Zasad cjepiva za sve učinkovita /

Dan nakon što je Hrvatska zatražila dokumentaciju o cjepivu Sputnjik - Rusi je predali Europi! Sve više mutiranih sojeva u Hrvatskoj

U nedostatku cjepiva, spašava li ruski Sputnjik Europu?

4.3.2021.
18:35
VOYO logo


Europska agencija za lijekove, EMA, počela je postupnu ocjenu ruskog cjepiva Sputnik. Rusi do sada nisu tražili registraciju, a iz Europske komisije poručuju da će odobrenje cjepiva ovisiti o zdravstvenim kriterijima, a ne politici. Hrvatska vlada spremna je nabaviti Sputnjik, osobito nakon što je potvrđena prisutnost češkog soja virusa.  U nedostatku cjepiva, spašava li ruski Sputnjik Europu?
Čim su zaprimili ruski zahtjev Europska agencija za lijekove je prionula na posao. Sputnik prvo treba provjeriti.

"Trenutno se ne vode razgovori o stavljanju cjepiva Sputnjik na listu cjepiva Europske unije", rekao je Stefan de Keersmaecker, glasnogovornik Europske komisije za javno zdravstvo. Hrvatska je dokumentaciju o cjepivu već zatražila od Rusa.

"Mi ćemo učiniti sve bilateralno da vidimo detalje kad Ema odobri ovo cjepivo mi smo više nego pripremni da ga nabavimo i dodatno stavimo u funkciju zaštite naših građana", rekao je Andrej Plenković. Kada to radi Ema, obavlja se i inspekcije proizvodnih pogona, ako sami nabavljamo kao interventni uvoz, provjeru na temelju dokumentacije obavlja Halmed.

"U slučaju da Ema odobri cjepivo imat ćemo cjepivo koje ima sve provjere, sigurnost i kakvoću, a i dalje postoji mogućnost izvanredne nabavke cjepiva koji je kraći postupak koji uključuje manje provjera u odnosu na Emin postupak", objasnila je 
Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Takvi Emini i to ubrzani postupci su do sada trajali dva do četiri mjeseca. Cjepivo je još potrebnije, s obzirom da je potvrđena još jedna varijanta virusa- ona češka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
skupljaju se podaci /

Europska komisija poručila: Ne pregovaramo trenutno o nabavi ruskog Sputnjika!

Image
skupljaju se podaci /

Europska komisija poručila: Ne pregovaramo trenutno o nabavi ruskog Sputnjika!



"Uočili smo da imamo znatan porast od oko 20 posto od ukupno 70 uzoraka varijanti koje su Česi i Slovaci prijavili da im dominiraju u zadnjem velikom porastu broja slučajeva", rekao je Kristian Vlahoviček, Zavod za molekularnu biologiju biološkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Riječ je o kombinaciji mutacija škotske i britanske varijante, pretpostavlja se da se brže širi, nema dokaza da je smrtonosniji.

"Uzorci ljudi koji su doputovali u Hrvatsku nedavno, nisu isključivo iz ZAgreba, već iz cijele Hrvatske, testirani su se kod nas u Andrija Štamparu", rekao je Vlahoviček.

Od 350 sekvenciranih nasumično odabranih uzoraka koji su poslani u Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti - najviše je češke varijante kod 104 pacijenta, 99 je pozitivno na britanski soj, dva na afrički i 4 na njujoršku varijantu virusa.

"Britanski soj covida-19 prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji s nešto pozitivnih uzoraka je u Gradu Zagrebu", naglasio je ministar Beroš. Dok je češki još nepoznat, najviše zabrinjava britanski, južnoafrički i brazilski. Zasad su cjepiva za sve učinkovita.

"Očekuje se tijekom ožujka od strane Eme odobrenje za cjepivo Johnson johnson što je još 900 tisuća doza", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Do sada je s dvije doze cijepljeno tek 60 tisuća građana. Sličan tempo kao u Europskoj uniji gdje se svi na svoj način bore da ga ubrzaju, Njemačka je promijenila mišljenje i odobrila cjepivo Astrazeneca i za starije od 65 godina, a u Italiji će oni koji su preboljeli koronu, dobiti samo jednu dozu cjepiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo