Dačić: Nema izbora sa grbom Kosova

Premijer potvrdio da ako na glasačkim listićima bude grb takozvane države Kosovo, Vlada Srbije će najverovatnije pozvati Srbe da ne izađu na lokalne izbore

23.8.2013.
10:27
VOYO logo

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je za Novosti da će na predstojećem sastanku u Briselu 27. avgusta tražiti garancije Prištine i Evropske unije da logo Kosova ne bude na glasačkim listićima za lokalne izbore 3. novembra.

Dačić je potvrdio da ako na glasačkim listićima bude grb takozvane države Kosovo, Vlada Srbije će najverovatnije pozvati Srbe da ne izađu na lokalne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tražiću garancije i Prištine i EU da logo Kosova ne bude na glasačkim listićima. Ili će izbori biti statusno neutralni, ili mi na njima ne učestvujemo - rekao je predsednik Vlade Srbije.

On je naglasio i da će to jasno da predoči kosovskom premijeru Hašimu Tačiju i šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton na zajedničkom sastanku u Briselu u utorak i poručio je da je definisan način na koji se Kosovo predstavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ne mogu da prođu ti šibicarski trikovi. Zna se šta je propisano Briselskim sporazumom. Sa Srbijom ne može tako da se igra -.

Za raspetljavanje novog kosovskog čvora i disciplinovanje Prištine, Srbija je u četvrtak zatražila pomoć i država „Kvinte“ - SAD, Nemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije. Na sastanku sa njihovim ambasadorima u Beogradu, Dačić je ponovio zahteve Srbije da EU preduzme ozbiljne mere kako bi se očuvala statusna neutralnost dogovora iz Brisela, pišu Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ni diplomatski napori ne urode plodom i Priština nastavi da insistira na grbu Kosova, državni vrh razmotriće dalje poteze. Zbog toga je trenutno „zamrznuta“ i pretnja Severu da će uslediti smene opštinskih lidera ako ostanu pri bojkotu izbora.

- Smene funkcionera koje je postavila Vlada su nužna i krajnja mera ali do nje ne mora da dođe - dodao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo