banner

SVE PO PLANU

KOORDINATORICA ZA OBRAZOVANJE: ‘Gdje ima potrebe, prijeći će se na online nastavu. Praznici ostaju u dogovorenom terminu’

‘Gdje ima potrebe, može se prijeći na C model nastave, a to je nastava od kuće. Na nacionalnoj razini o tome se ne razmišlja’, kazala je koordinatorica radne skupine Ministarstva obrazovanja Ivana Pavić Šimetin

Koordinacija radne skupine Ministarstva obrazovanja nije donijela strože mjere za održavanje nastave jer su one dogovorene već u kolovozu te pokrivaju sve, a ovise o odlukama lokalnih stožera civilne zaštite. Kazala je to Ivana Pavić Šimetin, koordinatorica radne skupine Ministarstva obrazovanja u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” u kojoj se govorilo o tome trebaju li najavljene strože protuepidemijske mjere obuhvatiti i škole.

“Gdje ima potrebe, može se prijeći na C model nastave, a to je nastava od kuće. Na nacionalnoj razini o tome se ne razmišlja”, kazala je Šimetin. Dodala je i da školski praznici ostaju zasad u dogovorenim terminima.

HRVATSKE ŠKOLE POLAKO PRELAZE NA ONLINE NASTAVU: Capakova zamjenica objasnila kako su se i gdje učenici uspjeli zaraziti

Nastava u školi i od kuće su neusporedive

Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec ocijenila je dobrom odluku Ministarstva obrazovanja koja nalaže da se djeluje ciljano.

Na pitanje misli li da bi trebalo prijeći na online nastavu, predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako mišljenja profesora nisu bitna, već da treba imati povjerenje u one koji o tome više znaju. Istaknuo je kako dva oblika nastave – učenje od kuće i učenje u razredu – kvalitativno nisu usporediva te da treba učiniti sve kako bi se nastava što dulje održala u razredu.

Inače, sindikat Preporod danas će održati prosvjed pred Ministarstvom obrazovanja, a na pitanje je li situacija takva da je prosvjed nužan, Stipić je rekao kako prosvjeda ne bi bilo da su postojali drugi načini.

MINISTAR KOMENTIRAO PROSVJED NASTAVNIKA: ‘Zahtjevi su im pretjerani i problematični. Već su dobili povišice od 1. siječnja’

‘Fuchsu ćemo predstaviti podatke o uvjetima rada u pandemiji’

Sindikat hrvatskih učitelja izvijestio je u srijedu kako su pozvani na sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, što su sami inicirali, a kako bi mu predstavili podatke o uvjetima rada u sustavu obrazovanja u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Kao odgovorni socijalni partneri, inicirali smo sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja jer se problemi prvo moraju pokušati riješiti dijalogom te smo idućeg tjedna pozvani na sastanak s ministrom Fuchsom i to kao Vertikala sindikata obrazovanja”, najavili su iz sindikata.

Ističu kako će na sastanku predstaviti analize prikupljenih podataka s terena koji se tiču uvjeta rada u vrijeme pandemije te nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno. Naglašavaju kako je cilj prikupiti stavove iz škola te inzistirati na rješavanju uočenih problema kako bi sustav obrazovanja bio kvalitetniji za sve njegove dionike. Poručuju kako su se kao sindikat primarno borili za rješavanje problematike zaostajanja plaća, ali da u sustavu postoje i brojni drugi problemi koje je potrebno rješavati.

ŠEF SINDIKATA OTKRIO ŠTO NASTAVNICI ZAHTIJEVAJU: ‘To nije plaćeno, to je siva zona i to je nedopustivo’

‘Kontinuirano ukazujemo na goruće probleme u sustavu’

Naglašavaju da su to problemi koji se tiču uvjeta rada u vrijeme pandemije, problem zabrane zapošljavanja, omogućavanje dodatnih programa za prevenciju stresa, jačanje motivacije i kognitivnih sposobnosti učenika, rješavanje dugotrajnih problema nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno te izmjene mnogih zastarjelih i neefikasnih pravilnika i zakona.

“Kontinuirano ukazujemo na goruće probleme u sustavu. Upravo zato otvorili smo online akcije 1 i 2 kako bi prikupili stavove zaposlenika o uvjetima rada tijekom covid-19 pandemije jer smatramo da je od ključne važnosti uvažavanje mišljenja struke, detektiranje problema te inzistiranje na njihovu rješavanju”, navodi se u priopćenju.

Naglašavaju također kako je prošlo godinu dana od velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića na kojem su se izborili za veća materijalna prava zaposlenih u sustavu obrazovanja.

“U siječnju 2021. godine nastupit će primjena rasta osnovice i primjena prava po Uredbi i Sporazumu te će svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja, s ovim zadnjim korakom isplate, plaće rasti ukupno 6,11 posto plus 6,12 posto, a pojedinim zaposlenicima i više, što predstavlja najveći rast plaća u sustavu obrazovanja unutar 13 mjeseci, a sve kao rezultat najdugotrajnijeg štrajka u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju.

PREPOROD IMA SEDAM PRIJEDLOGA ZA MINSTRA FUCHSA: ‘Ako dobijemo ignoriranje, dovest će se u pitanje funkcioniranje škola’

Povratak na Net.hr