Premijer kupuje mir / Analiza Damire Gregoret: 'Kad se sve danas zbroji moglo bi se reći - vuk sit, a ovce na broju'

Hoće li HDZ uzeti za zlo sve pritiske i partnerima zahvaliti na suradnji, primjerice, nakon usvajanja proračuna?

16.10.2019.
18:45
VOYO logo

Pritisak sindikata i koalicijskih partnera bio je prevelik - premijer Andrej Plenković je popustio i u idućoj godini ponudio povećanje osnovice plaća svim javnim i državnim službenicima za nešto više od šest posto. 

Zbog povišica javnom sektoru koje će stajati više od milijardu kuna, Vlada odustaje od najavljenog smanjivanja stope PDV-a za 1 posto. Istovremeno, povećava se i neoporezivi dio plaće, a najavljuje i daljnje povećanje minimalne plaće. Sve ovo premijer je objavio u pomalo iznenađujućem trenutku - dok je u Saboru podnosio izvješće o radu Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preokret na Markovu Trgu pratila je reporterka RTL-a Damira Gregoret.

"Današnji događaji znače da zasad ipak nećemo ići na izvanredne parlamentarne izbore, no to ne treba toliko čuditi jer za dobar dio manjih partnera je pitanje bi li dobili mjesto u Saboru da se na izbore ide. Iako dobar dio HDZ-ovaca, u neslužbenim razgovorima,. spominje tu mogućnost, čak to i predlaže Andreju Plenkoviću, čini se da on još nema odvažnosti ni snage za taj potez iako i bi to i njemu moglo biti od koristi jer bi time preduhitrio unutarstrančke izbore koji za njega biti sve samo ugondni. Špekulira se, kao opcija, da će se ipak na kraju Andrej Plenković zahvaliti HNS-u i tu pokušati dobiti bodove HDZ-ovaca koji mu to od starta zamjeraju. Kad se sve danas zbroji moglo bi se reći - vuk sit, a ovce na broju", rekla je Damira Gregoret u javljanju za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer najavom o povećanju plaća iznenadio sve, pa i partnere

Radno jutro na Gornjem gradu zasjedali su Plenkovićevi partneri, ne znajući za premijerovu namjeru najave povećanja plaća koja je bila dovoljna da unese mir u nemirnu koaliciju.

"Mi ćemo biti zadnji koji ćemo napustiti koaliciju", ponovio je još jednom Bandićeve riječi predsjednik njegovog saborskog Kluba Kažimir Varda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Predsjednik Kluba HNS-a, Milorad Batinić, na pitanje rješava li ovo sve napetosti u koaliciji odgovorio je: "Rekao bih na neki način da da".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I HNS baš kao i Bandićev klub, opstanak koalicije je uvjetovao ispunjenjem prosvjetnih zahtjeva, no jasno je kao dan da koaliciju ne žele ugroziti.

"Mislim da se uvijek zalažemo za dijalog. Određene informacije kroz medije tipa 'ako hoćeš ok, ako nećeš idemo na izbore', mislim da su bile deplasirane i prije najave premijera. Samo razgovor vodi do boljitka", kazao je Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stup koalicije, HDZ, tvrdi da nije popustio, ni pritiscima ni ucjenama. Njima je, kažu, u fokusu stabilnost, a zahtjeve ispunjavaju u okvirima mogućeg.

Hoće li se HDZ osvetiti partnerima?

A hoće li HDZ uzeti za zlo sve pritiske i partnerima zahvaliti na suradnji, primjerice, nakon usvajanja proračuna? I sada zakone donose s više od 80 ruku, a kada bi ostali bez četvorice HNS-ovaca, i dalje bi imali većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HNS je u ove dvije i pol godine puno toga napravio. Mi radimo i ja sam uvjeren da ćemo sljedeću godinu iskoristiti da našim građanima u bude bolje", kazao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS).

I manjinci se nadaju da nećemo na izbore. Iako HDZ tvrdi da je za njih spreman u svakom trenutku, sasvim je izgledno da će biti u redovitom terminu dogodine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokaz da su čvrsti i na okupu, partneri će pokazati već u petak na glasanju o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo