Crni epilog žetve: Zaražena pšenica u Slavoniji?

11.7.2012.
12:17
VOYO logo

Pšenica na više lokacija u Slavoniji i Baranji, ali i izvan regije, navodno je zaražena smrdljivom snijeti.

Potvrdili su to Glasu Slavonije stručni krugovi koji su htjeli ostati anonimni, no ističu da količine zaraženog uroda nisu alarmantne. No, onim ratarima na čijoj je pšenici utvrđena snijet, to i nije neka satisfakcija jer zaražena pšenica ide doslovce metar ispod zemlje, mora se uništiti, neškodljivo ukloniti, a sve u doticaju s njom – od kombajna, prikolica, elevatora, do oruđa – mora se dezinficirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog plinova, takvo žito nije ni za ljudsku ni za ishranu stoke. Isti izvor za list je kazao da ljudi zbog neznanja ili nedostatka novca i dalje često siju nedeklarirano sjeme, vođeni željom da uštede na sjemenu, no tom kalkulacijom na kraju ni uštede ni uroda. Dodao je i da je pšenica ove godine puna bolesti, ponajprije fusariuma, što pod povećalo baca i netretiranje.

Ratari na terenu pak zamjerili su nadležnima što do sada nisu službeno objavili ništa o tome. S druge strane predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić sumnja da vijest o smrdljivoj snijeti plasira "sjemenarski lobi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo