Danas čak 916 Sisčana ostaje bez posla

U četvrtak će preostalih 916 zaposlenika sisačke Željezare odraditi posljednju smjenu u Željezari. Otkaze će možda dobiti i 160 radnika kemijske industrije Herbos.

15.12.2011.
8:34
VOYO logo

Neki od 916 radnika u Željezari rade desetljećima, preživjeli su stečaj, neuspjelu privatizaciju, a sad im se opet raskidaju ugovori o radu i počinju teći otkazni rokovi, od jednog do četiri mjeseca ovisno o stažu, a nakon čega će završiti na Zavodu za zapošljavanje.

U sisačkoj Gradskoj vijećnici strahuju od posljedica raspada Željezare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj nezaposlenih porast će za više od 20 posto

"To će se uvelike odraziti na proračun, a broj nezaposlenih u Sisku porast će za više od 20 posto. Oko ljeta očekujemo eskalaciju socijalnog problema, kada ti ljudi budu trebali djecu slati u školu, kada se potroše otpremnine i kada se počne živjeti od naknada sa Zavoda. Pitanje je kako će plaćati režije i druge troškove", kazao je za Večernji list gradonačelnik Siska Dinko Pintarić. Kazao je da će vlasnik Željezare i dalje imati obvezu plaćanja komunalne naknade, pa u gradu razmišljaju o opciji da od toga formiraju fond iz kojeg bi mogli pomoći radnicima.

Inače, od objave američkog CMC-a da napuštaju projekt u Sisku dvjestotinjak je radnika na određeno već izgubilo posao. Za sada nema najava da se neki kupac ozbiljno interesira za kupnju Željezare, a čak i ako novi vlasnik dođe, nema garancije da će svi radnici biti vraćeni na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel najavila je da će rješavanje ovog pitanja biti jedna od prvih zadaća nove Vlade.

Neizvjesna sudbina 160 radnika Herbosa

A da nesreća ne dolazi sama govori i skorašnji stečaj još jedne sisačke tvrtke, kemijske industrije Herbos. Herbos je u privatnom vlasništvu, a odlazi u stečaj zbog nagomilanih dugova većih od 160 milijuna kuna. Sudbina 160 radnika znat će se 20. prosinca na ključnom stečajnom ročištu, a kako sada stvari stoje, proizvodnja će se najvjerojatnije nastaviti i za vrijeme stečaja, no u smanjenom obimu, što znači da će dio radnika i ove tvrtke ubrzo završiti na ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo