Crne udovice 'napale' Istru

Istrijani će i ove godine imati problema s opasnim paukom. Novih gnijezda sve je više, a osim na predjelu od Vodnjanštine do Rovinjskog sela, crnih udovica ima i oko Istarskog ipsilona.

5.7.2010.
17:41
VOYO logo

Crne udovice su se i ove godine razmnožile u Istri, posebice u dijelu od Vodnjanštine sve do Rovinjskog sela, ali i uz Istarski ipsilon. Nova gnijezda otkrivena su i u mladim maslinicima na Vodnjanštini.

"Samo u jednom masliniku podignutom lani na Vodnjanštini pronašli smo na jednom četvornom metru tri, pa i više gnijezda crnih udovica. One se mogu pronaći ondje gdje su iskrčeni tereni, a takvi su i u mladim maslinicima. Ondje nema predatora i ima mnogo skakavaca koji su hrana crnim udovicama. Crne udovice stasaju krajem lipnja, a u svibnju izlaze iz gnijezda. Upravo je sada vrijeme kada je puno odraslih ženki i mužjaka, a odrasle su ženke te koje mogu probosti ljudsku kožu. Ubodi se događaju kada nagnječimo pauka, a pauci čak mogu ući u cipele, pa zato valja pri radovima na polju nositi duboku obuću i rukavice. U ovo vrijeme ne preporučujem ni izležavanje na travi", kazao je za Večernji listNedjeljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U borbu protiv opasnih paukova vlasnici bi, prema naputku stručnjaka, trebali krenuti insekticidima. U zadnjih šest godina na Vodnjanštini je posađeno 100.000 stabala novih maslina, samo ove godine 45.000 novih sadnica, a lani 18.000, no njihovi vlasnici tvrde kako su crne udovice u vinogradima puno opasnije od onih u maslinicima.

"Opasnije su crne udovice u vinogradima jer se penju po trsju, a ljudi golim rukama znaju čistiti vinograde ili skidati lišće", kaže jedan od tamošnjih maslinara Livio Belci. No, maslinari o toj pojavi inače ne govori rado, a pretpostavlja se da je tomu tako jer se boje gubitka radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj zaraznog odjela pulske bolnice Edi Terlević kaže da ove godine nije bilo prijavljenih uboda crnih udovica, a zlu ne trebalo, protuotrova ima dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo