SUDAC U LONDONU DONIO ODLUKU: / Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Britanski sudac Duncan Ouseley u četvrtak je u Londonu odlučio da će osnivač Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj

25.10.2018.
7:33
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na Visokom sudu u Londonu danas je održano ročište na kojem se trebala donijeti konačna odluka o tome ima li Todorić pravo na žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj.

Današnjom odlukom suca Ouseleyja, koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi njegovo izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje osnivača Agrokora Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK DOGAĐAJA

NOVO 15:56 Sudac je donio odluku, Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


15:50 "Nisam sretan što je sutkinja miješala pojmove namjera i odluka vezano za optužnicu, iako je jasno da je mislila na odluku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne priznajem neke izjave gospođe Sloković od 6. listopada ove godine", rekao je sudac.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:42 Sudac odvaguje argumente.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:34 Sudac trenutačno citira posljednje podneske iz Hrvatske, u kojima piše kako će protiv Todorića biti podignuta optužnica. "Sud u Hrvatskoj morao je potvrditi opravdanu sumnju prije izdavanja naloga", rekao je. "Nije mi neprihvatljiva argumentacija sutkinje Arbuthnot, dodao je sudac Ouseley.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:28 Sud u Hrvatskoj morao je potvrditi opravdanu sumnju prije izdavanja naloga, rekao je sudac.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:21 Sudac nije prihvatio prvi argument tužiteljstva. Raspravlja se o tome može li tužiteljstvo tvrditi da će optužnica biti potvrđena.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:16 Na prvostupanjskom ročištu propitivala se opravdanost naloga, sada propitujemo samo članak 12a, objašnjava sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


15:11 Stigao je i sudac. Objašnjava optužbe na račun Todorića i okolnosti. "Dostavljene su nam neuobičajeno detaljne optužbe", kazao je sudac Ouseley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:03 Publika se vratila u sudnicu, a stigao je i Todorić.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:18 - "I ja čekam odluku, ne znam što da očekujem. Ali moramo poštivati zakon", rekao je Todorić za 24sata.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:09 Sudac je napustio dvoranu, odluku će donijeti za sat vremena. Ročište je prekinuto.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:07 Todorićev odvjetnik: "Tužitelj može misliti što hoće", rekao je i citirao odvjetnicu Jadranku Sloković koja je rekla da je u ovom slučaju prvi put čula da tužitelj unaprijed najavljuje sudski proces protiv 15 ljudi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:39 - Veliki istražni posao obavljen je prije izdavanja uhidbenog naloga, tvrdi tužitelj.


13:33 - Predstavnik tužiteljstva inzistira na "sadržaju umjesto forme" dokumenata, a sadržaj pokazuje da će optužnica biti podignuta, javlja reporter N1Domagoj Novokmet.


13:20 - Predstavnik tužiteljstva tvrdi da status istrage ili optužnice ne može propitivati tako doslovno upravo jer se pravni sustavi u Europskoj uniji previše razlikuju. Citira sutkinju Arbuthnot koja je u prvostupanjskoj presudi rekla da je Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković nije uvjerila da suđenja možda neće biti.


13:12 - Hines izbjegava direktno prozvati sutkinju Arbuthnot koja je donijela prvostupanjsku odluku, sugerira da se rukovodila raspoloživim informacijama. Sudac pita predstavnika tužiteljstva da pojasni dvojbe koje je izražavala i sutkinja Arbuthnot. Predstavnik tužiteljstva dokazuje da su dvojbe isključene.


13:09 - Sudac je odgovorio Todorićevu odvjetniku. "Relativno kasno ste izvukli ovaj argument o kompetentnosti tužitelja da odredi hoće li biti suđenja", kaže sudac. Priznajem, odgovara Hines, ali inzistiram.


13:05 - Kada bi istraga bila dovoljan razlog za izručenje, pola članka 12 u Europskom uhidbenom nalogu ne bi bilo potrebno, kaže Hines i nudi novi primjer jedne odluke o izručenju u Njemačku.


12:50 Sutkinja Emma Arbuthnot nije precizno utvrdila razliku između odluke ili namjere da se podigne optužnica, rekao je Hines.


12:40 Hines upozorava kako je ovo prvi zahtjev iz Hrvatske uopće. "Nemamo dovoljno saznanja o njihovim procedurama", upozorio je Todorićev odvjetnik. Također je iz godinu dana starog hrvatskog uhidbenog naloga pročitao rečenicu koju je protumačio kao jasnu namjeru podizanja optužnice, koje još nema.


11:25 "Kronološki je nevjerojatno da su na početku istrage odlučili da će suđenja biti, a izdali su nalog za uhićenje nekoliko dana nakon otvaranja istrage", tvrdi Hines.


12:20 Sudac većinom odbacuje argumente Todorićeve obrane, no Hines se ne predaje. Citira pravila Europskog uhidbenog naloga ne bi li suca uvjerio da ga treba odobriti tek kad suđenje bude potvrđeno. Sudac se s time ne slaže.


12:16 "Više od 50 stranica novih dokaza nakon izdavanja naloga dokaz su da DORH i dalje istražuje te ne može tvrditi da će suđenja biti", dodaje Hines.


12:08 Todorićev odvjetnik trudi se nabrajati elemente optužbe oslonjene na računovodstvene standarde, no sudac i dalje tvrdi - "ovo je jasna optužnica za prijevaru".


12:00 "Ovo je slučaj prijevare, ne pogrešne uporabe računovodstvenih standarda", odgovorio je sudac.


11:53 Predstavnik britanskog tužiteljstva odgovorio je da je to stari argument te da će hrvatska istraga vjerojatno uskoro završiti. Hines tvrdi i da bi Todorić već bio šest mjeseci u pritvoru da je ostao u Hrvatskoj, a još uvijek nije poznato hoće li biti podignuta optužnica. Dodao je i da je osnivač Agrokora od početka spreman svjedočiti putem videolinka. Nije obavljeno financijsko vještačenje..., nabraja odvjetnik Todorića.


11:50 Odvjetnik Ivice Todorića kaže kako u posljednjih pola godine istraga Hrvatske nije napredovala te da se ne zna hoće li biti suđenja.


11:35 U sudnicu je ušao sudac Duncan Ouseley, počelo je ročište. Todorićev odvjetnik predstavlja dodatni registrator dokumenata koji podnose sudu.


11:27 Ivica Todorić ušao je u sudnicu na sporedni ulaz. Stigao je u pratnji supruge, prevoditeljice i odvjetnice Cherie Blair. Zastupat će ga odvjetnik James Hines.


11:00 Ako odluči Todorića izručiti Hrvatskoj, sudac će donijeti odluku o tome hoće li izručenje čekati u pritvoru ili na slobodi, javlja reporeter N1 Domagoj Novokmet s terena. Suci, inače, honoriraju i redovito pojavljivanje na ročištu ljudi čija nazočnost nije obavezna.

Brani ga supruga Tonyja Blaira

Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika - CherieBlair, supruge bivšeg britanskog premijera TonyjaBlaira, i JamesaHinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze.

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao kako se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. "Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji", rekao je odvjetnik Hines.

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Sudac je naložio Todorićevoj obrani da sve nove dokaze mora dostaviti sudu do 4. listopada, a o tome novom podnesku morat će se očitovati i odvjetnica ClareMontgomery, koja zastupa DORH.

Odbijena prva žalba

Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna.

Sutkinja Westminsterskog suda EmmaArbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

"Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom", stoji u prostupanjskom obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot.

Pooštrene mjere opreza

Todorić je uhićen lani 7. studenoga u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i AnteTodorića, te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo