CRNA STATISTIKA: / Lani je iz Hrvatske iselilo 20.858 građana

Image
Foto: Thinkstock

Nakon brojnih kalkulacija o tome koliko se građana iseljava iz Hrvatske, Državni zavod za statistiku u utorak je objavio službene podatke za 2014.

2.7.2015.
7:53
Thinkstock
VOYO logo

Sukladno tome negativni saldo migracije s inozemstvom zaustavio se na brojci od 10.220 građana. Iako će DZS detaljnije podatke o prirodnom kretanju stanovništva na razini županija i gradova objaviti 22. srpnja ove godine, pretpostavlja se da se najviše naših građana odselilo u Njemačku, a da ih se najviše uselilo iz Bosne i Hercegovine, iako se broj doseljenih iz BiH vjerojatno nešto smanjio u odnosu na prethodnu godinu.

Nadalje, prema podacima DZS-a, u svibnju ove godine, treći mjesec zaredom, zabilježen je porast ukupnog broja zaposlenih osoba na mjesečnoj razini, i to za 1,5 posto u odnosu na travanj, odnosno registrirani broj zaposlenih iznosio je 1.336.678 osoba, što je za 19.852 osobe više u odnosu na prethodni mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, na godišnjoj razini, u odnosu na svibanj prošle godine, registrirana zaposlenost i dalje je manja za oko šest tisuća ljudi, jer je tada bilo ukupno zaposleno 1.342.820 radnika. No, jednako tako je DZS u petak objavio i anketu o radnoj snazi, a po toj metodi, koja je i službena metoda Europske unije i obuhvaća sivo tržište rada, odnosno i građane koji rade na neprijavljenim poslovima, u prvom kvartalu ove godine prosječno je bilo zaposleno 1.543.000 građana, što je za 34 tisuće više u odnosu na isti kvartal prošle godine, a za devet tisuća manje nego u prethodnom, zadnjem kvartalu 2014.

Sukladno toj metodi, u prvom kvartalu ove godine bilo je 340 tisuća nezaposlenih, što je za sedam tisuća manje nego u istom kvartalu prošle godine, a za sedam tisuća više u odnosu na prethodno tromjesečje. Prema desezoniranim podacima ankete o radnoj snazi Eurostata, u Hrvatskoj je u svibnju bilo 300 tisuća nezaposelnih, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo