ŽIVI U 112, A PLAĆA - 22 KVADRATA / Šef HNS-a u najvećem stanu: 'Država nije imala nekretninu koja bi pasala, a ne isplati mi se putovati'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija, Stjepan Čuraj, živi u unajmljenom stanu od 112 kvadrata u Zagrebu, a država mu pokriva dvije trećine iznosa najma

3.2.2022.
8:52
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Net.hr otkrio aferu Frka, počelo se raspetljavati klupko s državnim nekretninama. Državni dužnosnici koji nemaju nekretninu u Zagrebu imaju pravo na državni stan, ili im se pokrivaju troškovi najma.

Jedan od 10 državnih dužnosnika kojima ministarstva plaćaju najam privatnih stanova jer i Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija. On s obitelji živi u najvećem i najskupljem stanu u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuraj je 27. listopada 2020. unajmio četverosobni stan od 112,55 četvornih metara na Črnomercu, koji mjesečno plaća 9103 kune, ili 1213 eura, s time da mu Ministarstvo plaća najam 90 kvadrata, koliko ima pravo prema Uredbi, dok ostatak plaća sam.

Nisu imali adekvatan stan

Ugovor o najmu stana sklopili su Ministarstvo, fizičke osobe kao suvlasnici stana i Čuraj kao korisnik, a njime je utvrđeno da Ministarstvo snosi troškove najma za površinu od 90 kvadrata u iznosu od 6753,40 kuna, dok Čuraj plaća ostatak, odnosno 2350 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva kažu da Državne nekretnine nisu imale adekvatan stan za njegove potrebe pa se priskočilo ovom rješenju.

"Kada sam došao na dužnost, prva dva mjeseca sam putovao iz Osijeka u Zagreb, ali nisam imao pravo na službeni auto i putne troškove. Vidio sam da mi je to neisplativo i odlučili smo da ćemo se preseliti u Zagreb cijela obitelj, supruga i dvoje djece. Tražio sam četverosobni stan jer imam muško i žensko dijete, no Državne nekretnine nisu imale takav stan, pa smo tražili privatni najam", rekao je Čuraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ONI NAS SMATRAJU OVCAMA' /

Susjed Frke Petešića ogorčen: 'Državne nekretnine nisu htjele sudjelovati jer su se istrošile na njegov stan'

Image
'ONI NAS SMATRAJU OVCAMA' /

Susjed Frke Petešića ogorčen: 'Državne nekretnine nisu htjele sudjelovati jer su se istrošile na njegov stan'

Plaća od 16.400 kuna

Kaže kako je prijavio boravište u Zagrebu, dok mu je prebivalište u Osijeku odakle je rodom i tamo ima svoj stan, a u Zagrebu mu i djeca sada idu u školu. Cijena je određena, kaže, sukladno tržišnim uvjetima.

"Poslao sam Ministarstvu desetak sličnih stanova i izvukli smo prosječnu cijenu najma, koja iznosi 10 eura po metru četvornom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuraj je državni tajnik od 24. rujna 2020., a prije toga je bio saborski zastupnik HNS-a od 9. lipnja 2017. do 22. srpnja 2020. Kao državni tajnik ima plaću od 16.400 kuna.

U njegovu i vlasništvu supruge je stan u Osijeku od 120 četvornih metara, koji su kupili od plaće i kreditom. Vrijednost stana nešto je veća od milijun kuna. Ima i trećinu suvlasništva nad stanom u Osijeku od 55 kvadrata, što je naslijedio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuraj je u prosincu 2020. zamijenio Predraga Štromara na mjestu predsjednika HNS-a. Bio je član Predsjedništva i saborski zastupnik, kao i zamjenik Štromaru u stranci. Političku karijeru započeo je kao gradski vijećnik Grada Osijeka od 2008. do 2009. Potom postaje vijećnik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije gdje je bio dva mandata, do 2013.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo