OPREZ S OSIGURAVATELJIMA / Prometne nesreće i odštete: kako spriječiti da vam osiguravatelji isplate manje nego vam pripada?

Osiguravajuća društva, kao i sve financijske institucije su nemilosrdna kad se trebaju naplatiti, ali vrlo škrta kada štetu treba isplatiti

17.5.2017.
22:35
VOYO logo

Prometna nesreća je jedna od najgorih stvari koje se čovjeku u životu mogu dogoditi, a u Hrvatskoj se takve stvari dogode više od 30.000 puta godišnje. Pri tome pogine više od 300 ljudi, a materijalna i nematerijalna šteta se mjeri u milijardama kuna.

Za mnoge ljude nesreća tu ne završava, osobito za teško stradale i članove obitelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naprimjer slučaj goleme tragedije koja se nedavno dogodila u Bjelovaru. Naime Mercedes koji je prešao u suprotni kolnički trak i udario u Golfa,  nije imao policu osiguranja, tj polica mu je istekla mjesec dana prije.  

Podsjetimo u Golfu je tom prilikom poginula tročlana obitelj a u Mercedesu vozač i suvozačica a još dvije putnice su teško ozlijeđene. Kako je Mercedes bio neosiguran teoretski može se dogoditi da materijalnu i nematerijalnu štetu  oštećenoj obitelji isplati Hrvatski ured za osiguranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali onda će Hrvatski ured za osiguranje cijeli iznos potraživati od obitelji poginulog vozača Mercedesa. A obzirom da se radi o poginulima taj će iznos biti ogroman. Moguća je ovrha kuće, ušteđevine i sve imovine koju je okrivljeni vozač imao. A sve zbog toga što se kasnilo s plaćanjem police osiguranja.  

Naravno, osiguravajuća društva, kao i sve financijske institucije su nemilosrdna kad se trebaju naplatiti, ali vrlo škrta kada štetu treba isplatiti. Velika je vjerojatnost da će vam u slučaju prometne nesreće ponuditi i isplatiti mnogo manje od iznosa koji bi mogli dobiti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno mnogima je u takvim situacijama je bilo kakav novac hitno potreban novac pa će brzo pristati na nagodbu. E, ali i ne morate. Možete se tužiti na sudu a možete se obratiti i Udruzi stradalih u prometnim nesrećama koja će brinuti za vas, kako i zašto to će nam reći predjednik udruge stradalih u prometnim nesrećama Mihael Hribar.

Vi ste nekad bili direktor jednog osiguravajučeg društva, sad od istih tih naplaćujete odštete, pravnik ste a i sami ste imali težu prometnu nesreću dakle znate kako stvari stoje s obje strane šaltera, što vi možete u ovakvim situacijama riješiti , što čovjek sam ne može riještiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek se čini da je to floskula kad kažete savjetom, ali to je jedini način i jedini mehanizam s kojim se može doć do nečega što se zove rezultati. Imam jednu intervneciju u vaš uvod, prije svega naplata štete je izvjesna od hrvatskog osiguravajućeg društva pri čemu je obveza obitelji do iznosa naslijeđene imovine, a ne preko. To znači da teoretski sve ono što bi u ostavini mogli dobiti je nešto što je eventualni predmet ovrhe.

Govorimo o ovome u Bjelovaru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bjelovaru, da. Dakle ljudi se inače ljute kada dobiju obavijest od osiguravatelja da im je polica pred istekom. Svi to tretiraju jako komercijalno i kao netko me nagovara da nešto činim. Činjenica je da te upozorava da se nešto događa s tvojom policom što ti može producirati ne mali, nego veliki problem jer cijelokupni iznos za štetu koja je počinjena neosiguranim vozilom odgovara osoba koja je štetu počinila, odnosno vlasnik tog vozila.

Cijeli intervju pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo