ČUDO KOD OMIŠA: / Nijemci se muče uzgojiti voćku koja već daje plodove u Zvečanju

Image
Foto: Thinkstock

Dok Njemačka ulaže novac i napore znanstvenika kako bi uzgojila savršenu "kruškojabuku", u dvorištu obiteljske kuće Marina Mindoljevića u Zvečanju "kruškojabuka" već daje plodove.

22.8.2015.
9:50
Thinkstock
VOYO logo

Njemački profesor Wernera Dierenda sa sveučilišta u Osnabruecku sa svojim timom već trinaest godina bezuspješno pokušava spojiti krušku i jabuku i dosad je uspio dobiti stablo koje nalikuje jabuci, listove slične kruški, okus sličan kruški no oblik jabuci. Time su se Nijemci pohvalili, međutim i ogradili ističući kako ima još dosta rada do zaključenja priče o “kruškojabuci”, piše Slobodna Dalmacija.

No, dok se oni muče, stablo "kruškojabuke" je još prije 18 godina gotovo spontano izraslo u dvorištu Marina Mindoljevića u Zvečanju u omiškoj Zagori. Stablo se službeno zove “japanska jabuka”, a u nju nije bilo velikih ulaganja nego je kupljena kao sadnica za desetak eura na tematskom sajmu u Dioklecijanovim podrumima u Splitu. I izraslo bez ikakvih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas mu plod izgleda poput onog koje njemački znanstvenici sanjaju. I to bez ikakvih intervencija, istraživanja, epruveta i formula, piše Slobodna Dalmacija.

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo