EUROPARLAMENTARAC ŠKRLEC /

'Da je žena ka bila ta koja napravila plagijat ili poslala krivi e-mail, već bi bila bivša ministrica!'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

' Da je neka žena napravila plagijat ili poslala krivi e-mail, uvjeren sam kako bi već bila bivša ministrica, a drugi su slali e-mailove pa nije bilo nikakvih posljedica', poručio je Škrlec

22.2.2017.
9:56
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Besplatni jednodnevni seminar za poduzetnice s ciljem podizanja razine sudjelovanja ženske populacije u poslovnim i gospodarskim aktivnostima Hrvatske održan je jučer u Hotelu Adria u organizaciji Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca. Riječ je o četvrtom u nizu takvih seminara.

Tom prilikom okupio se veliki broj polaznica koje su iz prve ruke imale priliku saznati kako pokrenuti vlastiti posao, otvoriti i registrirati obrt, predstaviti se potencijalnim klijentima, iskoristiti prednost informacijskih tehnologija i uspjeti u poduzetničkom okruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku pozdravio ih je Škrlec, a seminar je uključivao i tri tematske radionice koje su vodili regionalna direktorica Alpha Group South East Europe Ivana Radić i Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Popunjenost na događaju je bila odlična i prostorija je bila premala za sve okupljene sudionice seminara te se tražilo mjesto više.

Dubrovački dnevnik tom je prilikom razgovarao s europarlamentarcem Škrlecom koji je kazao nešto više o statusu žena u poduzetničkom i političkom svijetu u Hrvatskoj, ali i prilikama koje Hrvatska tek treba iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se pogleda statistika, u Hrvatskoj u političkoj populaciji žene sudjeluju s tek 37 posto, a čine većinski dio stanovništva. Dakle, neravnopravno su zastupljene. Jedan od uzroka je svakako i patrijarhalna sredina koja je u Hrvatskoj još uvijek dominantna, nemogućnost da se dođe do određenog kapitala s kojim bi se pokrenuo posao, neinformiranost gdje i kako potražiti priliku kako bi se krenulo u određeni poduzetnički pothvat te nepoznavanje činjenice kako je za takvo što potrebna prvenstveno dobra ideja, a ne nužno veliki novci. Nakon ostvarivanja dobre ideje dolazi novac jer će je već netko prepoznati kao dobru investiciju", kazao je Škrlec za Dubrovački dnevnik.

Upravo iz tog razloga se održao navedeni seminar, kako bi se sve zainteresirane poduzetnice i one koje će to tek postati informirale i educirale o tome kako krenuti u poduzetničke vode.

Po pitanju statusa žena u politici dovoljno je, kako kaže, pogledati sastav Hrvatskog sabora u kojoj su one i dalje u manjini.

"Sastav Sabora ukazuje na to kakvo je razmišljanje u Hrvatskoj; da su žene dobrodošle kad treba odraditi promociju određene političke opcije, lobiranje, lijepljenje plakata, no kad treba kreirati politiku onda tu nastupaju muškarci. Onda se te žene posvete nekim drugim poslovima do sljedećih izbora kada obavljaju otprilike iste stvari. S druge strane, žene koje aktivno sudjeluju u politici trpe velika odricanja. Njena politička karijera je pod povećalom i obično se traži i najmanja greška koja se nakon toga ističe, a vrlo često oprašta kad je riječ o muškarcu. Da je neka žena napravila plagijat ili poslala krivi e-mail, uvjeren sam kako bi već bila bivša ministrica, a drugi su slali e-mailove pa nije bilo nikakvih posljedica. Dakle, u našem društvu jasno se može vidjeti diskriminacija te se žene guraju u stranu, i to na mjestima gdje bi trebalo donositi odluke u korist javnog interesa", prokomentirao je Škrlec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako postoje određene kvote prema kojima žene moraju biti zastupljene na izbornim listama kako bi ravnopravno sudjelovale u kreiranju politike, to se tradicionalno ne poštuje. Stoga stranke koje su zastupljene u Saboru redovito plaćaju kazne zbog nepoštivanja pravila, a Škrlec problem vidi u malim kaznama. Osim u većim kaznama, Škrlec rješenje vidi i u preferencijalnom glasovanju.

"Očito je da su kazne premale jer je njima puno isplativije platiti kaznu nego staviti žene na pozicije na listama gdje bi one mogle aktivno sudjelovati u kreiranju politike u Saboru, Županijskoj skupštini ili Gradskom vijeću, nebitno o kojoj se razini radi. Na posljednje održanim parlamentarnim izborima događalo se da žene, upravo zbog mogućnosti preferencijalnog glasovanja, sa zadnjih mjesta na listi se pozicioniraju na prva mjesta. Pokazalo se kako je poruka koje su one slale zapravo poruka koju su birači prihvatili. Kad bi se uvelo preferencijalno glasovanje ne samo za prvih nekoliko mjesta nego kada bi svi išli na preferencijalno glasovanje, mislim da bi političke stranke u našoj zemlji razmislile koga bi stavile na listu jer bi se onda na njima našli kvalitetni ljudi, a ne uhljebi. Onda bi možda muškarci postali ugrožena skupina jer iz svog akademskog i političkog iskustva znam kako su žene načelno odgovornije od muškaraca u poslu", kazao je Škrlec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo