FEŠTA / Črnomerec od ove godine ponovno obilježava svoj Dan

Image

Legenda kaže da Črnomerec duguje svoje ime po nekom majstoru koji je „črno merio“

28.9.2022.
12:29
VOYO logo

Gradska četvrt Črnomerec od ove godine (ponovno) obilježava svoj Dan. Odabran je 1. listopada u sjećanje na 1. listopada 1862. godine kada je završena izgradnja prvog zagrebačkog kolodvora – Zapadnog kolodvora i svečano dočekan prvi vlak iz pravca Zidanog mosta prema Sisku.

Legenda kaže da Črnomerec duguje svoje ime po nekom majstoru koji je „črno merio“.  Vjerojatnije je da Črnomerec zahvaljuje imenu po potoku, a naselje uz njega, koji su nastanjivali kmetovi spominje se još u 13. stoljeću. Brzi razvoj Črnomerca počinje sredinom 19. stoljeća dolaskom željeznice kada stižu prvi putnici ali i hrana za sve brojnije stanovnike Zagreba. Razvijaju se uslužni obrti, otvaraju se proizvodni pogoni  građevinske, drvne, prehrambene, papirne i drugih industrija. Ne treba zaboraviti i značajan doprinos razvoju područja gradnja vojarni i bolnica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 1. i 2. listopada Vijeće gradske četvrti Črnomerec  u suradnji s brojnim dionicima (školama, vrtićima, udrugama, samostalnim umjetnicima, HŽ –om, Školskim sportskim savezom, građanima) planira brojna kulturna, sportska i zabavna događanja na Trgu Francuske Republike i Zapadnom kolodvoru i okolnim ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo