PETROV SE DIGAO, REINER ZASJEO U FOTELJU ŠEFA SABORA, GRBIN GA ODMAH NAPAO: / 'Dignite se iz stolice u koju ste sjeli mimo Ustava i Zakona!'

Image
4.5.2017.
7:29
VOYO logo

Od 151 zastupnika, za Marićev opoziv glasovalo je njih 75, isto toliko ih je bilo protiv, a suzdržan nije bio nitko, s tim da nezavisni Željko Glasnović nije glasovao, izašao je iz sabornice.

Utvrđujem da ministru Mariću nije iskazano nepovjerenje, ali nije utvrđena ni parlamentarna većina, konstatirao je predsjednik Hrvatskog sabora i odredio dvosatnu stanku, zbog čega su prosvjedovali HDZ-ovi zastupnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marićevu opozivu, uz HDZ i partnere, usprotivio se i Tomislav Saucha, bivši SDP-ov zastupnik i predstojnik kabineta SDP-ova premijera Zorana Milanovića, osumnjičen u aferi dnevnice. Protiv je bio i nezavisni Željko Lacković koji je do sinoć najavljivao da će biti za opoziv.

SDP je Mariću zamjerao sukob interesa, obzirom da je prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. Prozivali su ga da je kao ministar financija odgodio primjenu zakonskih propisa koji bi, smatraju u SDP-u, na vrijeme ukazali na postojanje krize u Agrokoru. Spočitavali su mu i povlašteni kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOST PREDLOŽIO RASPUŠTANJE SABORA: ‘Premijer Plenković je destabilizirao državu i srušio Vladu. Izbori su najpoštenije rješenje’

KAKO JE IZGLEDALA JUČERAŠNJA BURNA SJEDNICA SABORA >>> POGLEDAJTE OVDJE

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

PETROV PODNIO OSTAVKU NA MJESTO PREDSJEDNIKA SABORA: Na fotelju je umjesto njega odmah zasjeo Željko Reiner

Image

PETROV PODNIO OSTAVKU NA MJESTO PREDSJEDNIKA SABORA: Na fotelju je umjesto njega odmah zasjeo Željko Reiner

NOVO 15:40 - N1 javlja da sutra prvi krug razgovora predsjednika stranaka i predsjednice počinje u 8:30 ujutro. Nakon toga će uslijediti dvije stanke, a sve bi trebalo završiti do 14:30.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:12 - Za sutra je sazvana sjednica Odbora za Ustav i Poslovnik, objašnjava Milijan Brkić (HDZ). Nakon sjednice Odbora nastavit će se sa sjednicom Sabora, rekao je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:08 - 'Zamolio bih one koji nisu odustali da uzmu riječ', govori privremeni predsjednik Sabora Željko Reiner.

Mostov Robert Podolnjak rekao je da u ovakvoj situaciji nema smisla nastaviti sjednicu Sabora. Sazvat će se sjednica Odbora za Ustav kako bi se otkrilo ima li HDZ pravo voditi ovu saborsku sjednicu ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispostavilo se da su svi klubovi odustali od riječi. Nastavak plenarne sjednice bit će sutra u 11 sati, najavio je Željko Reiner. Sutra su svi klubovi zastupnika pozvani kod predsjednice, no Reiner kaže da to neće biti problem i da će se sve uskladiti.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:07 - Nastavlja se saborska sjednica.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:00 - Goran Beus Richembergh iz HNS-a kaže da su današnji događaji pokazali da se radi o pat poziciji.

'U takvim se okolnostima očekuje da bi premijer morao u Saboru predložiti tko će zamijeniti četvero smijenjenih ministara. U ovoj se situaciji ne može dalje normalno raditi bez pitanja da lio Vlada Andreja Plenkovića uživa podršku većine zastupnika ili ne', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


14:56 - Miro Kovač (HDZ)rekao je da je ostavka Bože Petrova logičan potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Reiner je biran iz redoova većine i logično je da onda jedan od trojice potpredsjednika iz redova većine bude predsjednik Sabora', kaže Kovač.

'Sada čekamo rješenje koje bi trebalo biti nađeno na sastanku predsjednika klubova', dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


14:55 - Šef SDP-a Davor Bernardić rekao je da je Hrvatska u parlamentarnoj krizi. U takvoj situaciji Sabor ne može nastaviti s radom, kaže Bernardić i još jednom poziva Vladu na podnošenje ostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


14:42 - Vladimir Šeks rekao je da smatra da je najbolje da se ova sjednica Sabora završi sada, a nastavi nakon lokalnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sabor bi danas trebao zaključiti sjednicu, ne ju prekinuti nego zaključiti i zakazati ju nakon lokalnih izbora', kaže Šeks i dodaje da bi se prije svega trebalo sastati Predsjedništvo Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar (Zdravko) Marić je ostao, predsjednik Sabora je dao ostavku i to je jedini logični sljedeći potez koji treba povući", kazao je Šeks novinarima u Hrvatskom saboru.

Dodao je i da se parlamentarna većina testira i utvrđuje, kao što je iznio i predsjednik Ustavnog suda, u postupku povjerenju ili nepovjerenju Vladi ili pojedinim članovima, odnosno u posebnom postupku koji je predviđen Zakonom o Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izjava Petrova je čista politička izjava koja nije utemeljena na Ustavu, ni na zakonu, niti na Poslovniku i treba naći političke odgovornosti kod svih političkih aktera da se ova situacija prevlada. Bilo bi najuputnije da se ova sjednica zaključi i da se sljedeću zakaže za iza lokalnih izbora. Vlada fukcionira i tu treba staviti točku na i", poručio je Šeks kojega se u javnosti u zadnje vrijeme često opisuju kao jednog od političkih mentora premijera Andreja Plenkovića.

Na pitanje kako je HDZ-ov Željko Reiner mogao preuzeti predsjedanje sjednicom nakon Petrovljeve ostavke Šeks je rekao da prema saborskom Poslovniku u slučaju da je predsjednik spriječen na njegovo mjesto stupa potpredsjednik Sabotra izabran iz paralmenetarne većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tri su birana iz redova parlamentarne većine, koja je postojala u vrijeme kada su oni birani i sasvim je legitimno i u skladu s Poslovnikom da jedan od njih poput akademika Reinera zasjedne privremeno u tu stolicu...".


14:25 - Mostov Nikola Grmoja kaže kako je očito da nema saborske većine.

'U ovom tužnom trenutku, predsjednik Sabora očuvao je dostojanstvo svakog zastupnik. Sačuvali smo obraz, a oni koji su ga izgubili neka ga gube i dalje', kaže Grmoja.


14:20 - Na Petrovljevo mjesto je zasjeo Željko Reiner, no SDP-ov Peđa Grbin odmah mu je prigovorio što je zasjeo u fotelju predsjednika Sabora, rekavši mu da nema nikakvo pravo sjediti na tom mjestu.

"Nemamo parlamentarnu većinu i vi niste potpredsjednik Sabora. Dignite se iz stolice u kojoj sjedite protiv zakona i Ustava", rekao je Grbin.

"Nije bilo glasovanja o tome da li postoji većina u Saboru ili ne nego se danas glasovalo o povjerenju ministru Mariću", odgovorio mu je Reiner.

"Sjeo sam se ovdje samo da predložim stanku od 30 minuta i da se onda opet nađemo i raspravimo", kazao je Reiner. Grbin je prihvatio prijedlog da se odredi stanka od pola sata. Petrov je ovim potezom izbjegao izglasavanje svoga nepovjerenja.


14:10 - Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov podnio je u četvrtak ostavku na tu funkciju rekavši kako je podnosi zbog zaštite digniteta Sabora i kako bi pokazao maksimalnu odgovornost, dok je premijeru Andreju Plenkoviću poručio da nema politički legitimitet pa bi najpoštenije rješenje bili novi izbori.

“Želim se obratiti građanima i građankama, glasovanje o ministru Mariću je pokazalo da nemamo većinu u Saboru i da imamo krizu vlasti. Krizu je izazvao premijer Plenković koji štiti ministra Marića. Stao je u zaštitu svega spomenutog u Agrokoru. Plenković nema politički legimitet voditi Vladu jer nema dovoljan broj zastupnika. Vlada je krnja”, rekao je Petrov. Opširnije pročitajte OVDJE.


13:03 - Premijer Andrej Plenković održava konferenciju za medije. Više o tome što je rekao pročitajte OVDJE.

Image

12:31 - Ivan Vrdoljak (HNS) kaže da su zastupnici njegove stranke bili dostojni i odgovorno sudjelovali u politici.

'Mi smo sva tri puta glasali protiv Marića, za razliku od kolega iz Mosta koji su sada promijenili svoj stav, no to nažalost nije bilo dovoljno da ga se razriješi. Koalicija se raspala, a mi i dalje imamo ministre u Vladi, a predsjednik Sabora se bori za svoju fotelju. Prvi i sljedeći korak je glasovanje o povjerenju predsjednika Sabora, a nakon toga će HNS pokrenuti interpelaciju za nepovjerenje Vladi RH kako bismo jasno vidjeli ima li Plenković većinu ili ne. Petrov se može za svoju funkciju boriti još mjesecima', rekao je Vrdoljak.

Na pitanje hoće li HNS potpisati zahtjev za raspuštanje Sabora, Vrdoljak kaže - ne.

'Jedino je jasno da Petrov mora napustiti svoje mjesto. Nakon toga HNS pokreće interpelaciju protiv Vlade. Vlada mora pokazati većinu ili otići', dodaje Vrdoljak.

Na pitanje tko bi mogao voditi Sabor kada Petrov bude razriješen, Vrdoljak kaže: 'Neka ga vodi bilo tko, jer to neće trajati dugo. Milanka Opačić je moj izbor.'


12:21 - Arsen Bauk iz SDP-a rekao je da nije bio u kontaktu sa Sauchom jer mu se on nije javljao.

'Kolega je došao u dvoranu a nije došao u prostorije kluba i bilo je jasno kako će to završiti. O motivima ne bih govorio', kaže Bauk.

'Mislim da je zadatak medija da preispitaju i vide što se dogodilo. Ne želim sada ništa previše reći, imat ćemo sjednicu stranačkih tijela i Kluba. jasno je da Marić ostaje ministar i da HDZ nije uspio skupiti 76 glasova protiv našeg prijedloga i da pokažu da imaju parlamentarnu većinu, pa makar u njoj bio i Tomislav Saucha', rekao je Bauk upitan je li moguće da je Sauchi ponuđena zaštita od kaznenog progona u zamjenu za ovakav glas, ili pak sigurna osuda u slučaju da ne glasa protiv smjene Marića.

Bauk je rekao i da će SDP tek odlučiti hoće li potpisati zahtjev za raspuštanje Sabora ili ne.


12:11 - 'Moja misao vodilja je da ne treba trošiti dodatni novac na parlamentarne izbore. Svjestan sam što sam napravio i kako sam glasao', rekao je Tomislav Saucha i dodao da se nada da će se strasti smiriti nakon lokalnih izbora te da će se tada stvoriti parlamentarna većina. Ne vjeruje da će većina ovisiti o njemu.

Image

'Ako tada bude zaista ovisilo o meni, vjerujem da će onda doći do novih izbora', kaže Saucha i dodaje da nije htio da danas stvari ovise o njemu.

'Meni nije dobro, ova cijela priča je na mene ostavila traga. Nisam namjeravao doći, ali neki su inzistirali da dođem ali to nisu bili ovi za koje sam glasao. ja nisam član SDP-a već dva mjeseca', rekao je Saucha i dodao da je današnje glasovanje bila njegova odluka.

'Moja politička karijera je završila onog trena kada sam ja ušao u kazneni postupak. Sasvim sigurno se neću baviti politikom nakon ovog mandata. nakon toga, nadam se nekom normalnom životu.'

Istaknuo je da ga nitko nije zvao ili vršio pritisak te da je donio odluku sam i s njom će nastaviti živjeti.

'Nisam tražiio ništa zauzvrat, ne očekujem ništa i nisam dobio ništa', odgovorio je Saucha na pitanje je li mu netko ponudio nešto zauzvrat za ovakvo glasanje, s obzirom da se protiv njega vodi kazneni progon.

'Radije bih da me po ovom pamte nego po onome da me vode u Remetinec', rekao je.

Image

10:10 - Gordan Jandroković kaže da nije neriješeno, nego Marić ostaje.

'Za opoziv je trebalo 76 glasova, oni koji su to željeli, nisu to dobili i Marić i dalje ostaje ministar', kaže Jandroković i dodaje da se Božo Petrov ponaša na neviđen način i krši proceduru i običaje Hrvatskog sabora.

'On očito ne posustaje i smatra da se na jedan ružan način može kršiti procedura...', kaže Jandroković.


12:09 - Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da je Vlada pokazala da nema većinu i pozvao premijera Andreja Plenkovića da da ostavku.


12:05 - Za odluku iskazivanju nepovjerenja glasovalo je 150 zastupnika. Protiv je bilo njih 75 zastupnika, Željko Glasnović nije glasovao, a 75 je zastupnika bilo za.

Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja Zdravku Mariću, ministru financija Vlade RH, a nije utvrđena ni parlamentarna većina, ustvrdio je Božo Petrov. Određena je stanka od dva sata kako bi se zastupnici konzultirali unutar svojih klubova.


12:00 - Tomislav Saucha glasovao je protiv smjene ministra financija Zdravka Marića.


11:54 - Zlatko Hasanbegović glasovao je protiv.


11:53 - Bruna Esih glasovala je protiv, a Željko Glasnović napustio je sabornicu kad je prozvan.

'Ja nisam ničija korisna budala. Ja sam rekao što ću napraviti još prije tri dana i to sam i napravio', rekao je Glasnović nakon izlaska iz sabornice.


11:49 - Glasuje se o pitanju povjerenja ministru Mariću. Glasovat će se poimenično.

Poimenično glasovanje provodi se tako da svaki prozvani zastupnik ustaje, izgovara za ili protiv prijedloga ili suzdržan. Nakon toga se prozivaju oni zastupnici za koje nije zabilježeno da su glasovali.

Proziva tajnik Sabora.


11:46 - N1 javlja kako HDZ neslužbeno tvrdi da sve imaju pod kontrolom, da ministar Marić neće pasti i da neće doći do raspuštanja Sabora.


11:28 - Sabor nastavlja glasovanje o točkama dnevnog reda. Kvorum postoji.


11:25 - Zastupnik Ivan Lovrinović ponovno je zatražio stanku.

'Nemojte ovo pretvarati u psihijatrijski odjel kojem ste šef', rekao je Lovrinović Petrovu.

'Zatupnici su rekli da će odustati od stanki ako se ova točka sada ne uvrsti u dnevni red...', kaže Petrov, no Lovrinović i dalje inzistira na stanki od barem 15 minuta.

HDZ-ov Branko Bačić predložio je na glasovanje po predloženim točkama dnevnog reda, a nakon toga traži stanku.


11:23 - 'Što se mene tiče, prijedlog odluke o raspuštanju Sabora može doći naknadno ako zastupnici budu odlučili o tome nakon što se vide rezultati glasovanja o povjerenju ministru financija', kaže Petrov i dodaje da se ta točka neće sada uvrstiti u dnevni red. Prelazi na glasovanje...


11:21 - Ivan Vrdoljak upitao je Petrova je li moguće da on toliko želi sjediti na mjestu predsjednika Sabora sa 79 potpisa protiv njega.

'Maknite se s tog mjesta, poštujte demokraciju u ovoj zemlji i onda ćemo riješiti probleme s potpisom za raspuštanje Sabora. Dok sjedite tu, 79 potpisa stoje u vašoj ladici koji govore da ne trebate sjediti. Ako vam je toliko bitno da imate rotirke dok prelazite Neum...', rekao je Vrdoljak.


11:18 - 'Nadopuna dnevnog reda koja je trebala biti, prijedlog odluke o raspuštanju Sabora nije bila namjera za silovanje procedure ili bilo čega sličnog, ali budući da smo bili na sastanku i da je većina predstavnika klubova spomenula situaciju od prošle godine kada je za prijedlog odluke o raspuštanju Sabora dano 76 potpisa, više nego ovaj put, mi ćemo saborskim zastupnicima dati mogućnost da daju potpise ako to žele i to nakon glasovanja o povjerenju ministru financija. Da bi svi mogli biti uvjereni da se neće dogoditi na bilo kakav način uvrštavanje u dnevni red ovaj prijedlog odluke bez većeg broja potpisa, ukoliko smatraju da nakon što se pokaže glasovanje o Mariću, je ova situacija nešto što se može tolerirati, imat će mogućnost nakon glasovanja o Mariću u kraćoj pauzi dati svoje potpise. Po potrebi će se tada održati sastanak klubova ili će se nastaviti s procedurom', rekao je predsjednik Sabora Božo Petrov.


11:17 - Krešo Beljak (HSS) rekao je za NovuTV kako se na sastanku klubova zastupnika nije ništa dogovorilo. Sve se svodilo na svađu između HDZ-a i Mosta, kaže Beljak.


11:12 - Završen je sastanak klubova zastupnika u Saboru. Očekuje se nastavak sjednice Hrvatskog sabora.


10:58 - HDZ-ov Zlatko Hasanbegović kaže da je ishod krize jednostavan:

'Ili će se pronaći nova parlamentarna većina, ili idemo na nove izbore. Kada i u kojim uvjetima, ovisi o procedurama. Trebamo se izjasniti o nekoliko različitih pitanja', kaže Hasanbegović.

Kada je riječ o povjerenju Boži Petrovu, kaže da je potpisao inicijativu za njegovu smjenu.

'Inicijativa za smjenom Marića dolazi iz SDP-a, a ja ne mogu biti dio većine koju oni i HNS čine. Nisam potpisao inicijativu za smjenu Petrova, no jasno je da će gospodin Petrov biti razriješen', kaže Hasanbegović.

Kaže i da postoji mogućnost da Sabor izglasa samoraspuštanje i time utre put novim izborima.

'Postoji li većina od 76 zastupnika koja bi glasovala za raspuštanje Parlamenta, ovisi o SDP-u i HNS-u.'

Na pitanje je li on sada dio parlamentarne većine, kaže da on ni na koji način ne sudjeluje u konzultacijama.

'Jasno sam rekao da ću svoje stajalište o novoj parlamentarnoj većini iznijeti kada vidim tko će činiti tu parlamentarnu većinu i koji će biti sastav nove Vlade. jasno je da ne mogu biti dio iste parlamentarne većine koju bi zajedno sa mnom činili i zastupnici HNS-a. Ja ću se izjasniti i neću uskratiti mogućnost većine, ali moja odluka ovisi o sastavu buduće Vlade', kaže Hasanbegocić i dodaje da još nije vidio tu većinu jer još uvijek to nije na dnevnom redu, a u zakulisnim pregovorima, kaže, ne sudjeluje.

Na pitanje je li raskid koalicije s Mostom prije osiguravanja većine bila pogreška, kaže:

'Zašto se palo na državničkom ispitu i prije više mjeseci u prvoj Vladi Oreškovića, ali i sada, nije na meni i za to ne snosim nikakvu odgovornost', kaže Hasanbegović.


10:52 - HNS-ova Vesna Pusić kaže da je u Saboru u tijeku odlučivanje da li institucije hrvatske države mogu ovo preživjeti ili ne.

'S jedne strane je pitanje odluke o povjerenju ministru Mariću, vidjeli ste jučerašnju raspravu, no ostaje činjenica da Hrvatska u trenutku kad je pitanje Agrokora najveći problem, ne može imati ministra koji se iz odlučivanja izuzima. Drugo pitanje je izlazak Mosta iz koalicije i to da se treba odlučiti o povjerenju Boži Petrovu. Treća tema na dnevnom redu je raspu��tanje Sabora. Ne bih prihvatila samoraspuštanje Sabora prije promjene većine za Vladu. Ovo nije dječja igra. Most ne može držati cijelu državu taocem zbog svog nezadovoljstva. Prvo treba provjeriti ima li Vlada većinu u parlamentu.Ovdje smo da se odgovorno ponašamo i bilo kakvi hirovi nisu dobri', kaže Vesna Pusić.

Upitana o Tomislavu Sauchi, Pusić kaže da nema nikakve informacije o tome kako će on glasovati.

'Mislim da bi čovjeka trebalo pustiti, ima on svoje brige. Nije fer da se čovjeka koji je osobno u teškoj situaciji na bilo koji način iskorištava', kaže Pusić.


10:48 - Hrvatski sabor, koji u četvrtak treba odlučivati o SDP-ovu prijedogu opoziva ministra financija Zdravka Marića, još nije nastavio zasjedanje iako je ono bilo najavljeno za 10 sati, naime, još uvijek traje sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka o Mostovu prijedogu da se Sabor sam raspusti.

Image

Informacija sa sastanka nema, a na saborskim se hodnicima moglo čuti kako je zapravo došlo do pat-pozicije jer ni SDP niti HDZ navodno nemaju potrebnih 76 ruku.


10:39 - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odaslala je jasnu poruku svojim kolegama u političkom establišmentu.

'Upravo nas ova burna politička previranja ponovno upozoravaju i obvezuju svaku vladajuću stranku ili koaliciju da reforma obrazovanja ne smije ovisiti o političkim mandatima i umjetnom i političkom uvjetovanom nedostatku konsenzusa. Naši mladi više ne mogu čekati. Ne mogu čekati još jednu izbornu kampanju ili preslagivanje vlasti. Samo rješavanjem tih problema zaustavit ćemo odlazak mladih i stručnih ljudi', rekla je predsjednica govoreći na konferenciji o obrazovanju, znanosi i digitalnoj budućnosti.


10:31 - Nezavisni zastupnik Željko Glasnović glasovat će po savjesti, rekao je čak četiri puta za N1.

'Ovo je tragični igrokaz i nema veze s pravom demokracijom jer Hrvatsku vodi lijevo i desno krilo UDBA-e. Ja ću glasati po savjesti i neću sudjelovati u ovoj igri', kaže Glasnović.


10:15 - Sjednica Vlade nastavila se s prvom točkom dnevnog reda.

Image

10:07 - Počela je sjednica Vlade RH. Govori predsjednik Vlade Andrej Plenković:

'Inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Zdravku Mariću trajala je do kasno u noć. Bitno je to da niti jedna od točaka koja je bila navedena u zahtjevu za njegov opoziv nije bila potkrepljena dokazima ni činjenicama. Vidjeli smo da postoje političke stranke i opcije u RH koje bez ikakvih dokaza ostavljaju dojam da je kolega Marić za nešto kriv i da treba snositi neku odgovornost. U svom političkom životu nikad neću dopustiti takvu vrstu diskvalificiranja, osuđivanja i političkog i medijskog presuđivanja kolegi koji je dokazao da je izrazito stručan, da je pridonio zemlji... I zbog toga, a i zbog činjenice da je kolega Marić svojim radom i ranije dokazao da je kompetentan i da ima integritet, za mene ni u jednom trenutku nije postojala niti najmanja dilema da ga trebamo i hoćemo maknuti. To se zove politička lokalnost. Pokazalo se da kolege iz Mosta ne razmišljaju tako. Oni su prvi bez rasprave digli ruke protiv nastavka povjerenja svom kolegi u Vladi. To ne može proći bez reakcije i odgovora. Riječ je o timskom radu, partnerstvu, korektnosti... Da je kolega Marić kojim slučajem bio ministar Mosta, ja bih se kao predsjednik Vlade ponio apsolutno jednako i branio bih ga kao što sam ga jučer branio. Sigurno znamo da svi razgovori koji su vođeni, vođeni su na temelju argumenata, korektno, kroz dijalog, bez javnih pritisaka i dovođenja zastupnika u neviđene i sramotne situacije. Monstruozne su optužbe da ova Vlada ima namjeru svojim aktivnostima štititi kaznene radnje, kriminal ili Agrokor. Ta vrsta manipulacije, spina, neistine, zlonamjernosti neće proći. To je zato što su te optužbe laži i neistine, a mi se zalažemo za istinu. Želim još jednom ponoviti: ova Vlada našla je rješenje u najvećoj hrvatskoj kompaniji koje je zakonito, u skladu s Ustavom i jedino realno i ispravno, osiguralo je stabilnost financijskog sustava RH, osiguralo je novu likvidnost kompaniji...', kaže Plenković i ističe kako su to zasluge njegove Vlade.

Image

'Sve aktivnosti koje poduzimamo nisu politikantskog i predizbornog karaktera', dodaje predsjednik Vlade. Dodaje da je Vlada našla rješenje i za problem s gužvama na granicama u suradnji sa Slovenijom i Europskom komisijom.

'To pokazuje tko je odgovoran, a tko ima cilj i političku agendu da provodi svoje ciljeve i zlorabi institucije RH. To ja osobno ni moja Vlada nikada neće raditi', ističe Plenković i dodaje da će javnost to dobro znati procijeniti.

'Ovo što se sada događa je velika predstava političkog razotkrivanja', kaže Plenković.

Image

10:05 - Predrag Matić je za NovuTV rekao da misli kako će o glasanju Mariću više odlučiti HDZ nego SDP, a kada je riječ o Tomislavu Sauchi, Matić kaže:

'Vidio sam ga samo u prolazu, po načinu kako sjedi u klubu vidi se da mu je teško i da netko ima utjecaja na njega.'


10:00 - Goran Aleksić (SNAGA) rekao je da je stanka u Saboru za njega bila iznenađenje. Smatra da je to pokušaj čuvanja saborske većine kako ne bi došlo do raspuštanja Sabora i novih parlamentarnih izbora.

Na pitanje je li i njega noćas ponovno kontaktirao u pokušaju da se predomisli oko današnjeg glasovanja, kaže da je svima dao do znanja da se u tako kratkom vremenu ne može donijeti odluka o tome jer tijekom godinu i pol dana nije bilo pomaka prema dobrom rješenju pa mu je nevjerojatno da se sada nešto može riješiti.

Ako se izglasa opoziv predsjednika Sabora Petrova, Aleksić će biti suzdržan oko izbora novog predsjednika Sabora Jandrokovića.


09:55 - U tijeku je sjednica Predsjedništva Sabora.


09:52 - Državni tajnik za energetiku koji je na tom mjestu naslijedio Slavena Dobrovića, smjenjenog ministra Mosta, pri ulasku u Banske dvore rekao je da nije kompetentan davati izjave vezane uz krizu u Vladi.


09:40 - HNS-ov Ivan Vrdoljak rekao je da je redoslijed glasovanja: prvo Marić, zatim Petrov i onda raspuštanje Sabora.

'Ako HDZ ne može pokazati većinu, idemo na nove izbore', kaže Vrdoljak i dodaje da će glasovati protiv nekog novog predsjednika Sabora, tko god to bio.

'Imam 9 zastupnika HNS-a i tri zastupnika IDS-a s kojima smo u kontaktu, a za ostalo odgovornost nosi svatko za svoje ponašanje', kaže Vrdoljak.

'Drugi raspad koalicije HDZ-a i Mosta stvarno nije trebao ovoj zemlji', dodaje.

Ako HDZ izabere novog predsjednika Sabora sa 39 glasova, što je kvorum a ne parlamentarna većina, Vrdoljak poručuje tek - 'To ne bi bilo lijepo'.

Na pitanje je li se čuo sa šefom SDP-a Davorom Bernardićem, Vrdoljak kaže da jest ali ne zna jesu li svi SDP-ovi zastupnici prisutno, no siguran je da su svi zastupnici HNS-a došli u Sabor.


09:33 - Počinje sjednica Sabora. Božo Petrov nadopunio je prijedlog dnevnog reda s novom točkom, onom o prijedlogu za raspuštanje Sabora. HDZ-ov Branko Bačić zatražio je stanku kako bi se sve stranke na sastanku dogovorile o tom prijedlogu. Stanku su zatražili i ostali klubovi zastupnika iz istog razloga. Određena je stanka od 30 minuta.

Image

09:31 - Krešo Beljak (HSS) rekao je da će podržati smjenu ministra Marića, a kada je riječ o raspuštanju Sabora, glasovat će - opozicijski.


09:22 - Ivan Pernar rekao je da će svi zastupnici Živog zida biti u sabornici, njih četvero.

'Ključno je kako će se ponašati navodno nezavisni zastupnici poput Brune Esih. Uvjeren sam da se danas neće pojaviti ili će biti protiv opoziva Marića, što pokazuje da i dalje drži ljestve HDZ-u', kaže Pernar.

Na pitanje o Lovrinoviću, Pernar kaže:

'Trenutno većinu nema nijedna stranka. Od danas nadalje u sabornici više nema kvoruma za donošenje odluka i ulazimo u političku nestabilnost i imamo tzv. manjinsku Vladu. Ovo će se raspetljati tek kada se i HDZ i SDP dogovore o raspuštanju Sabora. Mislim da to neće biti danas izglasano jer HDZ želi nastaviti dalje. Oni nemaju većinu ali ne postoji ni većina koja bi ih rušila jer postoje zastupnici koji se boje da neće biti u novom sazivu Sabora', kaže Pernar.

'Tomislav Saucha je iskren čovjek. Sjeo sam s njim i pitao ga kako će glasati. On mi je to rekao ali ne mogu to reći u javnosti jer me zamolio da ne govorim. Mogu samo reći da je on pod velikim pritiskom s obje strane', dodaje Pernar.


09:19 - Miroslav Šimić iz Mosta rekao je da će 15 zastupnika Mosta glasovati za opoziv ministra Marića. Dodaje da će biti 76 ruku za Marićevu smjenu ako svi zastupnici dođu na glasovanje.

'Ako dođe do smjene ministra Marića, nakon toga bi trebalo raspustiti Sabor i onda neće biti potrebe za glasovanje o smjeni Bože Petrova', kaže Šimić.


09:18 - Tomislav Saucha stigao je u Sabor.


08:58 - Prema neslužbenim informacija, Tomislav Saucha ipak će doći u Sabor na glasovanje.


08:55 - U Banske dvore stigao je ministar Marić te poručio da će tijekom glasovanja biti u sabornici.

Image

I premijer Plenković stigao je na sastanak Kluba zastupnika HDZ-a. Plenković nije davao izjave novinarima, već je samo rekao kako oporba mora dokazati da ima potreban broj glasova za smjenu ministra.

"Neka ovi skupe 76 ruku", uzvratio je premijer na novinarski upit hoće li Marić nakon današnjeg glasovanja ostati ministar.

Image

08:50 - Zlatko Hasanbegović najavljuje kako će njegov glas biti protiv SDP-ova prijedloga.

Image

Hasanbegović će biti samo član Odbora za kulturu

"Potpuno jasno, riječ je o oporbenoj inicijativi koja je zadobila potpuno drugu konotaciju u ovim okolnostima, ali načelno gledano moj glas ne može nikada biti u skupini glasova koji pripadaju SDP-u i HNS-u", rekao je Hasanbegović novinarima.

Suglasio se da je rasprava o Mariću neizravno i rasprava o premijeru Plenkoviću.

"Ovo je rasprava o ključnom pitanju – postoji li parlamentrana većina. To je temeljno pitanje koje stoji iza svih ovih naoko proceduralnih pitanja", rekao je zastupnik koji na pitanje postoji li ta većina odgovara "to ćemo vidjeti".

"Parlamentarna većina će uvijek imati moj glas, naravno pod temeljnim uvjetom tko će činiti tu većinu", poručio je Hasanbegović.


08:45 - Ministar Marić pokazao je da je izvrsan ministar, da je uvijek radio samo za javni interes, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja nije ulazila u procjene o Marićevu ostanku, odnosno opozivu.


08:40 - Sastaje se i Klub zastupnika SDP-a. Još se ne zna kako će glasovati njihov zastupnik Tomislav Saucha koji se već danima ni stranačkim kolegama ni novinarima ne javlja na mobitel, pa se svi pitaju hoće li on danas uopće doći na glasovanje i ima li oporba i bez njega dovoljno glasova za smjenu ministra Marića.

SDP-ov Bojan Glavašević za N1 je rekao da se o broju ruku može zaključiti tek nakon glasovanja. Ni on nije znao reći hoće li Saucha uopće danas doći u Sabor i je li baš njegov glas taj koji je presudan.

Image

'Koliko god je javnost opravdano znatiželjna, bojim se da svi moramo pričekati glasovanje i vidjeti kako stvari stoje', kaže Glavašević.

Nakon glasovanja o povjerenju ministru Mariću, održat će se i sastanak Predsjedništva SDP-a, rekao je Glavašević. Nije otkrio hoće li SDP podržati inicijativu Mosta o raspuštanju Sabora.

Dodao je da vjeruje da će svi članovi SDP-a biti prisutni na današnjem glasovanju.


08:37 - Josip Đakić, zastupnik HDZ-a rekao je za N1 da oporba nema argumenata, što će se vidjeti i na današnjem glasovanju.

'Ministar Marić sam je obranio svoje dostojanstvo i svoj rad. Mi vjerujemo da oporba neće skupiti 76 glasova. S druge strane, Jandroković ima dovoljno glasova i on će biti novi predsjednik Sabora', rekao je Đakić.

Rekao je da će HDZ imati dosta ruku za smjenu Petrova, ali i dalje nije bio jasan imaju li dovoljno ruku za podršku Mariću.


Marić: 'Što god ja kažem, neću vas uvjeriti da nisam kriv'

"Da provedem mjesece u ovom Saboru, neću uvjeriti u apsolutno ništa. Što god da ja kažem, a ja vam sad opetovano objašnjavam po treći puta na koji način funkcioniraju institucije, pa isto tako i HBOR, vi i dalje koristite iste konstrukcije da sam ja nekome nešto odobrio kao pojedinac, kao ministar, kao predsjednik Nadzornog odbora, što je apsolutno deplasirano", kazao je Marić braneći se u srijedu navečer u Saboru od kritika oporbe i zahtjeva za njegovom smjenom.

"Smatram da ponosno i časno obavljam svoj posao i da imam barem onu malu dozu prava i ljudskog dostojanstva na obranu", rekao je Marić u izjavi za N1.

Jednostavna računica za Marićevu smjenu

Za opoziv ministra financija, podsjetimo, oporba koja je pokrenula to pitanje, mora skupiti 76 glasova.

'Imamo 77 glasova', kazao je u srijedu tijekom rasprave SDP-ov Gordan Maras. No iako je jučer u popodnevnim satima izgledalo kao da SDP ima dovoljnu podršku, do kasnih noćnih sati brojka se ipak smanjili.

Zasada bi se u potrebnih 76 glasova pribrojilo 36 zastupnika iz Kluba SDP-a, 10 zastupnika iz kluba HNS/HSU, petero HSS-ovih zastupnika, troje IDS-ovih zastupnika, 15 zastupnika iz Kluba Mosta, trojica zastupnika Živog zida, dvoje zastupnika iz kluba stranke Promijenimo Hrvatsku, te Goran Aleksić iz Snage. Upitno je kako će se oko opoziva postaviti nezavisni zastupnik Tomislav Saucha koji se zasad nije izjašnjavao. Podrži li opoziv, SDP bi mogao imati potrebnih 76 glasova.

Sauche nema u Saboru već nekoliko dana, a kako piše Jutarnji, nikome iz stranke se ne javlja.

"“Ne javlja se ni Bernardiću i čuli smo da mu je HDZ ponudio nemoralnu ponudu u vidu zaštite od sudskog progona”, rekao je za Jutarnji jedan visoki SDP-ov dužnosnik.

Mišić podupire Marića: 'Razmišljam svojom glavom'

U burnoj raspravi o SDP-ovu prijedlogu za opoziv ministra financija Zdravka Marića koja se otegla do ranih jutarnjih sati zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivica Mišić poručio je da daje potporu Mariću jer razmišlja svojom glavom.

"Potpisao sam za HDZ i Marića jer razmišljam kao poduzetnik koji mora isplatiti plaće radnicima, koji se bori na tržištu s konkurencijom , jer razmišljam svojom glavom", kazao je Mišić, dodavši da se unatoč tome nije posvađao sa svojim stranačkim kolegom Ivanom Lovrinovićem koji je protiv Marića.

"Nijedna me stranke ne može kupiti, ne treba mi od politike ništa, ali treba mi da država ide naprijed", istaknuo je Mišić.

MILANKA OPAČIĆ OTKRILA GDJE JE BILA: ‘Dolazim na glasanje o ministru Mariću. A onda će i Plenković dati ostavku’

Varda za smjenu Marića, ali i za smjenu Petrova

Kažimir Varda u ime Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, SMSH, Reformista i nezavisnih zastupnika također je kazao da će glasati protiv opoziva Marića, ali i za smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova. "Postoji politička odgovornost i ne sporim pravo bilo kome da se ta odgovornost preispituje, ali ne mogu zbog zvanja i obrazovanja podržati tzv. presumpciju krivnje", rekao je Varda.

Škribola također za Marićevu smjenu

Nezavisni saborski zastupnik iz Kluba Promijenimo Hrvatsku Marin Škibola glasat će u četvrtak za opoziv ministra financija Zdravka Marića, javlja Nova TV.

"Sve ćete vidjeti u četvrtak", rekao je Škibola.

Demetlika isto tako za opoziv Marića i smjenu Petrova

Tulio Demetlika u ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i LRI-a kazao je će glasati za opoziv Marića, ali i predsjednika Sabora Bože Petrova. "Ne možemo podržati čovjeka koji se protivi pravu na pobačaj, odbija otići u Jasenovac...Mi za takvu stranku nećemo dignuti ruku".

Željko Lacković se predomislio, neće glasati za opoziv Marića

Nezavisni zastupnik Željko Lacković se pak predomislio i kazao da zbog okršaja s Mostom oko lokalnih izbora ipak neće glasati za opoziv Marića.

Klub Mosta je u međuvremenu uputio u saborsku proceduru prijedlog za raspuštanju Sabora jer smatraju da su izbori najpoštenije rješenje ako Vlada nema povjerenje većine saborskih zastupnika.

SVE O NOVOJ KRIZI U VLADI ČITAJTE U NAŠEM SPECIJALU

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo