STANOVNICI OGORČENI / Dabrovi su im život pretvorili u pakao, a država je nemoćna: 'Naučite vi živjeti s njima!'

Na njih upozoravaju godinama, nadležni im poručuju da se nauče na suživot budući da je riječ o zaštićenoj vrsti

17.2.2021.
21:00
VOYO logo

Stanovnici Podruta, u blizini Novog Marofa muku muče s dabrovima. Na njih upozoravaju godinama, nadležni im poručuju da se nauče na suživot budući da je riječ o zaštićenoj vrsti, ali sada im je prekipjelo. Jer, suživot je nemoguć, kažu mještani, a štete koje čine ogromne.

Na polje kukuruza Marica više ne računa. Dabrovi su joj kaže - sve uništili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok je kukuruz izrastao i imao klip onda su dolazili postepeno i cvikali su kukuruz pri podu i sa stabljikom otpeljali u potok", kazala je Marica Kuzel iz Podruta. 

Ogoljeno, srušeno i nagriženo drveće postalo je redovita pojava. "Nose granje, i breskvice su mi odlomili i onda naprave brane u potoku i postoji mogućnost da dođe do poplave", kaže Marica Kuzel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa su u nekim dijelovima sela livade već odavno postale jezera. "Tu je hidrant. Da recimo dođe do požara, najprije bi trebalo ispumpati cijelo polje da bi mogli do hidranta", upozorava Zdenka Česi iz Podruta.

Hrvatske vode: Ruke su nam vezane! 

Problema imaju i Hrvatske željeznice, jer na nekim mjestima malo nedostaje da se voda prelije preko pruge. "Dovezli su šljunak, da se podigne put, da mi možemo proći, ali su dabrovi podigli branu i ponovno je problem, jer se voda podignula i mi ne možemo imati prolaz po putu", kaže Mirjana Kuzelj iz Jelenšćaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih voda poručuju - ruke su nam vezane! 

"Mi u našim aktivnostima moramo njegovo stanište ostaviti nedirnuto - okvirno oko 100 do 50 metara prije i poslije nastambe", rekao je direktor Vodogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strogo zaštićena vrsta

Jer riječ je o strogo zaštićenoj vrsti, a prvog smo uvezli iz Njemačke prije 25 godina. 

"Moja je procjena da se sada u Hrvatskoj nalazi između dvije - dvije i pol tisuće familija s ukupno oko 10-ak tisuća jedinki", kaže profesor na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Marijan Grubešić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muku s glodavcima imaju i na autocestama u blizini kojih prave brane, pa često dolazi do izlijevanja vode. 

"Rješavamo prokopima koliko je to moguće, tamo gdje je voda da je pustimo. Međutim, oni ponovno to vraćaju na isto. Nismo im rušili brane jer to ne smijemo, jer su strogo zaštićena vrsta, ali je veoma teško. Neke površine nismo održavali dvije godine", kazao je voditelj tehničke jedinice Varaždin Hrvatskih autocesta Dejan Crnčec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naučite na suživot

Mještani se godinama žale, ali odgovor je uvijek isti: "naučite se na suživot".

"Ja ću sama uloviti jednoga pa vam ga dati pa živite vi s njim, pa se naučite živjeti s njim", kaže Zdenka Česi iz Podruta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se kako rješenja s dabrovima za sada nema na vidiku. Ubije li se, kazna je od 7000 do 200 tisuća kuna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo