'ONI NAS SMATRAJU OVCAMA' / Susjed Frke Petešića ogorčen: 'Državne nekretnine nisu htjele sudjelovati jer su se istrošile na njegov stan'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Otkriva i još jedan detalj - zbog kredita za obnovu, država više plaća pričuvu Plenkovićevu predstojniku ureda nego što bi on plaćao najam stana u središtu Zagreba

2.2.2022.
23:20
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Nakon intervjua u kojem je predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić ponavljao kako on nije ubrzao obnavljanje svog stana te kako su Državne nekretnine  hitno intervenirale jer je njegov stan bio najoštećeniji, o svemu je otvoreno progovorio za 24sata jedan od susjeda.

Image
SPEKTAKL NA PRISAVLJU /

Bolković: 'Jeste li vi žrtva proxy rata na premijera?'; Frka Petešić: 'Nisam ja meta... Mladenački san mi je bio vratiti se u Sali'

Image
SPEKTAKL NA PRISAVLJU /

Bolković: 'Jeste li vi žrtva proxy rata na premijera?'; Frka Petešić: 'Nisam ja meta... Mladenački san mi je bio vratiti se u Sali'

"Znate, ja to više ne mogu gledati i slušati. Pa oni nas smatraju budalama i ovcama, a kao veliki domoljubi samo gledaju kako iskoristiti narod. I onda se čude što nam mladi odlaze. Sramotni su", govori Milan Božić, vlasnik stana od 50 četvornih metara u Jurišićevoj 8 u kojem je i državni stan koji koristi predstojnik Ureda Vlade Zvonimir Frka Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Frka Petešić tvrdi kako je bračni par Ćurić pokrenuo inicijativu za obnovu zgrade, Božić njihovu ulogu opisuje dosta drugačije.

Vlasnici su 36 posto zgrade, a ne žele plaćati

"Kada smo se kao zgrada napokon složili da podignemo i kredit od 1,1 milijun kuna za obnovu fasade, službenice Državnih nekretnina su nam rekle da oni ne žele u tome sudjelovati jer su već potrošili više od 160.000 kuna na obnovu stana u kojem je Frka Petešić! Zamislite. Mi smo se svega naplaćali, a oni nisu htjeli sudjelovati iako su 36 posto suvlasnici zgrade. Jedva su na kraju pristali zalaganjem bračnog para Ćurić koji je sve vodio. Naravno da su oni Frki Petešiću odmah obnovili stan, neka ljudi dobiju sve na pladnju", kaže Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj navodi i paradoks - svima im je zbog kredita porasla pričuva, a kako tu pričuvu za Plenkovićeva predstojnika plaća država, na njegovu stanu država doslovno gubi.

Država mu više plaća pričuvu nego on najam

Pričuva je zbog obnove narasla na devet kuna po kvadratu, a predstojnik ureda plaća najam pet kuna po kvadratu. Za stan od 96 kvadrata tako Državne nekretnine prime od Frke Petešića 484 kune, a za pričuvu plate 864 kune. Pa su i na gubitku. A dodatno su u obnovu njegova stana uložili 205.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koliko su točno Državne nekretnine ažurne, najbolje pokazuje susjedna zgrada.

'Kod susjedne zgrade se nisu žurili'

 "I iz Vlade i Državnih nekretnina bi se trebali ispričati bračnom paru Ćurić koji je ogromnim zalaganjem i svojim osobnim radom uspio obnoviti zgradu. Državne nekretnine i još neki suvlasnici uopće nisu htjeli sudjelovati u obnovi fasade. Državne nekretnine nisu bile ažurne kod popravaka na susjednoj zgradi u Jurišićevoj 10 u kojoj su oni većinski suvlasnici, kao što su bile ažurne u obnovi stana predstojnika Vlade. Na toj susjednoj zgradi je prijetio zabatni zid i greda da padne upravo na naš krov i stan na trećem katu, ali i to je morao sređivati bračni par Ćurić. Istovremeno, Državne nekretnine su u to doba samo brinule kako obnoviti stan Frke Petešića i tamo su radovi već trajali", zaključuje  Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo