CVRTILA: / "Hrvatska ne bi trebala biti meta, predviđa se da bi napadi u Europi bili sinkronizirani"

Image
Foto: AFP/Ilustracija, BULENT KILIC

Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku i nacionalnu sigurnost, gostovao je u Dnevniku televizije N1 u kojem je prokomentirao napad u Turskoj i otkrio prijeti li Hrvatskoj slični scenarij.

12.1.2016.
19:31
AFP/Ilustracija, BULENT KILIC
VOYO logo

Cvrtila je kazao kako je terorističke napade poput ovog teško predvidjeti i spriječiti.

"Imamo primjere u recentnoj povijesti takvih bombaških napada koje je jako teško otkriti. Njihove namjere je teško otkriti. Ne moraju oni biti pripadnici neke velike skupine nego to mogu počiniti sami. Turska unatoč svojim naporima ne može ovakve napade spriječiti", kazao je Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPAD U ISTANBULU: /

Među ubijenima je 9 njemačkih državljana, identificiran napadač

Image
NAPAD U ISTANBULU: /

Među ubijenima je 9 njemačkih državljana, identificiran napadač

Raniji napadi bili su najava nasilja

Kazao je kako se Turska u zadnjih godinu dana uključila u borbu protiv Islamske države te su obnovili nasilje prema Kurdima na teritoriju Turske.

"Imali smo prilike vidjeti dva velika teroristička napada u Turskoj prošle godine koji su bili najava da će se tako nešto nastaviti", objašnjava Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako Istanbul ima posebno mjesto u terorističkim ciljevima ali i da su teroristima najomiljenije mete turistička središta.

"Terorizam ne bira države i žrtve"

"Gađali su najposjećenije mjesto u Istanbulu. Ono što se prijeti Europi i način kako bi se taj napad mogao poduzeti - to bi morao biti spektakularan napad pa se predviđa da bi bio sinkroniziran u jednom gradu ili nekoliko gradova EU. Ne treba tu mogućnost isključiti bez obzira koje se mjere poduzimaju da se to spriječi", rekao je Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je kako Hrvatska ne "izaziva takve nasilne reakcije" te je "konstruktivna u politikama koje pridonose međunarodnom miru".

"Hrvatska ne bi trebala biti prva meta takvih napada za razliku od nekih drugih država. Terorizam ne bira države i žrtve", kazao je Cvrtila za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo