'Da otvaram šoping-centar bilo bi vas 50 tisuća'

Nova zgrada rodilišta vrijedna 37 milijuna eura ima 13 tisuća kvadrata s pet operacijskih dvorana i osam rađaonica, neonatologiju i dnevnu bolnicu.

14.12.2009.
16:43
VOYO logo

Majke će s bebama biti u dvokrevetnim sobama s kupaonicom, televizijom i internetom. Godišnje će se moći obaviti i do 300 postupaka potpomognute oplodnje. Novo rodilište izgradila je varaždinska tvrtka Zagorje-Tehnobeton, a investitor je Ministarstvo zdravstva.

"Svako osmo dijete u Hrvatskoj rodi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Želim vam da svako četvrto dijete u Hrvatskoj bude rođeno u novom rodilištu", kazala je premijerka Jadranka Kosor prilikom otvorenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da unatoč trima teškim rebalansima porodiljne naknade nisu dirane. "Radi se o iznosu od četiri milijarde kuna, dogodine ćemo ga povećati za još 100 milijuna", rekla je premijerka Kosor, koja je na otvaranje stigla s potpredsjednicima Vlade Darkom Milinovićem i Božidarom Pankretićem.

Ministar zdravstva je istaknuo da je novo rodilište dug hrvatske Vlade prema Splitu i splitskoj Županiji za sve što su napravili u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Projekt je vrijedan 250 milijuna kuna, a sada stiže još i opreme za 135 milijuna kuna. Nema otpuštanja sestara i liječnika, ima specijalizacija za mlade", kazao je Milinović.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum u svom je stilu rekao kako bi u slučaju da se otvara trgovački centar na otvorenju bilo 50 tisuća ljudi. "Grad Split donira bolnici svake godine dva milijuna kuna, i ubuduće ćemo razmišljati o pomoći. Nadam se da će novo rodilište biti centar zdravlja, kao što je Split centar Mediterana", kazao je Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj bolnice Dujomir Marasović je dobacio Kerumu da se nada da će se srediti i okućnica, misleći na pristupnu cestu zbog koje se na otvorenje čekalo više od godinu dana. Naime, Kerum odbija platiti tridesetak milijuna kuna vlasnicima zemljišta na kojem je planirana četverotračna cesta do novog rodilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo