NE MOŽE ČOVJEK BEZ POLITIKE / Damir Vanđelić okupio ljude: Nije odgovorio hoće li biti premijer, ali je skupio pozamašnu političku podršku

Damir Vanđelić osnovao je Znanstveno-razvojnu inicijativu (ZRIN), koja ima podršku iz politike, iako on odbija potvrditi bilo kakav politički angažman

2.6.2022.
22:54
VOYO logo

Zov politike bio je jači od namjere Damira Vanđelića da se njome privremeno bavi i da pomogne osoviti sustav obnove nakon potresa na noge. Bivši šef Fonda za obnovu i član Nadzornog odbora INA-e te nesuđeni HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, osnovao je Znanstveno-razvojnu inicijativu (ZRIN). Iz Inicijative tvrde da će se zasad baviti samo analizama i prijedlozima.

"Mi ćemo biti onaj karakterni glas svih u znanstvenoj zajednici, u stručnoj zajednici, ljudi koji su se dokazali već u poduzetništvu, u znanosti, koji će imati hrabrosti reći stvari koje bi trebali napraviti", poručio je Vanđelić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO BI BIO VALJDA KRAJ' /

Vanđelić kaže da živimo u najtežem vremenu za Hrvatsku: 'Treba nam još samo da Godzilla izađe sa Sljemena'

Image
'TO BI BIO VALJDA KRAJ' /

Vanđelić kaže da živimo u najtežem vremenu za Hrvatsku: 'Treba nam još samo da Godzilla izađe sa Sljemena'

Oko sebe je okupio skup renomiranih imena, uglavnom onih koji se ne slažu s trenutnom politikom vladajućih. U ZRIN-u su tako aktivni stručnjakinja za pravosuđe Maja Grubišin Cvitan, demograf Marin Strmota te ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević. Oni tvrde da stvari u Hrvatskoj ne funkcioniraju.

"Hrvatska će prosjek EU doseći tamo 2045. godine. Ne znam kako to vama zvuči, ali meni se to ne da baš pretjerano čekati", rekla je Vedrana Pribičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa konkretno

O konkretnom uplivu u politiku zasad nema riječi. "Ono što je sigurno, mi kad smo prebrojali stanovništvo, od 3,8 milijuna Hrvata imamo četiri milijuna onih koji sigurno znaju što ne valja", tvrdi Vanđelić.

Od njega je odgovor pokušao izvući i čovjek koji je dosad otkrio brojne nepoznate podatke i odgovore na pitanja. "Koje ćete prve poteze vući kao premijer?", pitao je Dario Juričan, a Vanđelić mu, uz smijeh okupljenih, odgovara: "Pa kao prvo, ja bih volio imati zgodne savjetnike kao ovaj gospodin koji mi je postavio pitanje…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška iz politike

Unatoč poricanju bilo kakvog političkog angažmana, mnogi ih već nazivaju "vladom u sjeni". Već su zaradili podršku zvučnih imena, poput Mate Laušića, šefa osiguranja Franje Tuđmana; Ante Samodola, nesuđenog člana uprave Zagrebačkog holdinga; pilota Ivana Selaka, saborskog zastupnika Stevena Bartulice...

ZRIN je registriran kao neprofitna udruge, a financirat će se iz članarine i privatnim donacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo