja Drniša, pet s područja Vodica, po tri osobe s područja Unešića i Primoštena, dvije osobe iz Bilica te po jedna osoba s područja Pirovca, Kijeva, Tisnog, Skradina, Kistanja i Oklaja. Oboljela je i jedna korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Knin.

Također, oboljela je i jedna osoba koja trenutno boravi na području naše županije, a prebivalište joj je drugdje. Nažalost, preminula je muška osoba starije životne dobi oboljela od Covid-19 infekcije. 36 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih su dvije osobe na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

Trenutno je 318 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovano je 269 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1015 osoba", priopćio je stožer.


101 novozaražena osoba u Karlovačkoj županiji

12:32 - "U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 101 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su 29 korisnici ustanove u sustavu socijalne skrbi. Od ostale 72 osobe s područja grada Karlovca su 32 osobe, Duga Resa 12, Ogulin 8, Ozalj 5, Slunj 2, Vojnić 2, Draganić 2, Barilović 3, Generalski Stol 1, Josipdol 2, Krnjak 1, Rakovica 1, Tounj 1 . U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 2626 osoba. U samoizolaciji se nalazi 714 osoba. Nije evidentiramo kršenje mjera", doznaje se.


Možda se neće zatvarati svi kafići i restorani

12:09 - U Banskim dvorima upravo traje sastanak užeg kabineta Vlade na kojem se definiraju najrestriktivnije mjere za suzbijanje pandemije još od proljetnog lockdowna, a kako doznaje Jutarnji, još nije posve sigurno hoće li se ugostiteljski objekti zatvoriti u cijeloj zemlji do Badnjaka. Naime, postoji prijedlog da se kafići i restorani zatvore samo u onim županijama gdje postoji porast broja novozaraženih od koronavirusa i tek se treba odlučiti hoće li se ići na ovu blažu varijantu ili će se kafići i restorani zatvoriti u cijeloj zemlji.

Sličan prijedlog poslali su i epidemiolozi iz Referentnog centra za epidemiologiju Ministarstva zdravstva u ponedjeljak. Epidemiolozi su u tom dokumentu predložili da se kafići i restorani zatvaraju u onim županijama i jedinicama lokalne samouprave koje imaju veću 14-dnevnu incidenciju od prosjeka Hrvatske i u onim sredinama gdje škole prelaze na online nastavu. Za ostale sredine predložili su da ugostitelji mogu raditi do 22 sata, da se dopušta jedan posjetitelj na četiri metra četvorna, da se postrože nadzori, a ako se krše mjere da se objekt privremeno zatvori. U tim mjerama stajalo je i da se zabranjuje ulazak maloljetnim osobama u kafiće.

Također, predložili su da se ugostiteljski objekti zatvaraju u onim lokalnim jedinicama gdje se ne može adekvatno provoditi nadzor. Postavlja se i pitanje nadoknade troškova ugostiteljima. Udruge smatraju kako nije dovoljno da im se samo sufinancira plaća za zaposlenike u iznosu od 4000 kuna ako ih se zatvori, već traže da kao u Njemačkoj dobiju 75 posto od prihoda koji su imali u istom mjesecu prošle godine kako bi pokrili troškove hladnog pogona.


Malezija nastavlja izvoziti medicinske rukavice unatoč zarazi u tvornicama

12:00 - Malezija, najveći proizvođač gumenih zaštitnih rukavica u svijetu, priopćila je da ne očekuje nikakav prekid u opskrbi nakon zatvaranja pogona vodećeg proizvođača zbog širenja zaraze koronavirusom među radnicima. Otprilike dvije trećine medicinskih rukavica koje se koriste širom svijeta proizvedeno je u Maleziji a potražnja je u pandemiji koronavirusa poskočila, donoseći rekordnu zaradu proizvođačima poput Top Glovea. Opskrba je došla pod znak pitanja nakon što je vlada jučer objavila da će zbog utvrđene zaraze koronavirusom radnika Top Glovea zatvoriti 28 pogona odnosno približno polovinu kapaciteta najvećeg proizvođača lateks rukavica u svijetu.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze među radnicima u pogonima Top Glovea u Klangu, oko 40 kilometara zapadno od Kuala Lumpura, popeo se u međuvremenu s prvotno objavljenih 2.453 na 4 036. Ukupno ih je testirano 5.777. Vlada planira zatvarati tvornice u etapama kako bi ih temeljito pregledala i stavila radnike u karantenu. Kako bi suzbile najsnažniji val zaraze u Maleziji od početka pandemije, vlasti su kapacitete za smještaj radnika ogradile bodljikavom žicom.

Iz udruženja proizvođača rukavica poručuju pak da mjere neće utjecati na opskrbu zaštitnim rukavicama. "Budite uvjereni da imamo na raspolaganju nove kapacitete kojima možemo nadoknaditi privremeni manjak i da isporuke u zemlje širom svijeta neće trpjeti", priopćilo je u srijedu udruženje malezijskih proizvođača rukavica.

Top Glove objavio je jučer da očekuje kašnjenje isporuka. Danas su poručili da nastavljaju testirati zaposlenike na covid 19 i da očekuju pad broja potvrđenih slučajeva u sljedećim danima. Tvrtka ima oko 16.000 zaposlenih i 47 pogona u Maleziji, Tajlandu, Kini i Vijetnamu. Rukavice proizvodi u njih 36. Uz Top Glove, skupina velikih malezijskih proizvođača rukavica uključuje i Hartalega Holdings i Supermax Corp.


Bugarska u lockdownu, Poljska i Rusija ruše rekorde

11:57 - Bugarska je u srijedu najavila zatvaranje škola, restorana, trgovačkih centara i teretana do 21. prosinca dok se kao i ostatak istoka Europe teško bori protiv širenja koronavirusa. Pod novim mjerama će se škole i sveučilišta prebaciti na nastavu putem interneta, a vrtići će biti zatvoreni. Privatna okupljanja ograničena su na 15 ljudi, a svi restorani, kafići i noćni klubovi bit će zatvoreni. Turistička putovanja u državi i inozemstvu zabranjena su. Nakon prosvjeda poduzetnika vlada je ipak odlučila dopustiti rad manjim dućanima, a sportska događanja smiju se odvijati bez gledatelja. Kazališta smiju primiti samo 30 posto kapaciteta. Restrikcije na snagu stupaju kasno u petak kako bi smanjile pritisak na zdravstveni sustav u toj državi od 7 milijuna stanovnika, prenosi Reuters. "Samo jedna stvar dokazano utječe na koronavirus – smanjivanje društvenih kontakata ili karantena. Kako bi ublažili pritisak na bolnice koje su na rubu, uvodimo ove mjere na tri tjedna“, objavio je premijer Bojko Borisov. Kao i većina srednje i istočne Europe, Bugarska se dobro nosila s pandemijom koronavirusa na proljeće, no na jesen je virus buknuo. U srijedu je imala 4382 nova slučaja zaraze, čime je ukupan broj od početka pandemije narastao na gotovo 130 tisuća. Ukupno je umrlo 3226 ljudi.

Poljska je pak u srijedu imala rekordan broj umrlih zbog koronavirusa, njih 674, s više od 15 tisuća novozaraženih. Iako je broj novih slučajeva manji u usporedbi s rekordnim razinama od oko 27 tisuća početkom studenoga, proteklih dana raste broj umrlih. Ukupno je umrlo gotovo 15 tisuća ljudi, a zaraženo je bilo 924 tisuće ljudi. Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski u srijedu je upozorio protiv pretjeranog ublažavanja mjera uoči Božića kako bi se izbjegao treći val zaraze.

I Rusija u srijedu ima rekordan broj umrlih, njih 507, čime je ukupan broj narastao na 37.538. Ruske vlasti potvrdile su 23.675 novih slučajeva zaraze, pa ukupan broj od početka pandemije iznosi 2.162.503.


Istraživanje: Krvna plazma neučinkovita u liječenju oboljelih od teške upale pluća

11:56 - Upotreba krvne plazme osoba koje su preboljele covid-19 u liječeniu hospitaliziranih pacijenata s teškom upalom pluća uzrokovanog koronavirusom pokazala je malu korist, rezultati su kliničkog ispitivanja koje su proveli argentinski znanstvenici. Terapija rekonvalescentnom plazmom s antitijelima osobe koja je preboljela covid-19, odnosno uvođenje plazme u organizam zaražene osobe, nije značajno poboljšala zdravstveno stanje hospitaliziranih pacijenata s teškom upalom pluća niti je u većoj mjeri smanjila rizik od smrtnog ishoda od ove bolesti u odnosu na placebo, rezultati su studije objavljeni u utorak u časopisu The New England Journal medicine.

Unatoč ograničenim dokazima o učinkovitosti, rekonvalescentna plazma, koju je američki predsjednik Donald Trump u kolovozu isticao kao "povijesni uspjeh" u liječenju covida, često se daje pacijentima u Sjedinjenim Državama. U listopadu je manja studija indijskih znanstvnika upućivala na to da se simptomi bolesti mogu poboljšati davanjem rekonvalescentne plazme pacijentima oboljelim od covida-19, a riječ je o otežanom disanju i snažnom osjećaju umora, no nedavna argentinska studija ukazuje na to da se njezinom upotrebom nije smanjio rizik od smrtnog ishoda niti od razvoja dodatnih teških simptoma bolesti nakon 28 dana.

U studiji argentinskih znanstvenika sudjelovala su 333 hospitalizirana pacijenta s teškom upalom pluća uzrokovanom covidom-19 kojima su nasumično davani rekonvalescentna plazme ili placebo. Nakon 30 dana terapije liječnici nisu otkrili značajne razlike u poboljšanju simptoma ili općeg zdravstvenog stanja pacijenata. Ustanovili su da je stopa smrtnosti bila gotovo jednaka - 11 posto u skupini koja je dobivala rekonvalescentnu plazmu i 11,4 posto u onoj koja je primala placebo, što je razlika koja se statistički ne smatra značajnom.

No ipak je moguće da rekonvalescentna plazma pridonese poboljšanju zdravstvenog stanja u pacijenata s covidom-19 koji imaju manje teške simptome, rekao je voditelj studije dr. Ventura Simonovich iz Italiano bolnice u Buenos Airesu. On dodaje da će trebati provesti dodatne studije. "Za pacijente s teškim oblikom bolesti, poput onih koji su sudjelovali u ovoj studiji, veću bi ulogu mogli imati ostali načini liječenja koja se temelje na antitijelima", rekao je.


137 novozaraženih i 3 preminulih u Zadarskoj županiji

11:39 - Na području Zadarske županije je 137 novooboljelih osoba od koronavirusa. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 466 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2335 stanovnika. Testiranja koja su jučer provedena pokazala su da je na koronavirus pozitivno još 11 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Zadar te 8 korisnika podružnice te ustanove u Salima.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom i ranijih kroničnih bolesti preminule su tri muške osobe u dobi od 56, 73 i 77 godina, javlja lokalni stožer. Na svim COVID odjelima u zadarskoj bolnici hospitalizirano je 43 bolesnika od kojih je 6 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 12 pacijenata oboljelih od COVID-a 19. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.


Zaražen otišao u stanicu za tehnički pregled i zaradio kaznenu prijavu

11:37 - Zagrebačka policija prijavila je 28-godišnjaka koji je unatoč zaraženosti koronavirusom napustio svoje boravište u Sesvetama i otišao na tehnički pregled vozila u Novom Zagrebu. Policija je precizirala da se osumnjičeni, iako mu je epidemiolog odredio mjeru liječenja u kući zbog zaraženosti koronavirusom, uputio 30. listopada u stanicu za tehnički pregled vozila u Novom Zagrebu kako bi riješio poslove prijenosa vlasništva nad vozilom.

Time je doveo u opasnost od širenja zarazne bolesti osobe s kojima je bio u kontaktu, dodala je policija. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena prijava protiv 28-godišnjaka je podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.


U KB Dubrava preminulo 13 oboljelih

11:27 - U najvećoj COVID bolnici, onoj u zagrebačkoj Dubravi liječi se 430 bolesnika, od čega je 81 osoba na respiratoru. U posljednja 24 sata u toj je bolnici preminulo 13 osoba oboljelih od COVID-a, doznaje tportal.


595 novozaraženih u Zagrebu

11:10 - "Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 595. Broj osoba testiranih antigenskim testovima je 1.005, a od toga je broja pozitivnih bilo 328 osoba (32,6%). U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ Dr. Andrija Štampar obavljeno je 1237 testiranja na SARS-CoV-2, od čega su 462 nalaza bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 792 osobe. Mjera samoizolacije izrečena je za 1523 osobe.

Od 792 obrađene pozitivne osobe: 283 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 330 osoba su kontakti COVID + osoba, dvije su osobe doputovale iz Srbije i Turske. 38 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 43 osobe obrada je još u tijeku.

Kod 13 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod tri osobe tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama. 17 djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 60 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine. Kod tri je osobe moguća izloženost tijekom obiteljskih druženja i okupljanja. U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi petnaest korisnika i pet djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 20 učenika, tri nastavnika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola te 27 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 432 učenika osnovnih te 531 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 12 osoba. Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 3.713 aktivnih slučajeva", priopćio je gradski stožer.


Imamo 3603 novozaraženih i 56 preminulih

11:04 - "U posljednja 24 sata zabilježeno je 3603 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 20.691. Među njima je 2136 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 240 pacijenata. Preminulo je 56 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 111.617 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1501 preminula, ukupno se oporavilo 89.425 osoba od toga 2017 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 45.518 osoba. Do danas je ukupno testirano 702.242 osobe, od toga 10.194 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


326 novozaraženih i 7 preminulih u Osječko-baranjskoj županiji

10:51 - U posljednja 24 sata u Osijeku je testirano 628 osoba od kojih je 326 pozitivno na koronavirus. Najviše novopozitivnih je iz grada Osijeka, njih 148. U samoizolaciju je stavljeno još 220 osoba, a ukupno ih je 1878.

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 182 pacijenta, od toga 34 na respiratoru. U OŽB Našice je hospitalizriano 37 pacijenata.

Preminulo je sedam osoba s područja županije. Osoba 1928. godište iz Batine, 1932. godište iz Popovca, 1950. godište iz Ivanovca, 1942. godište iz Valpova, 1962. godište iz Belog Manastria, 1938. godište iz Osijeka i 1936. godište iz Valpova, doznaje SiB.


2226 novozaraženih i 43 preminulih u Sloveniji

10:47 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 8063 testa potvrđeno 2226 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 43 oboljelih, objavila je u srijedu slovenska vlada. Riječ je o trećem najvećem dnevnom broju zaraženih od početka epidemije, nakon što je 27. listopada bilo 2611 zaraženih, a i udio pozitivnih testova je povećan u odnosu na prethodni dan i iznosio je 27,61 posto, kad su zabilježene 1302 zaraze i 59 mrtvih, najviše do sada.

Slovenska vlada u četvrtak će odlučivati o epidemiološkim mjerama, a vladin stručni tim za Covid-19 predložio je da se sve restriktivne mjere produže i na idući tjedan. Stroge mjere i zatvaranje u Sloveniji su na snazi već skoro mjesec dana, a neki smatraju da bi trebale ostati na snazi do kraja godine, unatoč mišljenjima je dosegnut tzv. "plato" drugog vala epidemije i da bi broj dnevnih zaraza mogao krajem ovog i početkom idućeg tjedna početi padati, nakon čega će početi padati i broj hospitalizacija.

U Sloveniji je od početka epidemije od posljedica Covida-19 umrlo 1199 ljudi, a mediji navode da je po međunarodnim podacima Slovenija na prvom mjestu po mortalitetu među oboljelima u zadnjih sedam dana. Stanje u bolnicama koje primaju covid bolesnike i dalje je ponegdje kritično i u nekima su kapaciteti smještaja već popunjeni, pa se oboljeli premještaju u one koje još imaju slobodnih postelja. Kako javljaju slovenski mediji, najteže stanje što se tiče širenja virusa i hospitalizacija je u Prekmurju, na sjeveroistoku zemlje, i na području Maribora.

Premijer Janez Janša danas će u parlamentu predstaviti novi zakonski paket pomoći za koronakrizu koji među ostalim donosi i veliko povećanje kazni za prekršitelje epidemioloških mjera koje bi se naplaćivale u iznosima od tisuću do deset tisuća eura, no oporba je amandmanom na zakon tražila da se od toga odustane.


COVID-19 prvi uzrok smrti u EU prošloga tjedna

10:43 - Bolest izazvana novim koronavirusom vodeći je uzrok smrti prošlog tjedna u Europskoj uniji i odnijela je svaki dan 3000 života, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu. "Bolnice su i dalje pod pritiskom, a u nekim regijama jedinice intenzivne njege preopterećene su", kazala je dužnosnica EU-a zastupnicima Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Iako ovaj Božić neće biti normalan i Unija se mora oduprijeti porivu da ublaži mjere ograničenja prerano, na kraju tunela vidi se svjetlo, rekla je. "Prvi europski građani mogli bi dobiti cjepivo prije kraja prosinca."

Nakon što je nekoliko proizvođača cjepiva izvijestilo o obećavajućim rezultatima kliničkih ispitivanja, članice Europske unije "moraju se pripremiti - pripremiti sada" za raspodjelu milijuna doza, rekla je njemačka političarka i šefica europske izvršne vlasti. Europska komisija postigla je šest ugovora s velikim farmaceutskim tvrtkama u ime 27 zemalja članica o kupovini cjepiva.


10 preminulih u varaždinskoj bolnici

10:32 - Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata u Općoj bolnici Varaždin umrlo je deset pacijenata, a to je pet puta veća smrtnost nego što je uobičajeno u ovo doba godine, rekao je u srijedu ravnatelj te bolnice Nenad Kudelić poručivši kako su podaci alarmantni. "Trenutno se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 212 pacijenata. Samo u posljednja 24 sata deset pacijenata je umrlo od posljedica infekcije koronavirusom, što je pet puta veća smrtnost nego što je to inače normalno u ovo doba godine“, izjavio je Kudelić novinarima.

Ravnatelj je dodao i da je priljev pacijenata na objedinjeni hitni bolnički prijem 2,5 puta veći u odnosu na isto razdoblje u ovoj godini te da u bolnici ima mjesta za 230 zaraženih koronavirusom. "Mi smo, na žalost, jučer morali aktivirati i vojne šatore. Oni u ovom trenutku služe kao tranzicijski odjel za privremeni smještaj pacijenata do transporta na druge lokacije, no kako sada stvari stoje, izgleda da će šatori morati biti i novi stacionarni odjel“, izjavio je Kudelić nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske liječničke komore Krešimirom Luetićem.

Luetić je u Varaždin došao dati podršku zdravstvenim djelatnicima. Podsjetio je da su prije tri tjedna s još pet krovnih liječničkih organizacija Vladi uputili zahtjev za uvođenjem strožih mjera. "Tada, 2. studenog, Hrvatska je imala 1100 hospitaliziranih bolesnika i 94 pacijenta na respiratoru. Danas, tri tjedna kasnije, imamo dvostruko više pacijenata u bolnicama i gotovo tri puta više pacijenata na respiratorima“, rekao je Luetić. "Svaki dan je iznimno bitan za donošenje strožih mjera kojima jedino možemo usporiti epidemiju. Otvaranje šatora u Varaždinu je možda i najslikovitiji primjer kamo idemo s ovom epidemijom“, dodao je predsjednik HLK.


Neslužbeno imamo više od 3600 novozaraženih

10:29 - Kako N1 neslužbeno doznaje, danas je više od 3600 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je više od 10.000 uzoraka.


Strože epidemiološke mjere pogoršale obiteljsko nasilje u svijetu

10:26 - Nijedna država nije pošteđena koronavirusa, a uvedene restriktivne mjere pogoršale su obiteljsko nasilje diljem svijeta koji u srijedu obilježava Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Od rasta broja silovanja u Nigeriji i Južnoafričkoj Republici, sve više nestalih žena u Peruu, povećanja broja ubijenih žena u Brazilu i Meksiku do preplavljenih udruga u Europi: pandemija koronavirusa stvorila je pandemiju nasilja nad ženama.

Prema podacima Ujedinjenih naroda objavljenih krajem rujna, potpuna zatvaranja zbog koronavirusa dovela su do povećanja broja poziva zbog obiteljskog nasilja za 25 posto u Argentini, 30 posto na Cipu i Francuskoj i 33 posto u Singapuru, prenosi agencija France Presse.

Restriktivne mjere su u gotovo svim državama rezultirale zatočenim ženama i djecom u njihovim domovima. "Dom je najopasnije mjesto za žene“, upozorile su u travnju marokanske udruge, pozivajući vlasti na "hitan odgovor“.

Ujedinjeni narodi objavili su da je diljem svijeta samo jedna na osam država donijela mjere kojima je ublažila utjecaj pandemije na žene i djecu. UN je u srpnju procijenio da šest mjeseci restrikcija mogu dovesti do 31 milijuna više slučajeva seksualnog nasilja u svijetu te sedam milijuna neželjenih trudnoća. Situacija se pogoršava i u borbi protiv ženskog obrezivanja i brakova na silu, upozorio je UN.

Mobilizacija za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, nije izgledna zbog i dalje aktivnih restrikcija uvedenih radi borbe protiv širenja koronavirusa. Usprkos virusu skupovi su se nedavno održali na Kostariki, u Gvatemali, Liberiji, Namibiji i Rumunjskoj.


38 novozaraženih i dvoje preminulih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:14 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o 22 osobe iz Dubrovnika, četiri iz Blata, tri iz Korčule, po dvije s Mljeta i iz Vele Luke, po jednoj osobi iz Konavala, Metkovića, Smokvice i Stona te jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije. Ukupno je zaražena 21 osoba muškog spola i 17 ženskih osoba, a za 20 osoba je utvrđena epidemiološka veza.

Dvije muške osobe su preminule, jedna iz Metkovića (rođ. 1935.) i jedna iz Vele Luke (rođ. 1946.). Izliječeno je 59 osoba: 22 iz Metkovića, 12 iz Dubrovnika, sedam iz Župe dubrovačke, šest iz Ploča, četiri iz Konavala, dvije iz Stona, po jedna osoba iz Blata, Korčule, Kule Norinske, Lastova i Vele Luke te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 47 osoba pozitivnih na koronavirus. Šest bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a pet je na invanzivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 23.956 uzoraka. U samoizolaciji je 720 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije", priopćeno je iz stožera.


139 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:12 - "Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije od početka pandemije do danas evidentirane su 7863 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 4517 osoba, a 34 osobe su preminule. Trenutno je aktivno 3312 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 139 osoba (gradovi – 16 Samobor, 12 Sveta Nedelja, 14 Zaprešić, 9 Jastrebarsko, 28 Velika Gorica, 10 Ivanić-Grad, 7 Dugo Selo, 5 Vrbovec, 4 Sveti Ivan Zelina, općine – 1 Brdovec, 1 Bistra, 1 Jakovlje, 1 Luka, 1 Dubravica, 4 Klinča Sela, 1 Stupnik, 2 Žumberak, 3 Krašić, 1 Orle, 1 Pokupsko, 7 Kloštar Ivanić, 4 Križ, 3 Brckovljani, 3 Rugvica), a ozdravile su 293 osobe", priopćeno je.


188 novozaraženih i 4 preminulih u Koprivničko-križevačkoj županiji

10:09 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno novih 188 slučajeva bolesti COVID-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivan 731 slučaj bolesti COVID-19, 60 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 66 osoba. U OB Koprivnica preminule su četiri osobe (1969.g, 1932.g, 1941.g, 1943.g ) s pozitivitetom na koronavirus koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 314 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus , a od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije zabilježen je 2251 slučaj bolesti COVID-19.


Otkazana konferencija za medije Nacionalnog stožera

10:02 - Redovna konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u 11 sati danas se neće održati. Nove će mjere biti predstavljene u četvrtak.


13 novozaraženih i dvoje preminulih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:59 - "U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a za 104 testirane osobe nalazi se još očekuju. 10 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Čazme i općina Berek i Velika Pisanica. Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 30 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 7 na respiratoru.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 1503 osobe. Dvije osobe preminule su s koronavirusom čime dolazimo do ukupno 40 preminulih osoba na području županije od početka pandemije. Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno je na 18 mjestu po broju aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa gledajući sve županije i grad Zagreb", priopćeno je.


334 novozaražene i jedna preminula osoba u Primorsko-goranskoj županiji

9:58 - "U Primorsko-goranskoj županiji danas su 334 novozaražene i 169 osoba koje su ozdravile. Broj aktivnih slučajeva je 2357. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana testirano 1058 osoba. Udio oboljelih osoba starijih od 65 godina je i nadalje stalan, danas iznosi 13%, a to je u ukupnoj slici dobar pokazatelj.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata u bolnici koje se liječe od covid-19 iznosi 105. Od tog je broja na respiratoru 10 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana umrla je nažalost jedna osoba", javlja stožer.


Kafići i kina zatvoreni od subote do Badnjaka?

9:55 - Od petka u ponoć, pa najmanje do badnjaka trajat će nove, strože epidemiološke mjere, doznaje Index. Odluka o njima bit će poslana županima nakon sastanka užeg kabineta Vlade, no doznaje se da oni nisu skloni uvođenju novih mjera.

One uključuju kompletno zatvaranje kafića, dok će restoranima i slastičarnicama biti omogućena dostava do 22 sata. Zabrana prodaje alkohola od 22 sata do 6 ujutro neće se mijenjati. Hoteli, bi trebali ostati otvoreni, a njihovi će restorani moći raditi, no isključivo za goste hotela. Ako brojke novozaraženih koronavirusom krenu padati i mjere se pokažu uspješne, onda bi se kafići i restorani ponovno otvorili na sam Badnjak.

Trgovine bi radile kao i do sada, no provodila bi se jača kontrola toga je li broj ljudi u njima u skladu s propisanim po kvadratnom metru. S radom bi nastavili i obrtnici te šoping-centri, dok će se kina zatvoriti. Planira se i smanjenje broja putnika u javnom prijevozu na 25 posto kapaciteta, a to se namjerava postići povećanjem broja vozila.

Iako epidemiolozi zagovaraju zatvaranje teretana, još nije sigurno da će se to i dogoditi, budući da su i sad teretane, kako doznajemo, uglavnom prazne. Što se tiče škola, zasad se ne bi kompletno prebacila nastava na online, već će se i dalje raditi u školama. Srednje bi škole mogle djelomično prijeći na online nastavu, a fakulteti uglavnom već rade na taj način.

Ne planiraju se uvesti ograničenja putovanja iz županije u županiju, jer lockdown kakav je bio na proljeće, po ranijim riječima ministra Vilija Beroša "ne dolazi u obzir".


84 novozaraženih i 4 preminulih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:47 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata su 84 nove pozitivne osobe na COVID-19 (22 osobe iz Vukovara, 15 iz Vinkovaca, po 7 osoba iz Otoka i Ivankova, 6 iz Županje, 3 iz Lipovca, po 2 iz Bobote, Bokšića, Borova, Bošnjaka, Štitara, te po 1 osoba iz Apševaca, Babine Grede, Berka, Bogdanovaca, Gradišta, Komletinaca, Nijemaca, Novih Jankovaca, Privlake, Soljana, Šiškovaca, Tovarnika, Trpinje i Vrbanje). Preminule su 4 osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 4057, od kojih je 3415 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 67 osoba. Trenutno je u županiji 61 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 293 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 23.499. U samoizolaciji na području županije su 1161 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 41 radnika iz sustava zdravstva (9 liječnika, 20 medicinskih sestara/tehničara, 8 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 23 radnika (8 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik)", doznaje se.


Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje svog cjepiva u Njemačkoj

9:43 - Ruski fond za izravna ulaganja ne isključuje mogućnost proizvodnje cjepiva protiv covida-19 "Sputnik V" u Njemačkoj, rekao je u srijedu čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kirill Dmitriev u intervjuu za TV kanal Russia 24.


29 novozaraženih i jedna preminula osoba u Ličko-senjskoj županiji

9:25 - "S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 29 je novooboljelih osoba od COVID-19 te je jedna osoba preminula. 14 oboljelih osoba je s područja Gospića, 5 s područja Otočca, 5 s područja Senja, 2 s područja Plitvičkih Jezera te po jedna oboljela osoba s područja Brinja, Perušića i Lovinca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. U OB Gospić preminula je jedna osoba starije životne dobi (79 godina), preminula osoba je s područja Grada Senja", doznaje se.


86 novozaraženih i 2 preminulih u Istri

9:24 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 473 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 86 novozaraženih osoba s područja županije. Za 62 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 8 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (7), Našice (1).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 16 osoba. Izliječene su 53 osobe. Trenutno je 639 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 764 osobe. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe (1933. i 1935. godište) sa pridruženim značajnim kroničnim bolestima", javio je stožer.


85 novozaraženih i 3 preminulih u Brodsko-posavskoj županiji

9:10 - "Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 85 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (20), grad Nova Gradiška (9), općina Nova Kapela (3), općine Bebrina, Donji Andrijevci, Klakar, Oriovac i Staro Petrovo Selo (po 2) te općine Brodski Stupnik, Cernik, Davor, Dragalić, Garčin, Gornji Bogićevci, Rešetari, Sikirevci, Velika Kopanica i Vrbje (po 1). Za preostali dio pozitivnih osoba epidemiološka je obrada u tijeku.

U zadnja 24 sata preminule su tri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici Dr. Josip Benčević preminula je jedna osoba (M – 1950. godište), a dvije su osobe preminule u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac (M - 1933. i M – 1949. godište).

Hospitalizirano je ukupno 67 osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 50 osoba, a u novogradiškoj bolnici 17 osoba. Jedanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.885 osoba (316 osoba više nego prethodni dan)", priopćeno je.


Nove mjere od petka ili subote u ponoć, zna se i tko ih je predložio

9:09 - Danas bi Nacionalni stožer civilne zaštite trebao predstaviti najrestriktivnije epidemiološke mjere u jesenskom valu koronavirusa. One bi trebale trajati četiri tjedna, a o epidemiološkoj situaciji ovisi njihovo rasterećenje. N1 doznaje kako bi na snagu mogle stupiti u petak ili subotu u ponoć. Doznaje se i kako je epidemiolog Bernard Kaić napisao dokument koji je još prošlog tjedna predstavljen ministrima, kako bi oni po svojim resorima mogli predlagati mjere.


Nema strožih mjera u školama

9:04 - Koordinacija radne skupine Ministarstva obrazovanja nije donijela strože mjere za održavanje nastave jer su one dogovorene već u kolovozu te pokrivaju sve, a ovise o odlukama lokalnih stožera civilne zaštite. Kazala je to Ivana Pavić Šimetin, koordinatorica radne skupine Ministarstva obrazovanja u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” u kojoj se govorilo o tome trebaju li najavljene strože protuepidemijske mjere obuhvatiti i škole.

“Gdje ima potrebe, može se prijeći na C model nastave, a to je nastava od kuće. Na nacionalnoj razini o tome se ne razmišlja”, kazala je Šimetin. Dodala je i da školski praznici ostaju zasad u dogovorenim terminima.

Više doznajte OVDJE.


Singapur gotovo iskorijenio zarazu

8:27 - Nekoć je imao najvišu stopu oboljelih od covida-19 u jugoistočnoj Aziji, no nakon što je u utorak prijavio 14 dana bez novih lokalnih slučajeva, rekavši da je ugasio posljednje žarište zaraze u radničkom domu, Singapur je iskorijenio virus. Krcati domovi u kojima žive mladi, slabo plaćeni radnici, uglavnom iz Bangladeša, Indije i Kine, ranije ove godine bili su epicentar širenja virusa o ovom gradu-državi. I dok Singapur nije prijavio nijedan slučaj dva tjedna, mali broj zaraženih slučajeva slijevao se izvana, no oni su odmah izolirani, rekle su vlasti.

Singapur je bio jedna od prvih država koje su zabilježile slučajeve covida-19 izvan Kine, gdje se virus najprije pojavio, 23. siječnja. Zabilježeno je više od 58.000 slučajeva, no gotovo svi zaraženi su se oporavili, a stopa smrtnosti najniža je na svijetu sa samo 28 umrlih. Većina slučajeva zaraženih u Singapuru pojavila se u radničkim smještajima. Vlasti su tamo nametnule stroge karantene, zbog čega su ih kritizirale udruge za ljudska prava. No i dalje je bilo potrebno dosta mjeseci kako bi se obuzdala žarišta čak i kad je broj zaraženih u široj zajednici bio nizak.

U utorak je Singapur prvi put ustvrdio da nema novih žarišta zaraze diljem zemlje od početka pandemije. Kad su u travnju bile u porastu dnevne zaraze, država-grad imala je najviše slučajeva zaraze u jugoistočnoj Aziji. Slučajevi u Indoneziji i Filipinima otad su zasjenili brojke koje je bilježio Singapur. Singapur je morao uvesti karantenu na dva mjeseca kako bi zaustavio širenje bolesti u travnju. Iako se život vratio u relativnu normalu otad, ostalo je obavezno nošenje maski i stroga pravila o socijalnoj distanci, dok granice zemlje ostaju uglavnom zatvorene.


74 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:25 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je sedamdeset četiri novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvadeset osam osoba s područja grada Siska, četrnaest osoba s područja grada Petrinje, trinaest osoba s područja grada Gline, šest osoba s područja općine Lekenik, tri osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja grada Novske, dvije osobe s područja općine Sunja, dvije osobe s područja općine Lipovljani, jednoj osobi s područja općine Gvozd, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Topusko i jednoj osobi s područja općine Velika Ludina", priopćeno je.


Amerikanci se ne pridržavaju epidemioloških mjera uoči Dana zahvalnosti

8:05 - Gužve u zračnim lukama i zmijoliki redovi u centrima za testiranje pokazuju da mnogi Amerikanci planiraju proslaviti Dan zahvalnosti sa širom obitelji u četvrtak iako ih vlasti upozoravaju da time riskiraju pogoršanje pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama. Američka agencija za zdravstvenu zaštitu prvi put je pozvala Amerikance da ne putuju kući na Dan zahvalnosti, praznik na koji se tradicionalno okupljaju obitelji i jedu puricu i umak od brusnice. Mnogim Amerikancima taj dan je važniji od Božića.

Sjedinjene Države potvrđuju više od 150.000 zaraza dnevno, a od covida-19 umrlo je više od 256.000 ljudi, najviše u svijetu. Većina guvernera saveznih država pozvala je građane da ne pretvore svoje blagovaonice u žarišta koronavirusa.

Američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci nastojao je postaviti primjer drugima kada je objavio da ga ove godine na Thanksgiving neće posjetiti njegove tri kćeri. Rekao je da će blagdan proslaviti sa svojom suprugom i zadovoljiti se ispijanjem "čaše vina" sa svojom djecom putem zooma.

No nakon gotovo devet mjeseci pandemije, preporuke su postale prestroge nekim Amerikancima koji traže načine da proslave Dan zahvalnosti sa svojim voljenima. Čak i uz minimalna slavlja, što su putem smanjenih narudžbi osjetili uzgajivači purica, dužnosnici se plaše eksplozije novih zaraza uoči Božića. Zdravstveni stručnjaci upozorili su da su raniji praznici potaknuli nova žarišta koronavirusa, uključujući Dan neovisnosti 4. srpnja, američki Praznik rada u rujnu i Noć vještica.

Rizik je još veći za Dan zahvalnosti, prvi zimski praznik, jer će se tisuće studenata vratiti kući i vjerojatno ondje ostati do siječnja. "Još nije kasno za promjenu planova", rekla je u ponedjeljak Meghan McGinty, stručnjakinja za prevenciju katastrofa sa sveučilišta Johns Hopkins. "Dan zahvalnosti bit će ključni trenutak u kontroli pandemije. Ako ne ograničimo proslavu samo na naše kućanstvo, bez sumnje ćemo svjedočiti porastu slučajeva i hospitalizacija nakon Thanksgivinga", dodala je.


13 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:01 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 283 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 247 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 36 osoba su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 698 osobe, a ukupno je testirano 16.504 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 209 uzoraka, od kojih je 13 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćeno je.


Sindikalni prosvjedi raspiruju strah od širenja zaraze u Južnoj Koreji

7:10 - Južna Koreja pozvala je sindikaliste da otkažu prosvjede u srijedu dok se zemlja bori s trećim valom zaraze koronavirusom, upozoravajući da će svako kršenje mjera socijalne distance biti kažnjeno. Korejska konfederacija sindikata (KCTU) priopćila je da će štrajkati do 200.000 članova, ali da će prosvjedi biti ograničeni na devet ljudi u Seulu, gdje su zabranjena javna okupljanja više od deset ljudi. Deseci članova sindikata pridružili su se skupovima na drugim mjestima koja nisu bila podvrgnuta strogim uvjetima socijalnog distanciranja, uključujući onaj u gradu Changwon na jugoistoku zemlje, kojem je prisustvovalo oko 30 ljudi.

"I dalje postoje visoki rizici od zaraze tijekom prosvjeda i kretanja prije i nakon prosvjeda", rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Son Young-rae. "Važno je osigurati slobodu okupljanja, ali slijeđenje pravila za zaštitu života ljudi trebalo bi biti na prvom mjestu u trenutnoj situaciji u kojoj se koronavirus brzo širi", upozorio je.

Južna Koreja izvijestila je o oko 300 novih slučajeva zaraze koronavirusom svaki dan tijekom posljednjeg tjedna, što je navelo zdravstvene službenike da ponovno uvedu stroga pravila socijalnog distanciranja u glavnom gradu Seulu i okolnim regijama. Članovi sindikata prosvjeduju zbog odredbi zakona kojim se radnicima zabranjuje zauzimanje određenih sredstava na radnim mjestima tijekom štrajka. Okupljanja su oživjela sjećanja na veliku epidemiju koronavirusa nakon političkog prosvjeda u kolovozu.

"Rekli su da će se pridržavati antivirusnih smjernica, ali to je krajnje zabrinjavajuće s obzirom na nedavno širenje koronavirusa", rekao je premijer Chung Sye-kyun na sastanku, obećavajući stroge kazne za svako kršenje pravila vezanog uz socijalnu distancu. Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestila je o 382 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih osoba u zemlji 31.735, a njih 513 je umrlo.


Novi Južni Wales ublažava restrikcije

7:10 - Australska savezna država Novi Južni Wales (NSW) ublažit će ograničenja socijalnog distanciranja i ukloniti uvjete za tvrtke u kojima zaposlenici mogu raditi od kuće jer su blizu tri tjedna bez lokalnog prijenosa koronavirusa, rekla je premijerka Gladys Berejiklian. Za razliku od mnogih drugih dijelova svijeta koji nameću stroža pravila za usporavanje ponovnog širenja koronavirusa, australske savezne države i teritoriji posljednjih su tjedana počeli ublažavati gotovo sva ograničenja. To je pružilo golem poticaj klimavom gospodarstvu zemlje koje je krenulo u predbožićno razdoblje.

NSW, najmnogoljudnija država u zemlji, od 1. prosinca omogućit će restoranima, pubovima i kafićima da povećaju kapacitete. U pokušaju da oživi poslovna područja u Sydneyu, Berejiklian je rekla da će država od 14. prosinca ukloniti naredbu koja zahtijeva od poslodavaca da zaposlenicima omoguće rad od kuće.

"Potrebno je osigurati da se naše gospodarstvo i dalje pokreće, da radimo i da se ljudi osjećaju sigurnije u 2021. za svoje zarade i svoje poslove", rekla je Berejiklian u srijedu novinarima u Sydneyu. Poručila je i da će zbog tih promjena u javnom prijevozu biti više ljudi, a država će razmisliti o novčanom kažnjavanju onih koji nisu nosili masku dok su putovali autobusima, vlakovima i trajektima. Ta najava je stigla jer NSW nije zabilježio lokalni prijenos koronavirusom 18. dan zaredom.

Victoria, druga savezna australska država po broju stanovnika, također nije zabilježila nijedan slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata. Victoria, u kojoj se dogodilo 90 posto smrtnih slučajeva povezanih s virusom u zemlji, sada je imala 25 uzastopnih dana bez otkrivenih infekcija. Australija je prijavila više od 27.800 slučajeva zaraze koronavirusom i 907 umrlih od početka pandemije. U zemlji je ostalo samo 100 aktivnih slučajeva, a većina ih je u karanteni.


Otkrivene neke od novih mjera

Jučer - Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je otkrio neke od mjera koje će stupiti na snagu kroz nekoliko dana. Ostatak mjera bit će poznat danas. Mjere koje Stožer uvodi obuhvatit će ugostiteljstvo, školstvo, kulturu, sport i promet.

“Razgovori su još uvijek u tijeku, imamo intenzivne razgovore s resornim ministrima. Važno je naći balans između onoga što se može podnijeti i onoga što će nam spašavati živote građana. Mjere do kraja još nisu dogovorene, one će biti poznate sutra. Što se tiče ugostiteljskih objekata i mogućeg zatvaranja, razmišlja se o tome, sve su opcije na stolu, od ograničenja radnoga vremena do toga da se dodatno ograniči broj ljudi i razmak, da rade samo oni objekti na otvorenom, do toga da se u potpunosti zatvore”, rekao je Capak.

“Izgledno je da će se srednje škole prebaciti na B i C varijantu, a da osnovne škole ostaju po sadašnjem modelu. Što se tiče fakulteta, oni većim dijelom rade online. Razgovara se da se poveća broj vozila i da se ograniči broj ljudi u tim vozilima na 30%. Razgovarali smo o tome da se možda pomakne termin za škole, da se oslobodi dio javnog prijevoza, da bi ljudi radili u smjenama i da bi većinom radili od kuće. To ćemo sada dodatno postrožiti”, dodao je.

Kaže kako je sigurno da će se zatvoriti i kina. Što se tiče ostalog, mjere će se dodatno postrožiti, no neće se ići na zatvaranje.

Nešto ranije mjere je predstavio i šef Stožera Davor Božinović. “Do sutra će Stožer pripremiti novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane. Taj set mjera bi trebao vrijediti negdje do Božića. Naravno da se radi o oštrijim mjerama od ovih koje su sada”, rekao je uvodno Božinović.

“Policijski sat nikada nije bio opcija, a što se tiče lockdowna, klasični kao u prvom valu sigurno neće biti”, rekao je, uz procjenu da bi epidemiološka situacija mogla potrajati još šest mjeseci.


Milijan Brkić zaražen koronavirusom, ima obostranu upalu pluća

Jučer - Milijan Brkić, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i bivši potpredsjednik Sabora, koji se povukao iz javnosti nakon poraza na unutarstranačkim izborima, zaražen je koronavirusom i navodno se od četvrtka nalazi u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

“Brkić ima obostranu upalu pluća, ali na svu sreću ne treba kisik i nije na respiratoru. Nadam se da će se brzo oporaviti”, kazao je izvor blizak Brkiću.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo